Online vastgoed veilingen krijgen groen licht

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
18 januari 2021

Nieuwe wending in het beroep van vastgoedmakelaar

Kleine revolutie in de Belgische vastgoedsector : voortaan kunnen vastgoedmakelaars zelf woningen online veilen. In Groot-Brittannië en Nederland kennen dit soort veilingen al heel wat succes, maar heeft deze formule ook bij ons een toekomst ?

persoon die zoekt voor een huis online

Sinds 2010 biedt een Nederlandstalige website met vastgoedadvertenties de mogelijkheid om woningen per opbod te kopen. Maar is deze praktijk wel wettelijk ? Het Hof van Cassatie heeft de knoop doorgehakt en is van oordeel dat makelaars het recht hebben om online vastgoed veilingen te laten plaatsvinden.  

Een online vastgoed veiling is geen openbare verkoop

In België hebben alleen notarissen het recht om openbare verkopen te organiseren. In het geval van een vastgoed veiling heeft de rechtbank geoordeeld dat ‘de biedingen niet juridisch bindend zijn’ waardoor vastgoed veilingen verschillend zijn van openbare verkopen.

Bieden op online veilingen : hoe gaat het in z’n werk ?

Concreet betekent de beslissing van het Hof van Cassatie dat makelaars zelf online vastgoed veilingen voor woningen kunnen opzetten. Daarvoor moeten ze gewoon een ‘vertrekprijs’ lanceren. De kandidaat-kopers moeten zich online aanmelden voor de verkoop en een bod uitbrengen. Zodra de veiling is afgesloten, kunnen de personen die zich hebben aangemeld nog een laatste (hoger) bod uitbrengen. Daarna nodigt de vastgoedmakelaar de persoon met het hoogste bod uit om het compromis te ondertekenen.   

Welke toekomst hebben online vastgoedveilingen ?

Volgens het BIV (Beroepsinstituut van Vastgoedmakelaars) staat de sector van de online vastgoed veilingen nog in de kinderschoenen. Het BIV raadt zijn leden aan om de volgende jaren innovatief en creatief te werk te gaan. Het instituut moedigt de Belgische vastgoedmakelaars ook aan om het voortouw te nemen en zich goed te positioneren in de omwenteling die de moderne Europese vastgoedmakelaardij tegemoet ziet.

Dit artikel delen

Suggesties voor u