Ontwikkelaars en steden komen met creatieve formules om woningen toch betaalbaar te houden

Remy Bersipont
Geschreven door Remy Bersipont
17 oktober 2022

De betaalbaarheid van woningen blijft een hot item. Enerzijds omdat de grote vraag ervoor gezorgd heeft dat de woningprijzen de jongste tien jaar gemiddeld met 30% zijn gestegen en anderzijds omdat de banken strenger geworden zijn bij het toekennen van hypotheekleningen. De meeste banken eisen tegenwoordig immers 20% eigen middelen op het totale aankoopbedrag. Vandaar dat zowel bouwbedrijven en projectontwikkelaars als steden uitpakken met creatieve formules om wonen toch betaalbaar te houden. 

Anders bouwen en met vaste prijzen werken 

Bouwbedrijven werken hard om uit te pakken met zaken zoals de intelligente groepering van woningen, doordachte collectiviteit, slimme bouwmethodes en uitgekiende infrastructurele voorzieningen om de bouwkost zo laag mogelijk te houden. Dat kan onder meer door meer te kiezen voor standaardisatie in de afmetingen, door de infrastructuurkosten te beperken, door compactere woningen aan te bieden en door te kiezen voor generiek materiaalgebruik. Sommige bouwbedrijven engageren zich ook door voor een bepaalde periode – meestal Ă©Ă©n jaar – een vaste prijs te garanderen en dus geen clausules in de bouwovereenkomst op te nemen die stipuleren dat de prijzen kunnen wijzigen als gevolg van de gestegen grondstoffen- en materiaalkosten.      

Samenwerking tussen ontwikkelaars en steden.      

De betaalbaarheid van woningen treft iedereen, maar het spreekt voor zich dat het thema nog nijpender is voor gezinnen met een laag inkomen, zoals alleenstaande moeders. Om te beletten dat zij helemaal uit de boot zouden vallen, is Gent, als stad die vaak het voortouw neemt bij nieuwe ontwikkelingen,  in oktober gestart met een eerste zogenaamd Community Land Trust bouwproject. Een dergelijk CLT-project stelt de koper in staat de woning te kopen zonder eigenaar te zijn van de grond. Dat maakt de kostprijs tienduizenden euro goedkoper. Bij dit eerste CLT-project in de Gentse wijk Meulestede gaat het om 34 woningen met 1 tot 4 slaapkamers. Iedere woning heeft een tuin of terras en daarnaast is er ook een gedeelde tuin, een gemeenschapsruimte, veel groen en veilige fietsverbindingen.                                                                  

Andere manieren van betalen       

Sommige ontwikkelaars stellen formules voor die eveneens gebaseerd zijn op een opsplitsing tussen de grond en de woning. Kopers worden vanaf dag Ă©Ă©n eigenaar van de woning, maar ze betalen bij de aankoop niet voor de grond die eigendom blijft van de projectontwikkelaar. Daardoor moeten ze ook geen registratierechten van 12% betalen, zodat de startinvestering 20 tot 25% lager ligt dan in een klassieke formule. De eigen inbreng voor het verkrijgen van een hypotheeklening ligt daardoor ook lager.  Na de start kan de koper 7 jaar sparen en dan pas – indien gewenst – overgaan tot de aankoop van de grond, waarvan de prijs normaal gezien ook is vastgelegd bij de aankoop. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u