De dagen met zomerse temperaturen die we dit jaar al in februari meemaakten deden de toch al grote aandacht voor de klimaatproblematiek nog meer toenemen. Tegelijk zorgden ze ook voor prachtige beelden in de journaals van volop genietende mensen. In het prachtige zonnetje komen ook de troeven die de schilderachtige Leiestreek te bieden heeft aan wandelaars, fietsers en uiteraard ook de bewoners nog eens extra tot uiting.
Dat de vastgoedsector in de regio nog altijd kan bogen op een stevige dynamiek bevestigen ook Pieter-Jan Demeyere (Irres), Mathieu Persyn (De Scheldegalm), Stefaan Bral (Thiers Vastgoed & Advies) en Lo Saerens (boven-OP!)
Mede omdat de rente nog altijd laag is, zodat mensen die over wat middelen beschikken vooral naar de vastgoedmarkt kijken om in te investeren, blijft er sprake van een zeer sterke activiteit in de sector. En ook de Leiestreek vormt daar geen uitzondering op.
“Wij merken dat er op de kopersmarkt nog steeds sprake is van grote belangstelling”, zegt Mathieu Persyn. “Die interesse geldt voor elke woning, of het nu om alleenstaande villa’s in het groen, rijwoningen of appartementen gaat. Op voorwaarde natuurlijk dat een correcte prijs wordt gehanteerd. Maar we hebben absoluut niet het gevoel dat mensen terughoudender geworden zijn om een woning aan te kopen. Van invloed op de kopersmarkt door onzekerheid over de economie of bijvoorbeeld het klimaat, is naar ons gevoel nog geen sprake.” De Scheldegalm ziet dat alle potjes op de vastgoedmarkt ook nog steeds een dekseltje vinden. “Voor elk type vastgoed zijn er kandidaten. Wij hebben klanten die specifiek op zoek zijn naar een appartement terwijl anderen vastberaden op zoek zijn naar een vrijstaande woning met grote tuin. Wel merken wij dat vastgoed in en rond de grote steden momenteel toch wel meer geïnteresseerden aantrekt dan afgelegen woningen op het platteland. Zo is de zuidrand van Gent heel populair, met name ook bij jonge mensen. Maar nogmaals, dat betekent niet dat voor de vrijstaande panden in de plattelandsdorpen geen kopers meer zijn. Want ook wonen in het groen heeft natuurlijk zijn aanhangers. Ik vind het bijvoorbeeld op zich geen slecht idee dat de burgemeester van Beersel recent in het nieuws kwam met de bekendmaking van de plannen om geen hoogbouw meer toe te laten. Anderzijds blijft de bevolking natuurlijk groeien en iedereen heeft recht op een plek waar hij zich thuis voelt. Meer nieuwbouwflats in de stad en tegelijk de groene omgeving vrijwaren in de landelijke dorpen kunnen volgens mij perfect samengaan. Ondertussen blijven wij ervan overtuigd dat vastgoed, met name ook in de Leiestreek een zeer goede investering is en dat dit nog vele jaren zo zal blijven. De vastgoedprijzen stijgen niet meer even snel als de voorbije jaren maar ze dalen ook niet. De prijzen volgen de evolutie van de inflatie. “
Pieter-Jan Demeyere stelt vast dat de vraag naar gronden en huizen aan de Leie enorm groot blijft omdat niemand natuurlijk onbewogen kan blijven voor de enorme charme ervan.
“De verkooprijzen van grond aan de Leie in Sint-Martens-Latem, Deurle, Sint-Denijs-Westrem en Afsnee schommelt momenteel tussen de 450 en de 550 euro per vierkante meter, en wij merken een blijvende verdere instroom van jonge vermogende gezinnen met ouders van rond de veertig jaar, met daarbij een zeer grote vraag naar instapklare woningen. De gemeenten Afsnee, Sint-Denijs-Westrem en Drongen genieten van het feit dat een BTW-tarief van 6% van kracht is voor het afbreken van woningen en het vervangen ervan door nieuwbouw. Eén en ander zorgt voor een versnelde verbetering van de kwaliteit van het vastgoed in die gemeentes. Ik vind het echter belangrijk om te onderstrepen dat er weinig coherentie te bespeuren valt in de visies die de gemeentes rond stedenbouw hebben. In Gent en de randgemeenten is men gewonnen voor een verdere verdichting, terwijl in Sint-Martens-Latem gemikt wordt op het behoud van de bestaande situatie. Zo is in de gemeentes Sint-Martens-Latem en Deinze de hoger genoemde BTW-gunstmaatregel niet van kracht. Het spreekt voor zich dat één en ander ook voor een ander denkpatroon zorgt bij kandidaat-kopers. Een meer rechtlijnige visie voor de Leiestreek zou in ieder geval het voordeel van de duidelijkheid hebben en een stuk onzekerheid wegnemen. Ondertussen blijven wij natuurlijk een echte specialist voor de streek, want in 2018 realiseerden wij een derde van al onze transacties in Sint-Martens-Latem en Deurle. Begin dit jaar hebben wij ook ons kantoor verhuisd naar de Kortrijksesteenweg 19 in Sint-Martens-Latem, zodat we helemaal in de centrale as van de Leiestreek zitten. We willen onze zeer sterke lokale kennis van de markt combineren met een huiselijk warm kader om onze kopers en verkopers in alle rust te ontvangen.”
Sint-Martens-Latem en Deurle mogen omwille van hun reputatie als centra van de kunst én van prachtige woningen die veel mensen het water in de mond doen komen, dan nog gelden als epicentra van de Leiestreek, de regio heeft precies omwille van de rivier nog wel wat meer te bieden. Wonen in de nabijheid van het water blijft hoe dan ook een ongelooflijke aantrekkingskracht uitoefenen. Vandaar dat ook nieuwbouwresidenties in de buurt van de rivier als paddenstoelen uit de grond blijven schieten.
“De dynamiek op de vastgoedmarkt in de Leiestreek duurt onverminderd voort”, legt Stefaan Bral uit. “Zowat overal langs de Leie, van Lauwe, Wevelgem en Bissegem over Kortrijk, Harelbeke, Deerlijk, Wielsbeke en Waregem tot zelfs in Deinze worden heel wat nieuwbouwresidenties opgetrokken. Recent werd zelfs beslist voorlopig geen nieuwe bouwvergunningen meer uit te reiken voor assistentiewoningen. Af en toe klinkt daardoor hier en daar wel eens de roep dat er stilaan sprake is van een overaanbod, omdat de flats in die moderne nieuwbouwresidenties niet langer zoete broodjes lijken waarvoor de kandidaat-kopers als het ware onmiddellijk in de wachtrij gaan staan. Maar ergens is dat natuurlijk logisch. Het grotere aanbod zorgt voor meer concurrentie onder de promotoren en dus ook voor meer keuzemogelijkheden bij de kandidaat-kopers. Het is aan de promotoren om goed de noden van de kopers in te schatten en dus de producten op de markt te brengen die precies op die noden inspelen. Maar appartementen op een mooie ligging, zoals die langs de Leie, blijven goed verkopen, temeer omdat er in de residenties keuze is tussen appartementen van verschillende grootte. Zeker omdat de ontwikkelaars uiteraard ook aandacht schenken aan factoren zoals ruimte, licht en uiteraard ook terrassen om volop van het groen in de omgeving en eventueel van de nabijheid van de Leie te kunnen genieten. Variatie steken in het aanbod om het juiste product op de markt te brengen, blijft in ieder geval lonen. Want kopers hechten uiteraard ook belang aan de nabijheid van winkels, scholen en mogelijkheden om gebruik te maken van het openbaar vervoer.”
Lo Saerens van de projectontwikkelaar Boven-OP! uit Schilde bij Antwerpen, die in 2018 een bijhuis opende in Ronse om vandaaruit met een aantal ontwikkelingen te starten, wijst erop dat ook de Leiestreek, net als andere regio’s in ons land in toenemende mate rekening zal moeten houden met de veroudering van het patrimonium.
“De EPB-eisen bij renovatie zullen vanuit de overheid steeds strenger worden, wat zal leiden tot moeilijkere en duurdere verbouwingen. De normen van isolatie, luchtdichtheid en verluchting vragen technisch vrij moeilijke ingrepen in bestaande gebouwen, waardoor de kosten daarvan beduidend hoger liggen dan om in nieuwbouw aan dezelfde eisen te voldoen. Ook het voorzien van duurzame technische installaties op basis van een maximum aan hernieuwbare energiebronnen is een moeilijke klus in oudere gebouwen, waardoor de afweging tussen renovatie en afbraak en vervangende nieuwbouw steeds belangrijker wordt. De verlaagde BTW voor de combinatie van afbraak en nieuwbouw in een aantal gemeenten in de Leiestreek is dan ook interessant.”
Onze gesprekspartners zijn het er in ieder geval over eens dat het gevarieerde vastgoedaanbod in de Leiestreek – alleenstaande woningen, rijhuizen in de stadscentra, villa’s op toplocaties langs het water, flats in nieuwbouwresidenties – op blijvende interesse zal mogen rekenen van kandidaat-kopers die er zelf willen wonen en van investeerders. Tal van elementen spelen ondertussen een belangrijkere rol dan vroeger bij de beslissing om al dan niet een woning of een appartement aan te kopen, maar het oude en bekende mantra ‘locatie, locatie, locatie’ zal voor de Leiestreek voor altijd een niet te onderschatten troef blijven. Die locatie in de buurt van een rustgevende rivier die tientallen kunstenaars heeft geïnspireerd zal ook de komende jaren gegarandeerd heel wat kandidaat-bewoners aantrekken die mogelijkheden zien om van een huis in de Leiestreek een thuis te maken waar het mogelijk is om echt tot rust te komen.