Nieuwbouw blijft floreren in Vlaamse Ardennen

Geschreven door Logic-Immo.be
12 maart 2021

De Vlaamse Ardennen zijn onder meer als gevolg van het enorme succes van de Ronde van Vlaanderen, al lang erg geliefd bij fietsliefhebbers. Maar terwijl die vroeger alleen op hun stalen ros van de regio genoten, lijken ze nu ook meer en meer geneigd om er te komen wonen. Kopers die vastgoed zoeken in dit prachtige stukje Vlaanderen richten zich bovendien niet enkel op de rust van de pittoreske dorpjes, maar ook steeds meer op nieuwbouwappartementen in de centrumsteden.

Zottegem

Hoewel naar aanleiding van de nieuwe Batibouwbeurs door de organisatoren gewezen wordt op het feit dat Belgen graag de handen uit de mouwen steken voor renovatie stellen Sophie Beguin (Immo Beguin), Fien Van der Heggen (Matexi) en Michel Van Welden (Immobiliën IVA) alleszins ook vast dat de vraag naar nieuwbouw erg groot blijft. Het ruime aanbod van nieuwbouwappartementen in onder meer Oudenaarde, Ronse en Zottegem zorgt alvast voor een frisse dynamiek en ook nieuwbouwwoningen kunnen op de nodige belangstelling rekenen. 

Woonenquête

FISA, de organisator van grote nationale beurzen zoals Batibouw en Cocoon, pakte in de eerste week van het nieuwe jaar uit met de resultaten van een enquête die door marktonderzoekbureau Incidence 360° Market Research Solutions werd gehouden bij een representatief staal van 1010 Belgen over hun woonst, de eventuele verbouwingswerken en de vrijetijdsbesteding in hun huis. Daar kwamen een aantal opmerkelijke cijfers uit naar voor die we u niet willen onthouden.  Zo blijkt dat zeven op de tien deelnemers aan het onderzoek eigenaar is van een woning. Amper drie op de tien huurt. De eigenaars van een woning verkiezen een huis (82%) boven een appartement (18%). Ondanks het feit dat zo veel deelnemers eigenaar zijn van een woning, blijven mensen volgens dit onderzoek gemiddeld maar twaalf jaar in hun woning wonen. Eigenaars wonen vijftien jaar in hetzelfde huis en huurders zoeken gemiddeld na zeven jaar andere oorden op. Dat mensen nog altijd liever een huis hebben dan een appartement belet niet dat de belangstelling voor nieuwbouwappartementen de jongste tijd fors is gestegen en voor een nieuwe dynamiek heeft gezorgd op de vastgoedmarkt.

Dat is zeker in de Vlaamse Ardennen het geval”, geeft Michel Van Welden aan. “De hoogwaardige architectuur van moderne flats kan op enorme belangstelling rekenen. Zeker als ook de ligging flink wat troeven biedt. Van ons project Leskoo Fase II is bijvoorbeeld al 84% verkochtHet gaat om een hoogwaardig woonproject langsheen de Schelde in Oudenaarde met een uiterst unieke ligging. Kopers genieten van het uitzicht op het water, wat altijd voor rust zorgt en wonen toch op wandelafstand van de Grote Markt van Oudenaarde. Bovendien werd veel aandacht geschonken aan de groenaanleg en ruime terrassen met het oog op een optimale beleving van de Scheldevallei en haar prachtige natuuromgeving. Het project, bestaande uit 2 blokken, omvat 84 appartementen, een gemeenschappelijk binnengebied met fietsenstalling en een ondergrondse parkeergarage met 80 open staanplaatsen en 84 ruime bergingen. Residentie Lucas III biedt dan weer een gevarieerd aanbod van één- en tweekamerappartementen met oppervlakte tussen de 67m² en 93m², afgewerkt met kwalitatieve materialen. Elk appartement is ook steeds voorzien van zijn eigen privatief terras en/of tuin en wordt schildersklaar afgeleverd. Deze appartementen zijn ook bijzonder geschikt als investering.”

Inspiratie

Volgens de enquête van FISA waarnaar we hierboven verwijzen zijn Belgen over het  algemeen zeer tevreden over hun woonst. Maar ze veranderen wel om de twee of drie jaar iets aan hun interieur. Daarvoor doen ze inspiratie op via internet en ze hebben zeker oog voor de nieuwe “places to be” op het wereldwijde web zoals  Pinterest en Instagram. Maar ook interieur- en bouwbeurzen zijn een grote inspiratiebron. Een vijfde van de eigenaars van een woning komt na een bezoek aan deze beurzen vol ideeën terug. Toch is het niet voor iedereen gegeven om die ideeën ook in de praktijk om te zetten. Met een nieuwbouw is alles meteen zoals de bewoners het willen. Vandaar dat specialisten die nieuwbouwprojecten aanbieden tegenwoordig sterk in hun schoenen staan. 

Er is echt sprake van een zeer grote vraag naar appartementen op een goede locatie”, stelt Sophie Beguin vast. “Vastgoed is echt aan het boomen in de Vlaamse ArdennenDaarbij spelen verschillende factoren mee. Zo verkoopt de oudere generatie woningen op het platteland en maakt ze graag gebruik van het verruimde aanbod van appartementen in de stad, waar alle voorzieningen vlakbij zijn. Maar daarnaast heb ik ook de indruk dat steden zoals Kortrijk en Gent een beetje verzadigd geraken en dat daarom steeds meer mensen uitwijken naar de regio van de Vlaamse Ardennen. En natuurlijk mogen we ook het fenomeen van de lage rente niet vergeten. Voor investeerders, die niet al te veel risico’s willen nemen en er dus niet op vertrouwen dat de aandelenkoersen zullen blijven stijgen, is het richten van de blik op vastgoed dan zowat de enige mogelijkheid. Nieuwbouwappartementen floreren momenteel dan ook, maar ook de belangstelling voor nieuwbouwwoningen is niet weggeëbd. Ook daarin speelt het fenomeen van de lage rente een rol net als het feit dat er compacter wordt gebouwd. Beide zorgen een beetje voor tegengewicht voor het feit dat bouwen voor de jongere generatie moeilijker is geworden dan vroeger. Op de opendeurdagen die wij regelmatig organiseren voelen wij in ieder geval nog altijd een sterke marktvraag. Omwille van de verschillende factoren waarnaar ik hierboven heb verwezen, ben ik er eigenlijk vrij zeker van dat we ook in 2017 een sterke marktdynamiek zullen zien.”

Zelf verbouwen of toch liever niet?

Volgens de enquête van FISA verbouwt 53% van de Belgen wel eens zijn of haar woning. Al moet dat cijfer wellicht met een korreltje zout worden genomen, want een nieuwe badkamer installeren of de hall en de gang verven, kunnen niet echt onder de noemer van een verbouwing worden gecatalogeerd. Hoe dan ook blijkt uit de antwoorden van de respondenten dat we gemiddeld zowat vier keer in ons leven de handen uit de mouwen steken om ons huis nog mooier en sfeervoller te maken. Vooral de keuken en de badkamer worden onder handen genomen. Schilderwerken doen we meestal zelf. Voor grotere klussen zoals aanpassingen aan het dak, de verwarming, de ramen en de elektriciteit schakelen we liever de hulp in van een vakman of een expert.

Een pijnpunt is daarbij wel dat de helft van de verbouwingswerken vertraging oploopt en dat de geplande deadline meestal met zo’n zeven weken wordt overschreden. Ook op vlak van begroting en budget kunnen we nog heel wat bijleren. Meer dan de helft van de Belgische verbouwers overschrijdt het geraamde bedrag voor de werken. Het totaal gespendeerde bedrag is meestal zestien procent hoger dan de raming van de kosten. “Mensen kiezen vaak voor renovatie”, zegt Michel Van Welden, “omwille van de lagere btw dan voor nieuwbouw. En wie vooraf goed beseft dat renovatieprojecten lang kunnen duren en het er voor over heeft om een renovatie in verschillende fases af te werken, kan daar wel zijn voordeel mee doen, maar ik heb toch de indruk dat renovatieprojecten veel mensen uiteindelijk met een kater opzadelen. Dat is één van de redenen waarom nieuwbouw toch erg blijft aanspreken.”

Een andere reden is dat de maatschappij steeds meer “instantgericht” is. We zijn er gewoon aan geraakt dat we in een oogwenk alle mogelijke informatie over gelijk welk onderwerp in enkele seconden op het scherm van onze smartphone kunnen “toveren” en dat technologie “plug and play” is. Het nodige geduld opbrengen voor renovaties is dan ook iets wat tegen die trend ingaat.  

Vandaar dat ook wij heel goed merken dat er een zeer sterke belangstelling is voor nieuwbouw”, zegt Fien Van der Heggen. “En dit zowel voor woningen als voor appartementen. Op dit moment verkopen we in de Vlaamse Ardennen drie nieuwbouwprojecten, met name in de Godveerdegemstraat in Zottegem, in de Rosalie Daemstraat in Herzele en aan de Oudenaardesteenweg in KruishoutemIn Zottegem, dat zich toch mag beroepen op een zeer strategische ligging tussen Brussel en Gent, bieden we dus in de residentiële buurt in de Godveerdegemstraat zowel woningen als appartementen aan. Het centrum, scholen en sportfaciliteiten liggen op fietsafstand en om de hoek is er een nieuw park met wandelpaden en zitbankjes. Ook het station ligt op wandelafstand en een treinreis naar Brussel duurt slechts 40 minuten. Comfort en duurzaamheid gaan er hand in hand dankzij de slimme vormgeving met duurzame materialen. De afwerking gebeurt op maat van de persoonlijke voorkeuren en noden van de kopers. Ook als ze vijf slaapkamers nodig hebben, zorgen we daarvoorEn onze appartementen in dezelfde residentiële buurt zijn al even comfortabel en bieden keuze tussen één, twee en drie slaapkamers.”   

Comfort is topprioriteit

Een andere reden waarom nieuwbouwappartementen floreren ligt natuurlijk in het aangeboden comfort dat ook steeds meer inspeelt op technologische vernieuwingen. Uit e FISA-enquête blijkt bijvoorbeeld ook dat onze huizen steeds vaker worden uitgerust met technologische snufjes. Toch vindt één op de vier Belgen domotica te duur om te installeren in hun huis. Velen zien domotica als een ‘speeltje’ of denken dat de domoticatechnologie nog niet voldoende ontwikkeld is. 

Maar niets is minder waar. Domotica zit in de kleinste dingen, denk maar aan de thermostaat die ervoor zorgt dat het huis verwarmd is na een dag werken, de dimlichten in de slaapkamer of het draadloze speakersysteem in de woonkamer. Domotica is een gevolg van de hoogtechnologische wereld waar we nu in leven.  “Met onze nieuwbouwprojecten spelen we duidelijk op die hang naar comfort in”, zegt Fien Van der Heggen nog. “Onder meer ook met keukens die hun rol van centrale ontmoetingsplek in de woning ten volle waarmaken. Onze specialisten zorgen zowel in woningen als in appartementen voor keukens én badkamers die aan alle wensen voldoen.” Onze drie gesprekspartners merken in ieder geval aan de zeer vlotte verkoop van nieuwbouwprojecten dat nieuwbouw in de Vlaamse Ardennen heel erg floreert en spreken in koor de verwachting uit dat die positieve trend ook in 2017 zal blijven aanhouden. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u