Trendy wonen

Geschreven door Logic-Immo.be
2 maart 2021

Wonen in een kerk: een loft met dat ietsje meer

In elke Vlaams dorpje zijn ze te vinden: prachtige kerken waarvan de glorietijd reeds lang verstreken is en die enkel ’s zondags nog wat volk weten trekken. Sommige kerken staan echter te verkommeren en staan al jaren leeg. Daarom hadden ontwerpers in Nederland de idee om kerken om te vormen tot fantastische woningen. Deze trend lijkt nu ook zijn weg naar België gevonden te hebben. Ontdek hoe u trendy kan wonen in een woonkerk!

kerk

Waarom van een kerk een woning maken?

Doordat we als Belgen steeds minder naar onze kerken gaan, verliezen deze gebouwen hun functionaliteit. Het is dus logisch dat we ze een nieuwe bestemming proberen geven. Meestal wordt eerst gezocht of het kerkgebouw geen nieuwe, openbare functie kan krijgen, zoals een bibliotheek, museum, brandweerkazerne, enzovoort. Dat is echter niet altijd even eenvoudig, gezien veel kerken in landelijk gebied liggen. En dan zijn woonkerken dé ideale oplossing: trendy wonen in loftstijl!

Waarom een kerk ideaal is om in te wonen

In een kerk zijn veel open ruimtes, waardoor je je als het ware in een grote loft bevindt. Net zoals dat in een loft het geval is, krijg je in een woonkerk immers dat heerlijke ruimtegevoel. Je kan in een kerk trouwens meerdere verdiepingen creëren aangezien de daken van een kerk vrijwel altijd zeer hoog zijn. Met behulp van voldoende isolatiemateriaal zijn de stookkosten van een kerk overigens vergelijkbaar met deze van een ‘normaal huis’, terwijl u in een woonkerk veel meer ruimte heeft.

Het is ook mogelijk om bestaande kerkelementen te recycleren en te integreren in een woonkerk. Oude kerkbanken hoeven bijvoorbeeld niet weggegooid te worden, want die kunnen perfect dienen als prachtige eettafel. Wonen in een kerk betekent dus ook dat de authenticiteit van de kerk niet volledig teniet gedaan wordt, maar herleeft in de nieuwe functie van de kerk.

Een kerk bevat bovendien mooie sacrale elementen, gewelven en gekleurde glasramen. Deze elementen contrasteren perfect met een moderne woonrichting. Vooral als het evenwicht tussen authenticiteit en moderniteit goed in balans wordt gehouden, wordt een kerk een pracht van een trendy woning! 

Dit artikel delen

Suggesties voor u