Sint-Stevens-Woluwe werkt volop aan opwaardering

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
10 februari 2021

De belangrijkste troef van Sint-Stevens-Woluwe is zijn centrale ligging. Daardoor is deze deelgemeente van Zaventem uitgegroeid tot een belangrijk verkeersknooppunt. Omdat dit voor veel drukte zorgt, zet de gemeente opnieuw volop in op een veilige en vlotte bereikbaarheid en op verkeersluwe woonwijken waar het aangenaam vertoeven is en waar ook fietsers en voetgangers zich op een aantrekkelijke en veilige manier kunnen voortbewegen. De komende jaren wil de gemeente ook een aantal centrale pleinen zoals het Rijmelgemplein herinrichten. Die geplande vernieuwingen moeten het wonen in deze gemeente nog aantrekkelijker maken.   

buur Woluwe saint Lambert

Centrale ligging

Sint-Stevens-Woluwe, gelegen op een helling van het Woluwedal, is sinds de gemeentefusies van 1977 een deelgemeente van Zaventem heeft een oppervlakte van 546 hectare en ligt ten zuidwesten van Zaventem. De gemeentenaam verwijst naar de ligging aan de Woluwe, een bijrivier van de Zenne, die de gemeente van zuid naar noord doorkruist Ă©n naar de patroonheilige van de gemeente, die trouwens ook prat kan gaan op haar mooie neogotische Sint-Stephanuskerk. Sedert 1971 doorsnijdt de E40 het grondgebied van de gemeente in het zuiden en vormt daar voor een deel de grens met Kraainem. Parallel aan de E40 loopt trouwens de Leuvensesteenweg die de gemeente volledig doorkruist van west naar oost. De gemeente wordt in het oosten begrensd door Zaventem, Sterrebeek en Kraainem, ten zuiden door Sint-Lambrechts-Woluwe, ten westen door Evere en Haren (Brussel) en ten noorden door Diegem en Zaventem. Het dorpscentrum is bovendien omgeven door diverse KMO-zones waaronder de bedrijfsparken Keiberg en Lozenberg. De aanwezigheid van de bedrijven in die industrieparken heeft voor veel werkgelegenheid gezorgd en dus uiteraard ook voor veel kandidaat-kopers van vastgoed in de buurt.  De centrale ligging van Sint-Stevens-Woluwe nabij een overgang van de Woluwe heeft ongetwijfeld bijgedragen tot haar ontstaan en verdere ontwikkeling. Het was altijd al een belangrijk wegenknooppunt en aangezien hier vandaag nu de grote verkeerswisselaar van de E40 en de Brusselse Ring ligt is dat nog altijd het geval.

Enorme bloei in 70 jaar

Wie vandaag door Sint-Stevens-Woluwe wandelt kan het zich wellicht haast niet voorstellen maar tot ver in de twintigste eeuw was landbouw – met name de teelt van haver, tarwe, koolzaad en witloof –  in deze gemeente de belangrijkste activiteit. Pas na de tweede wereldoorlog moest de agrarische activiteit meer en meer het veld ruimen en werden er heel driftig woningen gebouwd. Die bouwwoede schakelde dan vanaf de jaren zeventig nog een versnelling hoger, voornamelijk omdat er ook steeds meer bedrijven zich kwamen vestigen, eerst vooral langs de   Leuvensesteenweg, naderhand ook in meerdere bedrijvenparken. Sint-Stevens-Woluwe evolueerde dus van een agrarische, landelijke gemeente naar een verstedelijkte woongemeente en trok niet alleen de mensen aan die voor de bedrijven werken in de bedrijvenparken maar ook een groot aantal pendelaars naar de hoofdstad. Uiteindelijk bedraagt de afstand naar het centrum van de hoofdstad maar een goede tien kilometer.

Verkavelingen

Ondanks het sterk verstedelijkte karakter is het in de echte dorpskern van Sint-Stevens-Woluwe altijd relatief rustig kunnen blijven. Dat komt met name omdat vlak bij de kerk in 1988 ook een openbaar park kwam op het domein Liekendael.  Woonuitbreidingszones liggen rond het Rijmelgemplein, en in het noordoostelijke deel van de gemeente. De verkaveling van de Harenheidewijk rond de Europalaan in het zuidwesten werd aangevat na de tweede wereldoorlog op de plaats waar de Duitsers tijdens de eerste wereldoorlog een luchthaven hadden aangelegd. De bebouwing in deze wijk bestaat zowel uit bel-etagewoningen als vrijstaande of per twee gekoppelde eengezinswoningen. Ook de verkaveling rond de Hockeylaan, een privĂ©-initiatief ten zuiden van de Leuvensesteenweg, dateert van na de tweede wereldoorlog, meer bepaald uit de jaren 1950 en vertoont vooral vrijstaande eengezinswoningen uit het derde kwart van de 20ste eeuw.

Schaadt nieuwe bedrijfsruimte de woonkwaliteit

Dat het gemeentebestuur beslist heeft om aandacht te schenken aan verkeersluwe woonwijken en daarbij ook de inwoners gevraagd heeft om hun ideeĂ«n te delen, heeft wellicht ook te maken met het protest van die inwoners tegen de mogelijke verdere uitbreiding van de bedrijfsparken. Zo trekt actiegroep 1932works ten strijde tegen wat ze de toenemende betonnering van Zaventem en Sint-Stevens-Woluwe noemt. Er lopen verschillende procedures tegen allerlei industriĂ«le bouwprojecten die er nog dreigen bij te komen, terwijl er tegelijk sprake is van leegstaande bedrijvenparken. “Er is geen groen meer en de mobiliteit is stilaan catastrofaal”, liet Patrick Delaunoy van de actiegroep zich in een interview met Het Nieuwsblad ontvallen. Volgens de actievoerders is de recente communicatie over een nakende betonstop van die aard dat bouwpromotoren van alle kanten onder druk staan om nog bij te bouwen. Volgens de actiegroep is het bijvoorbeeld de bedoeling om op een aantal percelen aan de Belgicastraat vier megagrote industriĂ«le panden te bouwen, vlak bij een residentiĂ«le wijk. De vergunning voor dit zogenaamde 3 Linden Businesspark is aangevraagd, maar Actiegroep1932works heeft beroep aangetekend bij de provincie. Het project grenst immers aan het bedrijvenpark Keiberg dat dateert uit de jaren tachtig en voor de helft leeg staat. De actiegroep vindt een nieuwbouw dan ook totaal onverantwoord. Ook het vijftien hectare grote Lozenberg III-project is volgens de actiegroep totaal onverantwoord, aangezien ook in Lozenberg I en II sprake is van 30% leegstand. Het gemeentebestuur reageerde bij monde van schepen van ruimtelijke ordening Bart Dewandeleer met de boodschap dat het het probleem van de leegstand in het bedrijvenpark Keiberg wil aanpakken door businessflats en hotels toe te laten. “De kantoorgebouwen in Keiberg”, zo zei hij ook nog, “zijn niet meer aangepast aan de eisen van ondernemers die vandaag op zoek gaan naar het soort moderne KMO-units dat we willen bouwen op Lozenberg III. Dat is een kwestie van vraag en aanbod. Vanuit ruimtelijke ordening kan je ook niet tegen een ontwikkelaar zeggen dat hij op een industriegrond niet mag bouwen, omdat een andere eigenaar op een ander stuk grond kantoren leeg laat staan.” Wat er ook van zij: Ă©Ă©n en ander toont aan dat de ligging van Sint-Stevens-Woluwe ook vandaag een enorme troef blijft.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u