Renovatiepremies in België

Geschreven door Logic-Immo.be
17 maart 2021

Renoveren aan de laagste prijs

Is je huis dringend toe aan renovatie en ben je van plan om verbouwingswerken uit te voeren om je huis bijvoorbeeld beter te isoleren? Dan is het een goed idee om na te gaan voor welke renovatiepremies je in aanmerking komt. Hoewel verschillende regionale en federale premies afgeschaft werden in 2011, zijn er afhankelijk van het gewest waarin je woont immers nog interessante renovatiepremies verkrijgbaar. Op die manier kan je jouw huis verfraaien zonder al te veel geld te spenderen. Ontdek hier de renovatiepremies per gewest. 

renovatieprimes

De renovatiepremie in Vlaanderen

In Vlaanderen kan een renovatiepremie aangevraagd worden door de eigenaar of de huurder van de woning. De renovatiepremie is verkrijgbaar voor de volgende verbouwingswerken: een volledige of gedeeltelijke vervanging/vernieuwing/verbetering van de funderingen, muren, draagmuren, het dak, het buitenschrijnwerk, centrale verwarming, elektriciteit, sanitaire installaties en trappen.

Wie kan van deze premie genieten? Het huis moet ten minste 25 jaar voor de eerste januari van het jaar van de premieaanvraag gebouwd geweest zijn. Dat betekent dat bij een premie aanvraag in 2012 enkel woningen die gebouwd werden voor 1987 in aanmerking komen voor de renovatiepremie. De renovatiepremie wordt tevens slechts één keer uitgereikt per woning over een periode van 10 jaar.

Hoeveel bedraagt de premie? Het bedrag van de premie wordt berekend in functie van kosten voor de werken en het inkomen van de aanvrager. Je kan via de Vlaamse renovatiepremie 20 tot 30% van de verbouwingskosten (zonder BTW) terugbetaald krijgen, met een maximum van 10.000 euro.

Meer informatie over de energiepremie in Vlaanderen en de voorwaarden ervan, vind je terug op de website van wonen-vlaanderen

De renovatiepremie in Wallonië

In Wallonië is de renovatiepremie in feite een herstelpremie. Het is een financiële hulp die je in het Waals gewest kan krijgen om werken uit te voeren aan je woning om zo belangrijke technische gebreken te herstellen.

Wie kan van deze premie genieten? De premie is enkel geldig voor huizen die aangewezen werden en bestemd zijn om in te wonen. Het huis moet bovendien ten minste 15 jaar voor de eerste januari van het jaar van de premieaanvraag bewoond geweest zijn.

Hoeveel bedraagt de premie? Je krijgt 10 tot 40% van de renovatiekosten (zonder BTW) terugbetaald, met een maximum van 2.980 euro.

De renovatiepremie in Brussel

De renovatiepremie in Brussel omvat een vergoeding voor de werken die dienen om de ontwikkeling, de structuur en de voorzieningen van de woning te verbeteren. De renovatiepremie in Brussel vergoedt tevens verfraaiingwerken aan het interieur, op voorwaarde dat het gaat om werken om moderniseringwerken die het comfort van de woning ten goede komen.

Wie kan van deze premie genieten? Het huis moet ten minste 30 jaar voor de eerste januari van het jaar van de premieaanvraag gebouwd geweest zijn. Dat betekent dat bij een premie aanvraag in 2012 enkel woningen die gebouwd werden voor 1982 in aanmerking komen voor de renovatiepremie.

Hoeveel bedraagt de premie? De premie die je in het Brussels gewest krijgt, komt overeen met een percentage van de uitgevoerde werken. Dat percentage wordt bepaald door de inkomsten van de aanvrager en de schaal waarin de woning zich bevindt. Je kan zo 30 tot 80% van de verbouwingskosten terugbetaald krijgen.

Meer informatie over de renovatiepremie in Brussel en de voorwaarden ervan, vind je terug op de website van wonen in Brussel

Dit artikel delen

Suggesties voor u