Onderhandelen over je huis

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
21 januari 2021

Met deze tips sta je sterk rond de onderhandelingstafel

Verkopen waar niet over de prijs wordt onderhandeld, ze bestaan niet. Je kan over alles onderhandelen: de vraagprijs, de commissie die de vastgoedmakelaar krijgt, de interestvoet van je lening,… Maar de belangrijkste post waar over onderhandeld wordt, is de aankoopprijs van een woning. Hieronder bieden we je een aantal tips waarmee je kan onderhandelen over je huis!

vastgoed makelaar

1. Bestudeer de vastgoedmarkt

Wie gelijkwaardige woningen analyseert, heeft al snel een sterke onderhandelingsbasis om van te starten. Misschien is er zelfs een groter aanbod van dan vraag naar dergelijke gelijkaardige woningen. In dat geval kan je verschillende verkopers tegen elkaar uitspelen.

2. Start met een laag bod

Ga van start door een zeer laag bod uit te brengen op de woning. Daarna kan je je bod nog wat naar boven bijstellen. Zo sta je stevig in je schoenen om te onderhandelen over je huis.

3. Leg de nadruk op de nadelen

Duid de verkoper op de nadelen die eigen zijn aan het desbetreffende huis. Leg ook de nadruk op de kosten die nodig zullen zijn om het huis op te knappen, zoals een betere isolering, onderhoud van de elektriciteitsinstallatie,… Ga hierin wel niet te ver. Om te onderhandelen over je huis, moet je immers geloofwaardig blijven.

4. Hoed je voor kortingen

Pas op voor verkopers die eerst de prijs hebben verhoogd, en je daarna een ‘fikse’ korting bieden. Uiteindelijk gaat het om het bedrag dat je betaalt, en niet om de korting die je hebt afgedwongen. In sommige gevallen kan een korting van 10% een sterke toegeving zijn van de verkoper, terwijl in andere gevallen een korting van 20% eigenlijk niets voorstelt.

5. Let op voor zoekertjes van particulieren!

Vastgoedmakelaars bieden doorgaans panden aan die niet meer dan 20% overgewaardeerd zijn. Particulieren durven in hun vraagprijs echter al eens buitensporige bedragen vragen…

6. Hoelang staat het pand al te koop?

Wanneer werd het pand voor eerste te koop gesteld? Zijn er in het verleden al prijsverlagingen gebeurd? Als de woning in vijf of zes maanden tijd nog niet verkocht is, dan wil dat zeggen dat de vraagprijs te hoog is. Speel dan het spel hard. Het is ook interessant te weten of de verkoper snel van het pand af wil zijn. Indien ja, dan kan je wel eens een gouden zaak doen!

7. Verklap je budget niet

Zorg ervoor dat de verkoper jouw budget niet te weten komt. Want als de verkoper jouw ruimte van manoeuvreren kent, zal hij daar zeker op inspelen, en misschien niet in jouw voordeel!

Dit artikel delen

Suggesties voor u