Nieuwpoort en Oostduinkerke

Geschreven door Logic-Immo.be
25 februari 2021

Op zoek naar een stekje in de kuststreek?

Jarenlang werden Oostduinkerke en  Nieuwpoort een beetje als de stiefkindjes van de Belgische kustlijn beschouwd. Maar vandaag floreren beide badsteden als nooit tevoren. Toch blijft eenvoud er sieren: wie zoekt naar een pretentieloze omgeving waar toch van alles te beleven valt, zal zonder twijfel zijn gading in Nieuwpoort vinden. En wie rust aan zee zoekt, heeft er alle baat bij om voor Oostduinkerke te kiezen.

Nieuwport

Nieuwpoort behoort tot de reeks havensteden die door de Vlaamse graven Diederik en Filips van de Elzas ter bevordering van het economische leven langs de Noorzeekust werden gesticht. Ze is vooral gekend door de Slag bij Nieuwpoort die in 1600 tussen de Republiek en de Spaanse legers werd uitgevochten. Daarna werd ze herhaaldelijk door de Fransen bezet, en in de eerste helft van de 18de eeuw was Nieuwpoort één van de vestigingssteden die deel van de Nederlandse vestingbarrière in de zuidelijke Nederlanden uitmaakte. Aan het einde van de 18de eeuw werden de vestingsmuren afgebroken, waardoor het kleine stadje kon uitdeinen. Maar het was wachten tot 1869 voor het echte kusttoerisme op gang kon komen. In dat jaar werd immers een spoorverbinding tussen Nieuwpoort-Bad en Brussel aangelegd.

Grote evolutie de laatste honderd jaar 

Nieuwpoort was één van de grootste slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Bij de Slag om de Ijzer werd zowel Bad als Stad zwaar beschadigd. Ze waren een steunpunt voor de verdediging van het Belgische leger en speelden een cruciale rol in het verloop van de oorlog. Want een detachement van de Belgische genie, geholpen door schipper Hendrik Geeraert, opende in de nacht van 29 op 30 oktober de uitlaatsluizen van Veurne-Ambacht en zette zo het terrein ten zuidwesten van de Ijzer onder water. Na de heropbouw bloeide de badstad weer wat op, maar het duurde tot na de Tweede Wereldoorlog vooraleer Nieuwpoort de gedaante aannam die we nu kennen. In 1949 werd immers de haven uitgebreid, en om dit te realiseren, nam de stad de uitbreiding langs de Ijzermonding via annexaties van gebieden, dit ten kosten van Lombardsijde, Westende en Ramskapelle. In het westen werd Nieuwpoort-Bad, dat volledig op het grondgebied van de gemeente Oostduinkerke lag, aangehecht. Hierdoor verviervoudigde het grondgebied van de stad van 2,05 km² naar 8,11 km². In 1971 werden ook de gemeenten Ramskapelle en Sint-Joris bij Nieuwpoort aangehecht, samen met een gebiedsdeel van Westende. Op die manier werd het grondgebied 29,67 km². Zes jaar later kwam er eveneens een deel van Lombardsijde met het militaire kamp ten westen van de Kustlaan erbij, wat de totale oppervlakte op 31 km² bracht.

Zowel Bad als Stad

Door een duidelijke afscheiding tussen ‘bad’ en ‘stad’ is Nieuwpoort een buitenbeentje aan de kust. Maar precies deze geografische spreiding blijkt een grote toegevoegde waarde te zijn. Isabelle Deconinck van Immo De Kaai: “Nieuwpoort heeft een mooie mix van permante en tweede verblijven. Hierdoor is het ook geen ‘grijze’ kuststad. Want veel jonge mensen blijven hun stad trouw en kopen daar een huis of appartement. Hierdoor blijft het een typische Westvlaamse stad: het is geen kuststad waar bijna uitsluitend inwijkelingen wonen.” Een tweede troef van Nieuwpoort is dat de zomerse drukte van het strand gemakkelijk kan worden ontlopen door in de stad te gaan wandelen of het hinterland op te zoeken. Dominique Vanden Bussche van Agentuur Philips: “De aanpalende polders met zijn pittoreske dorpjes en vele fietsroutes geven een rust die andere badsteden en –gemeentes veel minder hebben. Vandaar dat het publiek dat een tweede verblijf in Nieuwpoort koopt, zowel uit jonge gezinnen als vijftig/zestigplussers bestaat. Ook de recent aangelegde wandelpromenade die Bad met Stad verbindt, blijkt heel erg gegeerd. Want je kan van op het strand tot in de stad fietsen of wandelen zonder je in het verkeer te begeven.”Isabelle Deconinck voegt daaraan toe: “Vandaar dat de stad sinds kort bijna even populair is om een tweede verblijf te kopen als de strook aan de kust. Tenslotte is Nieuwpoort ook erg veilig, en we bemerken toch dat dit voor een grote groep ‘inwijkelingen’ een doorslaggevend argument is om voor deze badplaats te kiezen.” Dominique Vanden Bussche“Wij bemerken dat mensen voor het Bad opteren omdat het er gezellig druk is: minder dan in de grote trekpleisters Oostende en Knokke, maar toch veel levendiger dan pakweg Koksijde of Oostduinkerke.”

Heel wat projecten

Een grote troef van Nieuwpoort is dat er qua immobiliën voor elk wat wils is. Vooral in de Stad is er een nog een groot aanbod aan huizen. Isabelle Deconinck: “Weliswaar zijn dat meestal te renoveren panden, afkomstig van lokale bewoners die naar een rustoord zijn getrokken of gestorven zijn. Want weinigen verkopen hun woning om naar een andere stad of dorp te verhuizen. Wie in Nieuwpoort woont, blijft er meestal levenslang. Dat is meteen al een bewijs dat het er goed vertoeven is, nietwaar? Natuurlijk is er ook heel wat nieuwbouw, onder meer enkele wijken met nieuwbouw villa’s. Maar in de meeste gevallen gaat het over appartementen, en dit zowel in Bad als Stad. Zo wordt momenteel de strook tussen beide bebouwd, en ook aan de Oude Veurne Vaart zijn er talrijke nieuwbouwprojecten. Er is tevens nog veel ruimte waarvoor het stadsbestuur nu plannen maakt. Denk maar aan het Rechteroever project, waarbij de realisatie van een nieuw insteekdok voor actieve en recreatieve zeilsport met een zeshonderdtal bijkomende ligplaatsen wordt voorzien, alsook een woonproject met permanente woningen, ondersteunende toeristische verblijfaccommodaties, jachthavenondersteunende handel, toeristische voorzieningen, kantoren, ruime parkeermogelijkheden, en een brugverbinding voor voetgangers en fietsers naar stad Nieuwpoort. En er is ook de opwaardering van de nautische site aan het spaarbekken.”Dominique Vanden Bussche“Langs de havengeul loopt nu een project waar villa appartementen worden gebouwd: Sailors’ Beach. Dit project bestaat uit zes luxueuze residenties en een privé recreatiezone met verwarmde zwembaden, ligweiden, petanquevelden en een beachvolleyterrein. Dit is een ideale investering voor zowel tweede verblijvers als vaste bewoning. ”Isabelle Deconinck: “Tenslotte wil ik er nog op wijzen dat er in Nieuwpoort eveneens service- en assistentieflats worden gebouwd. Dit is volgens mij toch echt wel een troef voor de senioren die naar deze badplaats verhuizen. Want velen staan er niet bij stil dat ze misschien over enkele jaren niet meer zo mobiel en zelfstandig zullen kunnen wonen.”

Iets goedkoper dan oostkust

Qua prijs valt het nog goed mee om iets in Nieuwpoort te kopen, alhoewel de badstad de laatste jaren een serieuze inhaalbeweging heeft gemaakt. Isabelle Deconinck“Tot enkele jaren geleden stegen de prijzen vrij sterk, en zelfs vorig jaar ging het nog om 8%, terwijl de immobiliënmarkt in de andere badplaatsen eerder in dalende lijn is. Met andere woorden: het is ook interessant om in Nieuwpoort een appartement of huis als investering te kopen.”Dominique Vanden Bussche“Voor een éénkamerappartement in Bad betaal je gemiddeld rond de 150.000 à 200.000 euro en voor een tweekamerappartement tel je zo’n 250.000 à 300.000 euro neer. Er zijn ook luxe-appartementen en lofts met een prijskaartje van één miljoen euro. Kortom: er is iets voor elk budget. In de Stad liggen de prijzen iets lager. Daar kan je al een te renoveren huisje kopen vanaf  150.000 euro, en een gerenoveerde gezinswoning vanaf 250.000 euro. Het is er dus nog altijd een stuk goedkoper dan aan de Oostkust, terwijl Nieuwpoort in niks meer hoeft onder te doen. Inderdaad, in het stad verrijzen de winkels en horeca-etablissementen als paddestoelen uit de grond. De vismijn is opgewaardeerd en trekt dagelijks veel bezoekers. Je kan met een boot de ijzer afvaren en op die manier onder meer de oorlogsmonumenten van Diksmuide bezichtigen. Het Kaaiplein met zijn dansende fonteinen zijn een plezier voor de kinderen op warme dagen. En er zijn natuurlijk ook talrijke evenementen, zoals de Sint-Bernardusfeesten, het Belle Epoque weekend, Santé aan Zee, de Heksenfeesten, het visserijweekend en de Kunstmarkt.” 

En dan is er nog Oostduinkerke…

Ook qua bereikbaarheid valt Nieuwpoort goed mee. Alhoewel de oude spoorlijn intussen niet meer bestaat, kan je met de kusttram gemakkelijk en snel naar De Panne of Oostende, om daar dan de trein te nemen. Nieuwpoort ligt op enkele minuten van de E40, zodat je eveneens snel het binnenland in kan. Rij je de andere kant uit, dan ben je op amper een kwartiertje in Frankrijk. Hetzelfde geldt voor het nabijgelegen Oostduinkerke. Met zijn +/- 8.500 inwoners is het één van de kleinste kustgemeentes. Alexander Maere van Immo Angelo: “Oostduinkerke biedt de ideale cocktail voor mensen die eerder een ‘rustige’ badplaats zoeken. Gelegen middenin duinenrijen die als natuurreservaat worden bestempeld, is het een paradijs voor natuurliefhebbers en wandelaars. Bij laag tij is het strand een kilometer breed, wat toch wel een pluspunt is. Evenals het openlucht zwembad op de zeedijk. En het feit dat Oostduinkerke op wandel- en fietsafstand van Nieuwpoort ligt, zorgt ervoor dat mensen kunnen shoppen en wat drukte opzoeken als ze daar behoefte aan hebben.”  Oostduinkerke is geen ‘vergrijsde’ kustgemeente: er is een mooie mix tussen 30- en 60-plussers. Meer nog: volgens Alexander Maere zijn het momenteel vooral de jonge gezinnen en veertigplussers die een stekje in deze kustgemeente kopen. Ook blijkt er bij die kopers een balans te zijn tussen residentiële woningen en tweede verblijven. “Wie er echt wil gaan wonen, kiest meestal voor een villa of een bestaande woning, hoewel het aanbod van deze laatste niet zo heel hoog is. Appartementen worden dan weer voornamelijk als tweede verblijf gekocht.” Momenteel is het aanbod hoger dan de vraag, waardoor ook de prijzen (die traditioneel al iets lager liggen dan in andere badgemeentes en –steden) nog altijd aanvaardbaar zijn. Alexander Maere: “Interessant is dat er geen gemeentebelasting in Oostduinkerke bestaat, wat voor de ietwat hogere inkomens natuurlijk wel een voordeel is. We bemerken dan ook dat deze kustgemeente in trek is bij de gegoede klasse.”

Nieuwpoort in cijfers

  • Oppervlakte: 31 km²
    •  71,43% onbebouwd
    •  6,59% woongebied
    •  21,98% andere
  • Inwoners: +/- 11.000, waarvan 49,51% mannen en 50,49% vrouwen
  • Bevolkingsdichtheid: 369,33 inwoners per km²
Dit artikel delen

Suggesties voor u


Artikelen over hetzelfde onderwerp