Ongehuwd samen een huis kopen: dat kan!

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
7 januari 2021

Niet getrouwd, maar wel samen een huis kopen

Wil je samen met zus, broer, neef, nicht of vriend(in) een woning kopen ? Of leef je al enkele jaren samen met je lief en wil je samen een eigen stekje kopen? Dat kan! Ongehuwd samen een huis kopen, kan perfect. Toch zijn er enkele aandachtspunten waar je best rekening mee houdt. Om te kunnen genieten van enkele fiscale voordelen en bepaalde beschermingsmaatregelen dienen jij en je mede koper(s) namelijk enkele clausules te integreren in de koopakte.

cohousing
ongehuwd koppel die bespreek over een nieuwe huis kopen

De kopers wonen niet wettelijk samen

Als de kopers niet wettelijk samenwonen, worden ze door de fiscus beschouwd als vreemden voor elkaar. In geval van overlijden dienen dus dezelfde successierechten betaald te worden als wanneer je van een vreemde zou erven. Die successierechten kunnen echter oplopen tot 80% van het nalatenschap. Er zijn twee oplossingen om dat te vermijden en je eigendom te beschermen: het â€˜tontinebeding’ of beding van aanwas en de clausule met betrekking to vruchtgebruik.

Het tontinebeding of beding van aanwas

Ongehuwd een huis kopen, dan kan je in je koopakte een clausule met ‘tontinebeding’ of beding van aanwas laten opnemen. Wanneer één van beide kopers overlijdt, wordt de andere koper dan automatisch de enige eigenaar van de woning. Op die manier kunnen de erfgenamen van de overledene ook geen erfrechtelijke reserve inroepen tegen de langstlevende. Dit is bovendien fiscaal gezien een interessante oplossing. De langstlevende krijgt namelijk wettelijk gezien geen erfenis van de overledene, want de woning hem of haar contractueel toegekend wordt. Aangezien er geen sprake is van erfenis dienen de successierechten dus niet betaald te worden. Het enige wat je nog moet betalen is het fiscaal acquisitierecht of 12,5% van de waarde van de woning die aan de overledene toegekend werd.

De clausule met betrekking tot vruchtgebruik

Als de kopers de overlevende partner de mogelijkheid willen geven om van de woning gebruik te maken door de woning zelf te bewonen of de woning te verhuren, kan er een andere oplossing gekozen worden: de clausule met betrekking tot vruchtgebruik. Dat betekent dat de langst levende niet enkel de woning krijgt, maar ook vruchtgebruiker wordt. Ook in dit geval dienen er geen successierechten betaald te worden, maar wel een bedrag van 12,5% op de waarde van het vruchtgebruik en niet op de waarde van de volledige woning, wat nieuwe fiscale voordelen met zich meebrengt.

De kopers wonen wettelijk samen

Twee personen die wettelijk samenwonen kunnen zich juridisch beschermen door een verklaring van wettelijk samenwonen af te leggen in de gemeente waar hun woning gelegen is. Deze juridische verklaring zorgt er onder meer voor dat je geen verhoogde successierechten moet betalen als één van beide partners overlijdt. De samenwonende kunnen namelijk wettelijk van elkaar erven. Daarvoor dienen ze elk een testament op te stellen waarin de ene partner de andere begunstigt.

Twee volwassen personen die niet gehuwd zijn of op een andere manier wettelijk aan elkaar verbonden zijn kunnen zich ook laten registreren als samenwonenden. Er bestaan immers geen regels met betrekking tot het geslacht of bloedverwantschap van de samenwonenden. Zowel broers, zussen, een ongehuwd koppel of twee homoseksuelen kunnen zich dus laten registreren als wettelijk samenwonenden.

Heb je nog vragen? Aarzel dan niet om contact op te nemen met je vastgoedmakelaar.

Dit artikel delen

Suggesties voor u