Nieuwbouwwoning : De voor- en Nadelen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
18 januari 2021

Wie van plan is een huis te kopen kan weleens kampen met de vraag of al dan niet beter is om voor een nieuwbouwwoning te kiezen. Daarom zetten wij de voor- en nadelen van nieuwbouwwoningen even op een rijtje, zodat kiezen tussen een bestaande woning en een nieuwbouwwoning net een tikkeltje gemakkelijker wordt.

nieuwbouw

Een nieuwbouwwoning kopen: wat zijn de voordelen?

Het belangrijkste voordeel van een nieuwbouwwoning is dat alles vanzelfsprekend nieuw is en dat onderhoudskosten de eerste jaren dan ook zo goed als onbestaande zullen zijn. Bovendien kan je in een nieuwbouwwoning over alles zelf beslissen: van de indeling van je huis tot de inrichting ervan. Ook de keuken, badkamer, vloeren, enzovoort kan je allemaal zelf kiezen. Wil je de indeling of inrichting van een bestaande woning veranderen, dan zal dat meestal heel wat extra kosten met zich meebrengen.

Nieuwbouwwoningen verbruiken daarenboven weinig energie, gezien isolatie en verwarmingstoestellen volgens de laatste normen voorzien zijn. Bestaande woningen zijn meestal veel minder milieuvriendelijk omdat ze gebruik maken van verouderde verwarmingssystemen en de isolatie meestal te wensen overlaat.

Zijn er ook nadelen aan een nieuwbouwwoning?

Elke medaille heeft z’n keerzijde en dat is niet anders als het om nieuwbouwwoningen gaat. Het aanbod nieuwbouwwoningen is namelijk eerder beperkt en er is vaak een lange wachttijd tussen aankoop en oplevering. Bovendien kan het weleens moeilijk zijn om een woning te kopen op basis van een ontwerp of plan. Wie een bestaande woning koopt, kan in de woning rondlopen en heeft een beter zicht op hoe het leven er zou zijn. Tenslotte kan de aanleg van een tuin bij een nieuwbouwwoning extra kosten met zich meebrengen, terwijl er bij een bestaande woning meestal reeds een (mooi) aangelegde tuin ter beschikking is.

Dit artikel delen

Suggesties voor u