Onderhandelen over een huis : Welke regels?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
21 januari 2021

Regels, tips en tricks

Het is zeldzaam dat er bij de aankoop van een huis niet onderhandeld wordt over de prijs. Toch bestaan er een aantal misverstanden over zulke onderhandelingen. Je wilt natuurlijk dat de aankoop vlot verloopt, dus bespreken we met welke regels je zoal rekening moet houden en geven we je nog wat tips en tricks mee.

Un couple négocie le prix de la maison qu'ils veulent acheterl

Aankoop van een huis: enkele misverstanden ontkracht

Echte regels voor de onderhandeling bestaan er niet, behalve dan dat je bod bindend is zodra de verkoper ermee akkoord gaat. Als je de verbintenis toch wilt verbreken, kan de verkoper een schadevergoeding eisen. Om te voorkomen dat je in zo‚Äôn situatie terechtkomt, kun je wel een tijdelijk bod uitbrengen. Dat wil zeggen dat je bod verloopt als de verkoper het niet aanvaardt voor een deadline die jij zelf stelt.

Ondertussen bestaan er wat hardnekkige misverstanden over het onderhandelingsproces:

  • De koop is niet automatisch gesloten als je de vraagprijs biedt. De vraagprijs is namelijk slechts een ‚Äėuitnodiging tot onderhandelen‚Äô.
  • Wie het eerst komt, eerst maalt ‚Ķ toch? Helaas niet, de verkoper beslist aan wie hij verkoopt. Wie er als eerst heeft geboden maakt dus niets uit.
  • Een verkoper hoeft ook niet per se te verkopen aan degene met het hoogste bod. Al zal dat in de praktijk natuurlijk vaak wel zo zijn.

Tips en tricks voor het onderhandelen

Elke aankoop is anders en moet dus op een andere manier worden aangepakt. Algemene¬†richtlijnen¬†als ‚Äėbied 10 √† 15% onder de vraagprijs‚Äô zijn dan ook slechts¬†richtlijnen. Voor een geslaagde onderhandeling kun je de volgende dingen doen:

  • Doe onderzoek naar de vastgoedmarkt. Zo krijg je een idee van de gemiddelde prijs in de omgeving van het huis waarin je ge√Įnteresseerd bent en weet je dus ook hoeveel je van de vraagprijs kunt afwijken.
  • Bied nooit meer dan je je kunt veroorloven! Blijf trouw aan je budget.
  • Gebruik de nadelen van de woning als argumenten voor een lager bod. Denk bijvoorbeeld aan slijtage, slechte ligging, kosten die nodig zijn voor opknapwerk, ‚Ķ Tegelijkertijd moet je daar natuurlijk ook weer niet in overdrijven, want je moet wel blijven uitstralen dat je de woning ook daadwerkelijk wilt kopen.
  • Staat de woning al erg lang te koop of merk je dat de verkoper een prangende reden heeft om het huis te verkopen? Dan kom je misschien weg met een lager bod dan anders.
Dit artikel delen

Suggesties voor u