Vastgoed in Brugge

Geschreven door Logic-Immo.be
3 maart 2021

Veelzijdigheid van Brugs vastgoedaanbod blijft verbazen

Brugge blijft een culturele en culinaire attractiepleister die jaarlijks toeristen vanuit heel de wereld lokt. Elke dag van het jaar komen ze ogen te kort om vol bewondering een prachtig en tot de verbeelding sprekend decor in al zijn schoonheid te aanschouwen.

Brugge

Tegelijk slaagt Brugge erin om op één of andere manier stille straatjes en mooie hoekjes te behouden. Wonen in Brugge of in de onmiddellijke nabijheid ervan blijft dan ook het beste van vele werelden bieden. Elisabeth Depaepe (Immolis), Nancy Meuleman (Meuleman Vastgoed), David Fonteyne (Found & Baker) en Peter Coucke (Agence Coucke)  stellen dan ook verheugd vast dat de vastgoedmotor in de West-Vlaamse hoofdstad op volle toeren blijft draaien. 

Brugge wil altijd mooi blijven

De ongeëvenaarde Brugse volkszanger Willy Lustenhouwer zong het destijds al: “Brugge is oltied schone”.  Die schoonheid heeft niet alleen met het inderdaad schitterende esthetische decor te maken, maar ook met alles wat leeft in de stad. En dat is echt indrukwekkend te noemen. Ook afgelopen zomer vonden bijvoorbeeld tal van buurtfeesten, culturele activiteiten en andere evenementen plaats.

En tijdens de herfst gaat de West-Vlaamse hoofdstad gewoon op dat elan door. Want er zijn nauwelijks lege plekjes te vinden in de rijk gevulde Brugse culturele agenda. Onder meer Iedereen Klassiek en de feestelijkheden voor de 150ste verjaardag van de Koninklijke Stadsschouwburg springen in het oog, terwijl de sportievelingen hun hartje kunnen ophalen op de Urban Trail, maar ook tijdens een Family Walk waaraan het hele gezin kan deelnemen en tijdens de Brugse marathon.

Inzetten op cultuur en sport is maar één van de puzzelsteentjes die het Brugse stadsbestuur gebruikt om niet alleen de toeristen, maar ook de eigen inwoners elke dag weer te verrassen en blij te maken. Vandaar dat er de komende maanden in Brugge ook nogal wat verfraaiingswerkzaamheden gepland zijn met onder andere de heraanleg van de Katelijnestraat.

Gratis renovatiescan

De inspanningen van het stadsbestuur om het wonen in Brugge op vele manieren aangenamer te maken, verdienen natuurlijk alle lof. En dat geldt zeker ook voor het initiatief om alle inwoners de kans te bieden een gratis renovatiescan van hun woning te laten uitvoeren. Kunnen ze om hun woning energiezuiniger te maken best eerst de ramen vervangen of er toch beter voor opteren om in eerste instantie het dak te isoleren? Is de verwarmingsketel aan vervanging toe? Hebben ze recht op renovatiepremies?

In samenwerking met De Schakelaar, een vereniging van het Brugse OCMW biedt Brugge zowel eigenaars/bewoners als verhuurders de kans om dankzij een gratis renovatiescan een antwoord te krijgen op al die vragen. Wie een woning verhuurt, kan bovendien interessante premies krijgen voor het uitvoeren van energiebesparende werkzaamheden. Na een afspraak met een energiedeskundige van De Schakelaar komt die aan huis alle mogelijke energiebesparende aanpassingen bekijken. Hij maakt een overzicht van de belangrijke ingrepen, stelt een stappenplan op met de uit te voeren werkzaamheden en begeleidt de bewoners of verhuurders ook bij het aanvragen van offertes en premies.

Charme en gezelligheid

De aandacht die de stad heeft voor alles wat met de context rond wonen te maken heeft, zorgt volgens Nancy Meuleman voor een steeds grotere vraag. “Bruggelingen willen hier absoluut blijven wonen en steeds meer mensen die van elders afkomstig zijn, zoeken hier ook ofwel een vaste woonst of een tweede verblijf. Brugge is in die zin zeker wel een alternatief voor de kust en kan charme en gezelligheid als belangrijke troef uitspelen, zeker ook in de wintermaanden, als het aan de kust toch wat minder druk is. Dat de dynamiek momenteel zo sterk is, heeft zeker even veel te maken met de troeven van Brugge als met de afschaffing van de woonbonus. Uiteraard heeft die afschaffing een impact en stellen mensen alles in het werk om bij een aankoop de akte nog dit jaar te laten verlijden, maar ik stel toch ook vast dat een gedeelte van de kandidaat-kopers zich daardoor niet laat opjagen en vanuit de gedachte dat haast en spoed zelden goed is vooral grondig blijft nadenken over de aankoop van een woning. Dat blijft immers toch nog altijd één van de belangrijkste beslissingen in een mensenleven. Ik verwacht dan ook niet dat er volgend jaar een rem zal komen op de dynamiek van de vastgoedmarkt. Mensen blijven er zich goed van bewust dat vastgoed, zeker nu de rente zo laag staat, een enorm goede investering is, ongeacht of het gaat om de aankoop van een huis of appartement om zelf in te wonen of om te verhuren. Verhuurders geven daarbij wel de voorkeur aan instapklare en energiezuinige woningen, want die energiezuinigheid wordt de komende jaren ongetwijfeld nog belangrijker in de regelgeving rond bouwen en wonen. Ondanks die zeer grote vraag is er trouwens in Brugge nog altijd betaalbaar vastgoed te vinden voor jonge starters. In Brugge zelf moeten zij er dan wellicht wel rekening mee houden dat ze het misschien met wat minder ruimte en comfort moeten doen dan ze gewoon waren in hun thuissituatie. Maar er zitten in het aanbod woningen die ze met beperkte kosten naar hun eigen hand kunnen zetten om dan bijvoorbeeld na tien jaar toch te kiezen voor meer luxe. En aan de rand van Brugge blijven er ook interessante mogelijkheden. Zo realiseren wij in Sint-Pieters een project met 19 appartementen die telkens een zonnige woonkamer met open keuken hebben, twee tot vier slaapkamers en een gezellig terras. Met prijzen vanaf 202.500 euro zal dat project ongetwijfeld kandidaat-bewoners en investeerders aanspreken.”  

Lage rente houdt de dynamiek in stand

De nakende afschaffing van de woonbonus heeft ook volgens Peter Coucke de al drukke woonmarkt naar een nog hogere versnelling doen overschakelen. Maar net als zijn collega’s benadrukt hij dat hij er niet voor vreest dat er een rem op de dynamiek zal komen. “Zolang de rente laag blijft, zal de vastgoedmarkt floreren. In Brugge zien en horen wij ook

dagelijks kandidaat-kopers die Brugge als alternatief kiezen voor de kust, om diverse redenen, waaronder het zeer levendige culturele aanbod, de vele lekkere restaurants en het feit dat de kust ook vanaf hier bijzonder snel bereikbaar is. 

Toch is het nog altijd niet zo dat de zeer aanzienlijke vraag naar vastgoed in Brugge de prijzen exorbitant de hoogte injaagt. Voor slimme kandidaat-kopers en handige Harry’s die durven het juiste bod doen zijn zeker nog betaalbare woningen te vinden.  Het aanbod blijft bijzonder veelzijdig en biedt voor elk wat wils. Zo bemiddelen wij momenteel in de  de verkoop van het project ‘De Gilde’, in de Oude Burg, vlakbij de Markt, een uniek project van appartementen die qua afwerking het neusje van de zalm zijn, in een historische kader met alle voorzieningen om binnen de 48 uur om te schakelen naar assistentiewoning.”

Veelzijdig aanbod

Dat Brugs vastgoed zo goed in de markt blijft liggen heeft ook volgens Elisabeth Depaepe enerzijds te maken met de nog altijd zeer lage rente en anderzijds met de rijke verscheidenheid van het aanbod.

Door de nakende afschaffing van de woonbonus, is het momenteel inderdaad superdruk”, legt ze uit. “Maar ik denk niet dat we moeten verwachten dat het daarna veel kalmer zal worden. Het moet ondertussen toch voor iedereen duidelijk zijn dat vastgoed de allerbeste investering blijft. Terwijl vastrentende beleggingen niets opbrengen is de waarde van vastgoed de jongste tien jaar sinds de vorige crisis alleen maar toegenomen. De investeerders zijn volgens mij nog niet “uit-geïnvesteerd”. Ik stel vast dat sommige mensen soms drie of vier appartementen of woningen ineens kopen om er zich mee op de verhuurmarkt te begeven. Ze zijn vooral geïnteresseerd in nieuwbouw want dat betekent dat ze voor een aantal jaar op hun gemak zijn. Het komt dus goed uit dat nieuwbouw één van de specialisaties is van ons kantoor. Ook de verscheidenheid van het aanbod houdt volgens mij de dynamiek in stand. Zo kunnen starters nog hun gading vinden in kleine huisjes in het centrum van Brugge, maar zeker ook in wat ruimere panden in gemeenten als Koolkerke, Assebroek of Sint-Jozef.”  

David Fonteyne geeft eveneens aan dat het aanbod bijzonder breed is. Met zijn kantoor, dat zich specialiseert in exclusief vastgoed, kan hij zijn klanten ook villa’s, hoeves en landwoningen aanbieden in gemeentes als Sint-Kruis, Sint-Andries en Jabbeke. “Ook in het stadscentrum is exclusief wonen mogelijk”, zegt hij. “Zo is ‘Ons huis’ in de Sint-Clarastraat, een voormalige neogothische parochiezaal, die getransformeerd werd tot uitzonderlijk herenhuis met lumineuze leefruimten en een enorm ruimtegevoel.”

Dit artikel delen

Suggesties voor u