Niel, parel aan de Rupel

Geschreven door Logic-Immo.be
24 februari 2021

Troeven van deze kleine woongemeente

Niel is niet meer dan een vlekje op de kaart van België. De gemeente, op een boogscheut van de plek waar de Rupel in de Schelde mondt, fuseerde nooit met buurgemeenten Boom of Schelle en is daardoor een van de kleinste gemeenten van het land. In dit artikel zoomen we in op deze parel aan de Rupel, en meer bepaald op de troeven van Niel als woongemeente.

Niel

Geschiedenis van Niel

Het kleine Niel heeft een rijke geschiedenis. Al in de Romeinse periode was hier een veer over de Rupel en liep hier vermoedelijk een belangrijke Keltische weg. In de middeleeuwen – toen Niel zijn naam kreeg (‘niel’ is Middelnederlands voor ‘laaggelegen plaats’) – werd hier een belangrijke abdij opgericht. Van in de middeleeuwen tot de jaren 1970 was Niel de steenbakkersgemeente bij uitstek. Toen de steenbakkersindustrie hier uiteindelijk ophield, nam de natuur de verlaten terreinen en kleiputten in. Het prachtige natuurgebied Walenhoek is bijvoorbeeld op die manier is ontstaan.

Wonen in Niel

Niel telt anno 2015 bijna 10.000 inwoners. In Niel zijn twee basisscholen en een technisch atheneum. In de omliggende gemeenten, zoals Boom, Schelle en Aartselaar zijn nog meer scholen en culturele instellingen.

Het grote voordeel van een woning in Niel, in plaats van een huis in de grotere gemeenten langs de A12, is het dorpsgevoel. In dit gezellige dorp in de Rupelstreek is het rustig wonen. Groen is nooit veraf. En tegelijk blijven de belangrijkste verkeersassen zoals de A12, de N16 en de E19 prima bereikbaar. Niel beschikt trouwens over een eigen spoorwegstation, waardoor je op een halfuurtje in Antwerpen-Centraal geraakt.

Dit artikel delen

Suggesties voor u