Minimalistisch bouwen: Arado weeHouse

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
12 januari 2021

Wonen op 31m² – Klein maar gezellig !

Steeds meer architecten gaan op zoek naar een duurzaam antwoord op het tekort aan bouwgrond. Hoewel dit in Amerika geen probleem is, ontwikkelde Alchemy Architects het Arado Weehouse. Een compacte woning van amper 31 m².

Little house on the prairie

Het Arado weeHouse werd in 2003 gebouwd voor een familie uit Minnesota. Zij wonen ‘off-grid’ (niet aangesloten op het elektriciteitsnetwerk) en dus ecologisch in hun huisje op de prairie in Minnesota.

Het interieur werd volledig afgewerkt met douglasspar en werd voorzien van ingebouwde IKEA-kastjes en keukenelementen. De twee wanden van het huis werden voorzien van plafondhoge ramen wat een fenomenaal uitzicht oplevert.

Minimalistisch en duurzaam bouwen

Een kleiner huis heeft minder bouwmateriaal nodig, minder energie en ook minder bouwgrond. Op die manier is het Arado weeHouse minstens 3 maal zo duurzaam als een standaard woning. Daarnaast worden de weeHouses ook vooraf in een fabriek gemaakt – het zijn dus in feite prefab woningen â€“ wat ervoor zorgt dat er minder bouwafval is en er efficiënter gewerkt kan worden.

Bovendien zorgt het slimme design ervoor dat deze huisjes niet inboeten aan wooncomfort en er alle nodige woonfuncties zijn voorzien. Ten slotte biedt Alchemy Architects verschillende modellen aan van de weeHouses. Is 31m² dus wat te klein voor jou? Dan kan je het woonoppervlak vergroten door er een tweede woonmodule naast of op te plaatsen.

Ons doet het alvast denken aan een veredelde vorm van containerwoningen. Het concept lijkt in Amerika alvast aan te slaan en de vraag is maar hoe lang het zal duren vooraleer dit overwaait naar onze contreien.

Want zeg nu zelf: zo’n knappe woning voor amper $60.000 (€45.000)? Dan boet je graag wat aan ruimte in!

Dit artikel delen

Suggesties voor u