Oostduinkerke

Geschreven door Logic-Immo.be
25 februari 2021

Wandelparadijs en cultureel erfgoed

Oostduinkerke heeft als kustgemeente het hele jaar door heel veel te bieden en oefent dan ook een grote aantrekkingskracht uit. Zowel tweede verblijvers als vaste bewoners vinden er tegelijk de rust waaraan in deze tijden zo’n grote behoefte bestaat als de animo en de activiteiten om zich geen seconde te vervelen.

Oostduinkerke

Chris Decuypere (Immo Decuypere) en Vincent Beuten (ERA Servimo) stellen vast dat de troeven van Oostduinkerke steeds meer kopers overtuigen die in eerste instantie een stek zoeken als tweede verblijf maar de duidelijke bedoeling hebben om zich naderhand definitief in Oostduinkerke te vestigen.

Natuur en cultuur

Oostduinkerke heeft de toeristen en vaste bewoners heel wat te bieden. De Hoge Blekker, hoogste duin van de Vlaamse Kust, heeft zijn naam gegeven aan een natuurreservaat van 18 hectaren waarin het heerlijk wandelen is. Oostduinkerke, Koksijde en Sint-Idesbald vormen trouwens een drie-eenheid waarin de natuurliefhebbers meer dan 700 hectare natuurgebieden vinden om hun hartje op te halen. Het gaat dan ook om een echt wandelparadijs. 

Vandaar ook dat dit de uitgelezen plek is voor de start van de jaarlijkse vierdaags van de IJzer, die altijd plaats vindt in de derde week van augustus. Het gaat om een internationale mars georganiseerd door de Belgische defensie. Deze jaarlijkse ‘militaire’ oefening staat open voor burgers uit binnen- en buitenland. Gedurende dit evenement gaan de gedachten van de wandelaars uit naar de slachtoffers uit de beide wereldoorlogen. De wandelaars maken op een aangename manier kennis met de historische en toeristische waarde van de Westhoek. De eerste wandeldag vindt altijd plaats op het grondgebied van Nieuwpoort, Koksijde en Oostduinkerke. 

Het Paul Delvauxmuseum is dan weer een verplichte halte voor elke kunstliefhebber. Het museum in Sint-Idesbald toont op meer dan 1.000 m² aan vernieuwde ruimte de grootste verzameling ter wereld van deze internationaal befaamde kunstenaar. Het museum nodigt bezoekers uit om kennis te maken met zijn schilderijen, aquarellen, tekeningen, schetsboeken en etsen. Een bezoek staat gelijk met een onderdompeling in een poëtische wereld en toont er werken met vrouwen, geraamten en treinen, die perfect de imaginaire kracht van de wereldvermaarde artiest weergeven.  De permanente collectie is uiteraard een bezoek waard, maar daarnaast organiseert het museum elk jaar tijdelijke tentoonstellingen die het complexe en gevarieerde oeuvre van de kunstenaar op een vernieuwende manier tegen het licht houden.

Uniek cultureel erfgoed : garnaalvissers te paard

De garnaalvisserij te paard in Oostduinkerke werd in december 2013 door Unesco toegevoegd aan het ‘Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid’. De paardenvisserij is een traditie die al sinds zowat 500 jaar bestaat. De paardenvissers die hoog op boerenpaarden zijn gezeten, dwingen nog steeds ieders bewondering af als ze zich door de golven bewegen. Bovendien is het een prachtig zicht als ze met hun trekpaarden samenkomen op het strand om de netten te bevestigen en hun traditionele kleding aan te trekken: een gele oliejekker, hoge laarzen en een zuidwester op het hoofd. Elk paard krijgt twee manden bevestigd aan het houten zadel en daarin wordt de vangst bewaard. Als de garnaalvissers drie uur later terugkeren naar het strand ledigen ze hun netten en gooien ze alle krabbetjes, vissen en kwallen die in de netten zijn blijven steken terug in zee. De garnaalvangst zelf wordt gezeefd en de zandkorrels worden weggespoeld.

Mooi weer is niet allesbepalend

De toeristische troeven van Oostduinkerke, waar op 14 en 28 juli en op  4 augustus ook ‘Waterfollies’ plaatsvindt, een totaalspektakel met waterfonteinen, klank, licht en vuur, zijn dus zeker niet te onderschatten. 

Als een gemeente leeft”, zegt   Chris Decuypere, “is dat toch een niet te onderschatten bijkomende troef. Uiteraard zijn kandidaat-kopers van vastgoed niet alleen daarin geïnteresseerd, maar het speelt wel degelijk mee. Ik hoor wel eens beweren dat de Belgische kust ongeëvenaard is, als het er mooi weer is. Maar volgens mij zijn de kustgemeenten daar niet alleen van afhankelijk. Kandidaat-kopers weten nu eenmaal dat aan de Belgische kust Belgisch weer heerst. Als er genoeg te beleven valt, dan is eventueel tegenvallend weer zeker geen hinderpaal. We merken trouwens, zoals alle vastgoedkantoren aan de kust, dat ook in Oostduinkerke steeds meer kopers opduiken, die hier gaan voor een tweede verblijf met de bedoeling er later een vaste woonst van te maken. Momenteel hebben wij in Oostduinkerke dorp, in de nabijheid van Golf Ter Hille, alvast een interessant project met twee appartementen met drie slaapkamers en drie appartementen met twee slaapkamers, dat al op heel wat belangstelling kan rekenen.”  

Voor elk wat wils

Ook Vincent Beuten van ERA SERVIMO toont zich verheugd over de troeven van Oostduinkerke en over het feit dat er in de gemeente altijd wel wat te doen is. ERA Servimo, is met kantoren in Oostduinkerke, Koksijde, Sint-Idesbald, Nieuwpoort en De Panne een gevestigde waarde aan de westkust op gebied van verkoop, vakantieverhuur, syndic en jaarverhuur. Servimo werd 70 jaar geleden opgestart in Koksijde en heeft vandaag 5 vestigingen en 24 medewerkers maar blijft vasthouden aan de no-nonsense, correcte dienstverlening en familiale sfeer van weleer. 

De gemeente leeft echt”, geeft hij aan. “Het feit dat het gemeentebestuur de laatste jaren meer voorziet voor Oostduinkerke op gebied van bezienswaardigheden en attracties, met het nodige respect voor het familiale karakter, zorgt voor extra aantrekking en appreciatie van zowel kopers, vakantiehuurders als dagtoerisme, dat de laatste jaren in stijgende lijn gaat. Oostduinkerke kan je indelen in 4 wijken die het zeer goed doen: het gaat om Duinpark, dat start vanaf het einde van de zeedijk, en door de stijl van de appartementen ook bekend staat als klein Knokke, Sint-André, palend aan duingebied tussen Koksijde en Oostduinkerke, Groenendijk, palend aan Nieuwpoort en Witte Burg, een exclusieve villawijk in de duinen tussen Oostduinkerke-Dorp en Oostduinkerke-Bad.

In de eerste wijken liggen de verkoopprijzen tussen +/- 5 à 7.000 euro/m² indien vrij uitzicht en recent. Verkoopprijzen aan de zeedijk liggen rond de 4 à 6.000 euro/m² en achter de dijk rond de 3.000 à 4.000 euro/m2. Uit de woorden van Vincent Beuten blijkt hoe professioneel de zaken worden aangepakt. “Onze vier verschillende activiteiten (verkoop, vakantieverhuur, syndic en jaarverhuur) zijn intern opgesplitst, met elke hun eigen opgeleide en ervaren medewerkers, elk specialist in hun domein. Dit werd ruime tijd geleden noodzakelijk door de complexe wetgeving van elk vakgebied en de verschillende aanpak op gebied van administratie, juridisch, marketing en software. Vijftien jaar geleden sloten we op gebied van verkoop aan bij het ERA netwerk. In België zijn er intussen een 100-tal kantoren aangesloten bij ERA.

We onderscheiden ons door dagelijkse uitwisseling van zoekende kopers en panden, nationale campagne en unieke marketingproducten zoals de ERA Comfort Garantie, een garantie op mechanische onderdelen in samenwerking met Europe Assistance en de ERA Open Huizen Dagen. We beschikken dus over een breed arsenaal aan producten en diensten om de eigenaar zo efficiënt mogelijk te begeleiden tijdens het verkopen van zijn woning en tegelijk de grootst mogelijke groep van kopers te bereiken. Maar het lijdt geen twijfel dat ook sommige troeven van de locatie waar een pand zich bevindt, een duidelijke meerwaarde hebben, die gerust in de verf mag worden gezet.” geeft Vincent Beuten nog aan.

ERA Belgium voerde recent trouwens samen met de KU Leuven een wetenschappelijke studie uit naar de prijsontwikkeling van woningen in 2017 en de voorgaande jaren. 

De ERA-KU Leuven Vastgoedindex (kortweg: EKVI), die ERA samen ontwikkelde met postdoctoraal onderzoeker Sven Damengeeft de werkelijke prijsontwikkeling van woningen in Vlaanderen weer”, verduidelijkt Vincent Beuten. “Terwijl de standaard gerapporteerde verkoopprijzen enkel de gemiddelde transactieprijzen weergeven van woningen, zonder rekening te houden met de respectievelijke grootte, afwerking of ligging van de verkochte woningen, doet de EKVI dat wel door alle mogelijke factoren die een positief, maar ook een negatief effect op de prijs kunnen hebben, mee te tellen. Op die manier blijkt dat de prijzen van woningen de jongste tien jaar niet met 23,1% zijn gestegen, zoals zou kunnen worden afgeleid uit de vergelijking van de niet-gecorrigeerde verkoopprijzen, maar met “slechts” 15,7%. Als ook nog rekening wordt gehouden met de loonontwikkeling en de inflatie, zijn woningen, in tegenstelling tot de gangbare opinie, eigenlijk goedkoper dan tien jaar geleden”.

Dit artikel delen

Suggesties voor u