Starterswoning is de eerste stap op de woonladder

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
22 januari 2021

Vroeger kochten mensen een woning op jonge leeftijd en ze bleven er wonen tot het einde van hun dagen. Vandaag ziet de situatie op de woningmarkt er helemaal anders uit. Een eerste woning is niet definitief. De zogenaamde starterswoning wordt na een aantal jaren ingeruild voor een nieuw huis. Waarom dit scenario zich voordoet, lees je in dit artikel.

eerste huis of onroerend goed

Woningen alsmaar duurder

De laatste decennia zijn de woningprijzen alleen maar gestegen. Vooral vanaf de tweede helft van de jaren negentig hebben ze een hoge vlucht genomen. Daardoor kunnen jongeren niet meteen¬†het huis van hun dromen kopen. Hun¬†financi√ęle middelen¬†zijn ontoereikend. In heel wat gevallen helpen ouders of grootouders om een starterswoning te financieren. Uit een onderzoek van Steunpunt Wonen blijkt dat ze gemiddeld 4,5 procent van de totale kosten voor hun rekening nemen.

Aangezien ze nog maar net zijn beginnen te werken, hebben ze niet al te veel spaarcenten. De meeste jongeren huren aanvankelijk, zodat ze kunnen sparen voor een eigen woning.
 

Renoveren of instapklare woning?


Kies je een instapklare woning als starterswoning of ga je voor een renovatie? Beide opties hebben hun pro‚Äôs en contra‚Äôs. De opbrengst van een renovatie ligt doorgaans hoger, op voorwaarde dat de renovatiekosten binnen de perken blijven. Een instapklare woning is vooral aantrekkelijk omdat je alleen maar moet schilderen en verlichting installeren. Hou er rekening mee dat een woning je pas geld oplevert na een termijn van gemiddeld vijf jaar. Als je er iets aan over wil houden, heeft het dus geen zin om je woning al na twee jaar te verkopen.         

Aantal woningeigenaars daalt


Het onderzoek van Steunpunt Wonen komt nog tot een andere interessante conclusie. Voor het eerst sinds lang is het aantal eigenaars op de Belgische woningmarkt gedaald. Vooral gezinnen met een laag inkomen kunnen zich geen eigen woning permitteren. De boosdoeners? De stijgende woningprijzen en de strengere houding van de banken om hypothecaire leningen toe te kennen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u