Vastgoed aan de kust

Geschreven door Logic-Immo.be
18 januari 2021

Is dat nog altijd interessant?

Investeren in vastgoed aan de kust: is dat nog altijd interessant? Als we de cijfers van de vastgoedtransacties erbij halen, dan zien we in 2014 een duidelijke stijging. De prijzen dalen dan wel, toch is vastgoed aan de kust nog steeds interessant. De prijsdalingen doen zich immers vooral voor bij verouderde panden die aan renovatie toe zijn.

Appartement op de Belgische kust

Veel vastgoedtransacties aan de kust

Het aantal vastgoedtransacties aan de kust steeg in 2014 met 5,1 procent ten opzichte van 2013. In heel België steeg het aantal vastgoedtransacties met 5 procent. Het afschaffen van de woonbonus ligt mee aan de basis van deze stijging. Aan de kust werd de sterkste stijging in het derde kwartaal van 2014 genoteerd, toen het aantal transacties met 4,6 procent steeg. De hoogste vastgoedactiviteit werd opgetekend in De Panne en in Koksijde.

Prijzen van woningen en appartementen dalen

De prijzen van woningen en appartementen aan de kust daalden voor het eerst sinds lang in 2014. In kustgemeentes daalde de prijs van een appartement ongeveer met 1 procent, op de dijk met ongeveer 6 procent. Kijken we echter naar enkele populaire kustbestemmingen als Blankenberge, Oostende en Knokke; dan zien we dat daar de prijzen van appartementen net stegen. In Zeebrugge daalde de prijzen dan weer spectaculair met maar liefst 17 procent.

Kijken we naar de prijzen van woningen, dan zien we dezelfde trend: gemiddeld daalden de prijzen daar met 6,7 procent.

Is vastgoed aan de kust nog interessant?

Ondanks de prijsdalingen is vastgoed aan de kust nog steeds erg interessant, en dat zowel als investering, als tweede verblijf. De prijsdalingen moeten genuanceerd worden: ze doen zich vooral voor bij verouderde woningen en appartementen die dringend aan renovatie toe zijn. Nieuwbouwwoningen en appartementen stijgen wel degelijk in waarde. In vergelijking met vastgoed aan de kust in het buitenland is de Belgische markt bovendien veel stabieler en hoef je geen vastgoedcrisis te vrezen zoals die zich voordeed in Spanje en andere populaire kustlanden.

Dit artikel delen

Suggesties voor u