Online onroerend goed kopen? Dat kan!

Geschreven door Logic-Immo.be
7 januari 2021

Dat is vanaf nu mogelijk!

Wil je je woning verkopen? Of ben je op zoek naar onroerend goed?  Dan kan je vanaf nu openbare verkopen volgen op het nieuwe onlineplatform Biddit. Deze website werd gelanceerd door de notarisvereniging Fednot en geeft kopers de kans om de volledige verkoop van onroerend goed online te laten plaatsvinden. Uiteraard roept dit meteen vragen op. Hoe gaat zo’n online verkoop in zijn werk? En ben je zeker dat de verkoop veilig en betrouwbaar verloopt? Wij vertellen je meer over de nieuwste evolutie op notarieel gebied.

Een vrouw gerbuikt een computer en zoekt voor een onroerend goed op het internet
Ee

Een uniek onlineplatform

Wie vroeger vastgoed wou kopen of verkopen, had drie opties: een verkoop via een makelaar, in een veilingzaal of door middel van onderhandse biedingen. Vandaag komt daar nog een vierde mogelijkheid bij. De website Biddit maakt komaf met onduidelijkheden en geeft zowel koper als verkoper zicht op biedingen gedurende een biedingstijd van één week. Daarna wordt het pand meteen toegewezen door de notaris, die de rol van veilingmeester op zich neemt. Het onlineplatform is uniek in Europa en wil vooral de afhandeling van verkopen versnellen.

Veilig en betrouwbaar

De noodzakelijk controles gebeuren voor een woning op de site wordt geplaatst en als verkoper hoef je niet bang te zijn voor onbetrouwbare biedingen. Geïnteresseerden kunnen enkel een bod uitbrengen wanneer ze met hun identiteitskaart zijn aangemeld. Hun privacy blijft evenwel gewaarborgd. De notaris is namelijk de enige die inkijk heeft in de identiteit van de bieders.

De rol van de notaris en makelaar

De notaris blijft dus nog altijd een belangrijke rol spelen in het hele verkoopproces. Maar Biddit kan ook voor makelaars erg interessant zijn. Zij moeten in deze website dus absoluut geen bedreiging voor hun job zien. Het platform zal in de toekomst namelijk almaar vaker een beroep doen op hun kennis en expertise voor het bepalen van prijzen tijdens online veilingen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u