Oostende is een stad met een rebels kantje die altijd kunstenaars en artiesten heeft aangetrokken. De kuststad profiteert vandaag bovendien van diverse recente verfraaiingswerkzaamheden, van een rijk cultuuraanbod en van het elan van voetbalploeg KV Oostende, het weireldploegsje van Marc Coucke dat niet alleen in de Jupiler Pro League, maar ook in Oostende zelf voor een frisse wind zorgt. De zeer grote diversiteit van de stad en de enorm gevarieerde vrijetijdsmogelijkheden die ze biedt zijn troeven die in geen enkele andere kustplaats te vinden zijn. Vandaar dat ook het vastgoed er blijft floreren. Kopers die er willen komen wonen of een tweede verblijf willen, (vakantie)huurders en investeerders blijven grote belangstelling tonen voor appartementen en woningen in “koningin der badsteden. Dat bevestigen ook Adriaan Debeus (Immo Debeus), Sandra Muylle (Agence Eeckhout) en Karel Fouquaert (Erfpachtmakelaar) aan Logic-Immo. Die laatste speelt op de grote belangstelling voor Oostende in via de bijzondere formule van erfpacht.
Oostende trekt al eeuwenlang kunstenaars en artiesten aan. Ensor, Leon Spilliaert, Kamagurka en Arno zijn bekende uithangborden van de kuststad. Die twee laatste laten ook geen kans voorbijgaan om hun liefde voor Oostende te bezingen. De laatste tijd zorgt ook Marc Coucke met zijn KV Oostende voor wat extra pigment, want terwijl het ook in het voetbal vaak kommer en kwel is, probeert de Oostendse eersteklasser van elk duel in de Jupiler Pro League een feest en een heuse happening te maken. Maar er zijn in de stad nog veel meer mooie verhalen te rapen, zowel van vroeger en nu. Zo beschrijft de auteur Eric Emmanuel Schmitt in het boek De Droomster van Oostende hoe een auteur er op zoek gaat naar een plek waar hij zijn liefdesverdriet kan verwerken. Hij vouwt een kaart open en zijn oog valt op de naam Oostende. De stad zit volgens hem gevat tussen de golven van de zee en de golven van het platteland. Het heeft iets dat hem aantrekt. Het was waarschijnlijk ook wat de wereldberoemde zanger Marvin Gaye ervan overtuigde om een belangrijke periode van zijn leven in de kuststad door te brengen. Oostende is de stad waar het huis staat van de ouders van Liliane Baels, de tweede echtgenote van koning Leopold III, maar het is ook de stad van volkszangeres Lucy Loes, de stad waar Jacques Brel zijn vaarbrevet haalde, de stad van de renbaan waar opnames plaatsvonden van de film Rundskop, de stad van de jaarlijkse nieuwjaarsduik en van nog ontelbaar veel meer.
De bovenstaande greep uit diverse aspecten die met Oostende verbonden zijn, geeft al aan over welke rijke diversiteit de grootste Belgische kustplaats beschikt. Dat is ook wat Oostende zo uniek maakt. Er is niet één aspect of kenmerk dat de kracht van Oostende benadrukt, er zijn er tientallen. Die sterkte is tevens ook een beetje een zwakte, want het is voor een stad niet altijd even gemakkelijk om te verkopen dat ze “zoveel in huis heeft dat de moeite waard is”. Een stad die vaker op dezelfde nagel kan kloppen heeft het in dat verband misschien wat gemakkelijker om zich duidelijk te profileren. Vergelijk het met een voetballer die heel polyvalent is, maar die juist daardoor wat meer moeite heeft om zich voor één bepaalde positie te profileren.
Maar de enorme diversiteit van Oostende betekent dus dat de stad echt enorm veel te bieden. Niet alleen voor de toeristen die er van de zee, de natuur en de vele culturele evenementen komen genieten, maar net zo goed voor de vaste bewoners en de mensen die er in een tweede verblijf tot rust komen. Nergens is de uitdrukking “voor elk wat wils” meer van toepassing. Er is een veelheid aan aanbod en wie al een tijdje in de stad woont of er een tweede verblijf heeft, kan precies vertellen bij welke bakker je de beste zondagse broodjes kan halen en bij welke andere je moet zijn de beste stukken taart op de kop te tikken. Diversiteit is dus een heel belangrijke troef van de stad, maar dat geldt net zo goed voor de gastvrijheid, die eigenlijk typisch is voor elke havenstad.
Het eigentijdse en diverse karakter van de stad blijft dan ook enorm veel mensen aanspreken. “We stellen in vast dat de verkoop van nieuwe appartementen nog altijd vrij vlot verloopt”, zegt Sandra Muylle. “Met oudere appartementen, waar dringend één en ander moet gedaan worden aan het comfort en aan het uitzicht ligt het net als met grotere villa’s uiteraard moeilijker, maar dat heeft niets met Oostende op zich te maken, het kadert in een algemene trend op de vastgoedmarkt. Onder meer de strengere ECP-normen zorgen ervoor dat nieuwbouw aantrekkelijker is voor de kopers dan bestaand vastgoed.” Adriaan Debeus sluit zich daarbij aan. “Oostende combineert de karakteristieken van een vroegere koningsresidentie met de kenmerken van een eigentijdse stad aan zee”, geeft hij aan. “Oostende blijft een toppositie bezetten in de hitparade van de plaatsen waar mensen in de eerste plaats naar kijken als ze op zoek zijn naar een tweede verblijf aan de kust.” Dat komt ook omdat de vastgoedprijzen, rekening houdend met wat de stad, allemaal te bieden heeft, eigenlijk vrij goed meevallen. Oostende is de enige echte stad aan zee, en is mede door het brede netwerk van scholen, ziekenhuizen en kinderopvang ook een echt aantrekkelijke woonstad. Zeer belangrijk is ook dat dat midden in de stad met het Leopoldpark en het Maria-Hendrikapark nogal wat groene ruimte aanwezig is.
Precies vanuit de overtuiging dat de diversiteit nog veel meer mensen kan aanspreken zette groep Versluys ook het gedurfde vastgoedproject aan de Oosteroever op, één van de grootste ontwikkelingen die ooit gezien zijn aan de Belgische kust. De prachtige ontwikkeling aan het Vuurtorendok en het Visserijdok, wordt een echt pareltje van vastgoedontwikkeling, met kwaliteit die terug te vinden valt in alle aspecten van het gerealiseerde vastgoed: architectuur, ruimtelijke inplanting van de gebouwen, open ruimte en openbare ruimten, respect voor de maritieme omgeving, hoogwaardige bouwmaterialen, toekomstvisie over wonen en leven, binnenafwerking op hoog niveau. Vandaar ook dat de verkoop van de betrokken appartementen loopt als een trein.
Mede omdat Oostende de enige echte stad is en omdat specialisten uit de hele wereld het erover eens zijn dat de toekomst aan de steden is, is investeren in vastgoed in Oostende zeker geen onverstandige beslissing. Mensen die investeren in vastgoed aan de kust kunnen er vanop aan dat hun investering minstens de waarde behoudt en meer dan waarschijnlijk een mooie meerwaarde kan opleveren. Om de natuur en groen te vrijwaren – wat toch per definitie een grote bezorgdheid is aan de kust -, is het verder investeren in de steden immers de enige mogelijkheid. De stedelijke vierkante meters creatiever gebruiken is een must geworden. En dat betekent meteen dat die vierkante meters steeds waardevoller worden. Oostende biedt bovendien het voordeel dat het percentage tweede verblijven er lager ligt dan in andere kunstplaatsen, wat voor een grotere stabiliteit van de vastgoedprijzen zorgt. Hoe komt dat? Omdat wie vastgoed in Oostende heeft en het wil verkopen, weet dat er altijd drie mogelijke klanten zijn: mensen die vast in Oostende willen komen, mensen die er op zoek zijn naar een tweede verblijf en andere investeerders. In een economische omgeving, die mede als gevolg van het toenemende onveiligheidsgevoel dat na de aanslagen van 22 maart in Brussel zeker niet zal verdwijnen, grote onzekerheid inhoud, en die betekent dat de rente nog een hele tijd laag zal blijven, is vastgoed stilaan zowat het enige alternatief geworden.
Het Oostendse makelaarskantoor Erfpachtmakelaar speelt daar op een specifieke manier op in. Nadat het sinds 2006 mee aan de wieg stond van de opstart van verkoop van appartementen, hotelkamers en suites op erfpacht, stelt het zich nu ter beschikking van iedereen die zijn onroerend goed op erfpacht snel en efficiënt wil verkopen en promoot het de aankoop op erfpacht, omdat deze techniek met name aan de kust heel wat mensen kan helpen om toch een eigendom te verwerven. “Het is bekend”, zegt Karel Fouquaert, “dat de prijzen aan de kust sneller stijgen dan in het binnenland. Hierdoor is het eigenlijk voor steeds meer mensen bijna niet meer mogelijk om hun droom waar te maken om een appartement aan de kust te kopen. Daarom zijn verschillende bouwpromotoren op zoek gegaan naar een mogelijkheid om hetzelfde vastgoed te kunnen aanbieden tegen een betere prijs. Zo is erfpacht gegroeid aan de kust. Het maakt het mogelijk voor de klant om tot 33% goedkoper in te stappen in het vastgoed. Concreet betekent dit voor hun dat ze een groter appartement of een appartement op een betere ligging kunnen kopen voor een betere prijs. Erfpacht biedt bovendien n bijkomende fiscale voordelen, een procentueel hoger verhuurrendement en een grotere garantie op snelle herverkoop. Zo hebben vele mensen opnieuw de kans om aan de kust hun eigen tweede verblijf aan te kopen. Wat wij doen is bestaande appartementen opnieuw verkopen, waardoor mensen nu ook kunnen genieten van de lage verkoopprijs. Zodat men ook kan genieten van een tweede verblijf aan de kust. Erfpacht is zeker niet iets nieuw, het wordt vooral in groot steden zoals Amsterdam, London, New York, … toegepast waar de prijzen onbetaalbaar zijn. Maar met name aan onze kust begint de trend ook steeds meer door te dringen.” Oostende slaagt er in ieder geval wonderwel in om mede dankzij de vastgoedontwikkelingen stilaan opnieuw dezelfde reputatie te krijgen als ten tijde van de “Belle Epoque”.