Vastgoed in Aalst

Geschreven door Logic-Immo.be
3 maart 2021

Aalst wordt groener en hipper

Wie Aalst zegt, zegt in de eerste plaats natuurlijk carnaval. Maar de Oost-Vlaamse stad tussen Gent en Brussel heeft, mede dankzij de inspanningen van het vorige stadsbestuur en de plannen van het nieuwe, wel meer te bieden. Dat het wonen er een stuk aangenamer is dan pakweg tien jaar geleden, zorgt ook voor heel wat dynamiek op de lokale vastgoedmarkt. 

Aalst

De inspanningen om Aalst nog aantrekkelijker te maken” zegt Maarten Verhoeven (Verrassend Vastgoed) “vallen niet te ontkennen. Er waait al enkele jaren een nieuwe wind door de stad die ervoor zorgt dat het er erg aangenaam wonen is.”     

Meer groen

De voorbije tien jaar deed de stad Aalst forse inspanningen om onder meer met een vernieuwing van de pleinen voor een gezelligere sfeer te zorgen. Het is dan ook aangenaam kuieren in de verkeersvrije straten van de carnavalsstad. Volgens de liberale schepen van Stadsvernieuwing Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) was bij de vernieuwingsinspanningen echter niet altijd voldoende aandacht voor groen. Daar wil het stadsbestuur de komende maanden en jaren wat aan doen door bomen te planten en meer groen aan te leggen. Met name op het Statieplein en het Werfplein kan meer groen volgens hem niet alleen voor een aangenamere sfeer zorgen, maar ook voor meer schaduw op warme dagen. De Gucht heeft veel inspiratie opgedaan in buitenlandse steden waar het ook niet langer noodzakelijk is om naar een park te gaan om groen te zien. Daarom heeft de politicus met het karakteristieke kapsel de vaste bedoeling om overal groen aan te planten waar het kan. In elke straat die de stad nu heraanlegt, zullen inheemse bomen komen.

Het is ook de bedoeling om verkeersheuvels te vervangen door verkeersremmers met bomen. Op termijn zullen alle straten in Aalst op die manier een groener uitzicht krijgen. Als het nog enkele jaren duurt eer de heraanleg van een straat op de planning staat, wil het stadsbestuur niet zolang wachten om er ook bomen te planten.  Het Esplanadeplein moet het Esplanadepark worden en aan het Werfplein komt een groene zone met speelruimte voor kinderen.  Eén en ander moet zorgen voor een nog positievere sfeer in de stad en kan ook voor meer verbinding zorgen en voor meer dialoog tussen de inwoners van de stad.  

Aantal éénpersoonshuishoudens neemt toe

Die dialoog en verbinding tussen de inwoners tot stand brengen wordt trouwens voor elke stad een belangrijke uitdaging aangezien in 2018 al 32% van de Vlamingen alleen woonde.  De eenpersoonshuishoudens zijn al sinds 2006 in Vlaanderen het grootste huishoudtype en hun aantal blijkt dus volgens de recent door Statistiek Vlaanderen bekendgemaakte cijfers nog toe te nemen. Het percentage alleenwonenden varieert sterk van gemeente tot gemeente, schommelend tussen 21 procent en 49 procent. De hoogste percentages alleenwonenden zijn terug te vinden in de kustgemeenten en in de studentensteden. Zo telt Leuven bijvoorbeeld 48,5 procent alleenwonenden.

In buurgemeente Lubbeek ligt dat cijfer met 22,8 procent al een pak lager. Maar ook in andere steden zijn er steeds meer eenpersoonshuishoudens. “Dat is zeker een maatschappelijke trend die ook de vastgoedsector in het oog moet houden, want de impact ervan op vastgoed is onmiskenbaar”, zegt Maarten Verhoeven. “We zien nu al dat kleinere woningen met kleine tuintjes of een koertje populairder worden. Ook investeerders en mensen die op zoek zijn naar een alternatief voor hun beleggingen nu de rente zo laag is, hebben interesse voor dit soort woningen, omdat ze heel makkelijk verhuurd kunnen worden. De huurinkomsten eruit kunnen gemakkelijk de lening compenseren die is aangegaan voor de aanschaf van een dergelijke woning. Het valt dan ook te verwachten dat de belangstelling voor dit type panden nog zal toenemen.”   

Renovatie zit in de lift

De inspanningen van het stadsbestuur om voor vernieuwing en meer groen te zorgen, waardoor ook meer dialoog kan ontstaan die positief is om verbinding te creëren tussen de eenpersoonshuishoudens, zijn echter niet de enige factoren die Aalst als troef kan uitspelen.

De ligging tussen Gent en Brussel met de gemakkelijke verbindingen is een droom voor koppels die op die manier een evenwicht kunnen vinden in hun woon-werkafstand. Het is immers nog niet zo dat iedereen tijd- en plaatsonafhankelijk kan werken. Er is een trend in die richting, maar de omvang van de files bewijst dat de meerderheid van de mensen zich nog altijd naar kantoor of werkplek moet verplaatsen. En dan is een ligging zoals die van Aalst tussen twee grote steden maar ook op korte afstand van steden als Dendermonde, Mechelen en Sint-Niklaas een enorme troef, zeker omdat ouders hier ook een zeer gevarieerd aanbod aan scholen voor hun kinderen vinden. Een ander voordeel van Aalst is dat de stad omwille van zijn sterke industriële verleden nog altijd over veel arbeiderswoningen beschikt, die voorlopig nog altijd betaalbaar zijn en dus mogelijkheden bieden aan jonge starters om een eigen woning te verwerven. De meeste arbeiderswoningen die dateren van de periode tussen de twee wereldoorlogen zijn ondertussen gerenoveerd en de verouderde woningen die nog niet zijn gerenoveerd zijn zowel in trek bij aannemers die ze na een grondige renovatie opnieuw op de markt brengen als bij de particulieren die graag zelf de handen uit de mouwen steken of die de renovatie stap voor stap aanpakken op het ritme van hun budget. Ik denk trouwens dat renovatie een beetje aan een revival toe is, want nieuwbouw wordt nu toch stilaan voor heel wat mensen te duur. Zonder steun van de ouders is een nieuwbouw voor jonge gezinnen zo goed als onhaalbaar geworden. Vandaar dat wij zelf toch ook proberen om projecten aan te bieden waarin comfortabel en betaalbaar wonen hand in hand gaan. Ik verwijs in dat verband graag naar Residentie Brupoort in  Erembodegem, een project met 14 wooneenheden met twee of drie slaapkamers. De appartementen liggen in twee gebouwen  aan de Ninovestraat en de Geraardbergsesteenweg, rond gelijkvloerse tuinen. De eenheden op de eerste en tweede verdieping hebben aan de achterzijde allemaal een terras.  Brupoort combineert het comfort van eigentijdse nieuwbouw met de rust en het groen van een plattelandsgemeente en met een bijzonder vlotte bereikbaarheid.”

Dit artikel delen

Suggesties voor u