Prefab huizen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
21 januari 2021

Houtskeletbouw woningen als alternatief voor nieuwbouw

Als de kosten van een nieuwbouw woning je afschrikken, maar je toch graag een huis zou bouwen dat volledig volgens je eigen smaak en behoeften ontworpen is, zijn prefab huizen of houtskeletbouw woningen misschien de oplossing. Prefab huizen zijn immers goedkoper dan nieuwbouw woningen en de kwaliteit is vergelijkbaar. Maar wat zijn prefab huizen nu eigenlijk precies? En wat zijn de voor- en nadelen van prefab huizen? Wij geven jou een overzicht van alles wat je over prefab huizen moet weten.

een huis kopen

Wat zijn prefab huizen?

Bij prefab huizen of skeletbouw woningen worden de onderdelen van de woning in een fabriek geproduceerd om daarna op de bouwlocatie gemonteerd te worden. Er zijn heel wat verschillende types prefab woningen beschikbaar, zoals villa’s, bungalows, boerderijen, enzovoort… De stijl, kleuren en de afwerking van een skeletbouw woning kan je volledig zelf kiezen.

De voordelen

In de eerste plaats kunnen prefab woningen zeer snel gebouwd worden en opgeleverd worden binnen de 6 maanden. Er wordt immers gebruik gemaakt van vaste en tevoren geproduceerde bouwmaterialen, waardoor er in vergelijking met nieuwbouw heel snel gewerkt kan worden. De werken aan een prefab huis zijn trouwens niet weersgebonden.

Daarnaast kan je prefab huizen volledig zelf ontwerpen en krijg je enorm veel vrijheid over hoe je huis eruit zal zien als het volledig afgewerkt is.

Bovendien weet je met een prefab huis exact welke kosten je mag verwachten voor het bouwen en afwerken van je huis.

Houtskeletbouw woningen hebben tevens als voordeel dat hout een zeer duurzaam materiaal is. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten zijn prefab huizen even stabiel als een bakstenen huis. Prefab huizen hebben ook een goede isolatiewaarde een vochtregulerende werking. Soms is de brandveiligheid van prefab huizen zelfs groter dan die van stenen huizen.

De nadelen

Als je een prefab huis wil bouwen, moet je even langs de gemeente om na te gaan of het huis past binnen het omgevingsbeleid van die gemeente. Hetzelfde geldt echter voor de normale bakstenen huizen.

De kostprijs van een prefab huis

Net zoals dat voor de bouw van een nieuwbouw woning het geval is, dien je ook voor de bouw van een prefab huis eerst een geschikt bouwkavel te kopen waar je de prefab woning mag neerzetten.

Het plaatsen en afwerken van een prefab huis kost ongeveer 250.000 euro. Daarvoor krijg je dan wel een nieuw en groot huis in de plaats dat volledig aan jouw smaak voldoet.

Dit artikel delen

Suggesties voor u