Vastgoed in de Vlaamse Ardennen boomt als nooit tevoren

Geschreven door Logic-Immo.be
3 maart 2021

De heuvelachtige Vlaamse Ardennen, met hun smalle landwegen, hun groene natuur en hun in kleine dorpjes bewaarde landelijke rust leveren in elke brochure om de regio te promoten prachtige idyllische plaatjes op. Maar dat is niet de enige reden waarom vastgoed er momenteel aan het boomen is. Niet alleen in en rond de plattelandsdorpen, maar zeker ook in de grotere steden Zottegem, Ronse, Oudenaarde en Geraardsbergen, waar als gevolg van de grote vraag ook de nieuwbouwprojecten floreren. Sophie Beguin (Immo Beguin), Stefanie Browaeys (Vastgoed Browaeys), Veerle Deunynck (ImmoAD)  en Lesley De Ville (Agence De Ville) geven tekst en uitleg.    

Vlaamse ardennen

Tastbare rust en hoorbare stilte

De Vlaamse Ardennen hebben niets met de Ardennen te maken, maar door het heuvelachtige landschap doen ze er wel aan denken. Schrijver Omer Wattez was in ieder geval goed geïnspireerd toen hij de naam voor het eerst bedacht. De Vlaamse Ardennen, zijn de jongste jaren, met dank aan de grote belangstelling voor gezondheid, wandelen en fietsen en uiteraard ook met dank aan de Ronde van Vlaanderen, almaar populairder geworden. Als er niet gekoerst wordt, is de rust er tastbaar en de stilte hoorbaar. 

De wandelpaden slingeren langs pittoreske plekjes, groene oases, holle wegen, loofbossen, meanderende beken en boomgaarden. En vanop de heuvels hebben bezoekers een prachtig zicht op de omgeving en kunnen ze rustig mijmeren over hoe het zou zijn om hier te wonen. “Steeds meer mensen zetten ook die stap om onder meer vanuit het zuiden van Gent,  nog enkele kilometer meer zuidwaarts te trekken”, zegt Stefanie Browaeys. “En ook steeds meer West-Vlamingen weten inmiddels dat ze in de rustige omgeving van de Vlaamse Ardennen als het ware kunnen terugkeren naar een groene long die hen de kans beidt om een thuis te vinden waarin ze zich kunnen onttrekken aan het jachtige leven van alledag.”

Aanhoudend lage rente geeft vastgoed forse boost  

De vraag naar vastgoed in de Vlaamse Ardennen groeit echter niet alleen omwille van het pittoreske karakter van de regio. Er spelen nog tal van andere factoren. “De huidige marktcontext”, zo zegt Veerle Deunynck, “mag alvast zeker niet worden onderschat. Mensen die wat hebben kunnen sparen, willen niet langer lijdzaam toezien hoe hun spaargeld bij de bank niets meer opbrengt nu de rente zo laag is en wellicht nog een hele tijd laag zal blijven. Daarom gaan ze op zoek naar alternatieven. Er is tegenwoordig dan ook een grote vraag van investeerders naar vastgoed. Tegelijk speelt ook het fenomeen dat het voor jonge gezinnen niet meer evident is om te kopen. Daardoor springen ook heel veel ouders, die vroeger misschien langer hun spaarcenten op de bank lieten staan, nu financieel bij voor het verwerven van een woning. De jongste tijd merk ik in ieder geval dat zowel investeerders als ouders die hun kinderen willen helpen erg geïnteresseerd zijn in vastgoed in de Vlaamse Ardennen. Laten we toch ook niet vergeten dat woningen hier toch betaalbaarder blijven dan in Gent en in de onmiddellijke omgeving van de Oost-Vlaamse hoofdstad.” 

Sophie Beguin sluit zich daarbij aan en wijst erop dat de trend zich ook sterk vertaalt in een toegenomen belangstelling voor appartementen in de steden. “De oudere generatie verkoopt woningen op het platteland en maakt graag gebruik van het verruimde aanbod van appartementen in de stad. Dat zorgt de jongste tijd voor een grote dynamiekWe merken een grote belangstelling, zowel bij jonge mensen die op zoek zijn naar een woning in de Vlaamse Ardennen en Zuid-West-Vlaanderen als bij investeerders die gecharmeerd zijn van het rendement dat ze kunnen vinden bij een investering in vastgoed in deze regio. Zowel de appartementen als de woningen doen het goed en er is zowel belangstelling voor bestaande woningen als voor nieuwbouw. We voelen voorts ook duidelijk aan dat de opendeurdagen die we regelmatig organiseren drempelverlagend werken. Mensen die misschien aan het aftasten waren en voorzichtig de mogelijkheden onderzochten om te kopen, krijgen op die manier een duidelijk zicht op onze transparante aanpak.

Aanbod is sterk verruimd met veel nieuwbouwprojecten

Stefanie Browaeys die in 2017 het kantoor van Vastgoed Browaeys verhuist van Zwalm naar Horebeke, bevestigt wat ook de andere gesprekspartners aangeven. “Naast de rust en het groen is ook de betaalbaarheid tegenover andere gebieden een belangrijke troef van de Vlaamse Ardennen”, geeft ze aan Vastgoed Browaeys ontwikkelde in Horebeke bijvoorbeeld onlangs het project Melkerijput dat pas in oktober 2017 volledig zal worden opgeleverd en waarvan nu al 20% is verkocht. 

Het gaat om een nieuwbouwproject n de Dorpsstraat”, legt Stefanie Browaeys uit, “dat voorzien is van hedendaags comfort en volledig conform de huidige EPB normenHet project omvat twee kantoorruimtes en drie ruime appartementen met twee slaapkamers. De oppervlaktes van de appartementen variëren van 98m² tot 108m² en de flats beschikken over een terras. Het prachtige uitzicht achteraan en het feit dat in hernieuwbare energie wordt voorzien onder de vorm van  zonnepanelen waarbij elke entiteit een aantal panelen toegekend krijgt, zijn natuurlijk ook troeven die kopers kunnen overtuigen, net als het feit dat alles wordt afgewerkt met materialen van hoogstaande kwaliteit, zoals ramen in aluminium.”      

De grote vraag zorgt dus duidelijk ook voor een stijging van het aanbod. Het aanbod liep in Ronse bijvoorbeeld een tijdje achter op wat er werd aangeboden in bijvoorbeeld een stad als Oudenaarde, maar nu komt daar verandering in. “Eerst zagen we een golf met veel restauraties van oudere rijwoningen in de binnenstad van Ronse, “zegt Veerle Deunynck. “Van zodra het wat meer begon door te dringen, onder meer door de reclame van mond tot mond van mensen die de stap hadden gezet voor een verhuis naar de Vlaamse Ardennen, dat zowel huizen als bouwgronden hier goedkoper zijn, is de belangstelling fors beginnen toenemen, en dat was de aanzet voor diverse nieuwe projectenWe hebben recht tegenover het station van Ronse in samenwerking met Willy Naessens het project “Residentie Florentine/Celestine” ontwikkeldHet gaat om veertien 14 prachtige, comfortabele en stijlvolle nieuwbouwappartementen met één, twee of drie slaapkamers en een terras in een karaktervol gebouw met hedendaagse architectuur. Er is ook een unieke penthouse bij met een groot terras van ongeveer 50 vierkante meter. De ontwikkeling van dergelijke nieuwbouwprojecten is één van de manieren waarop we antwoord geven op de toenemende vraag naar woongelegenheid in de regio.”

Dynamiek wordt ondersteund door correcte prijzen

Het ruimere nieuwbouwaanbod met comfortabele en kwaliteitsvolle appartementen met een zeer goede ligging beantwoordt aan de vraag van investeerders én van oudere mensen die dichter bij alle voorzieningen willen zitten en dus hun vastgoed in de meer landelijke gebieden te koop zetten. “Op die manier ontstaat een mooie symbiose”, zegt Lesley De Ville, die haar kantoor stevig profileert als specialist in een snelle en professionele verkoop tegen een juiste prijs. “Mede dankzij de inspanningen van professionele vastgoedmakelaars, zijn verkopers er zich steeds beter van bewust dat te hoge prijzen vragen eigenlijk neerkomt op zichzelf in de voet schieten. Maar wie een correcte prijs hanteert, mag er zeker van zijn dat zijn pand ook snel een koper vindt, zeker ook nog in de landelijke gemeenten. Het is niet omdat het rustig wonen is in de Vlaamse Ardennen, dat mensen er afgesneden zijn van de buitenwereld. Ook de ligging van de regio blijft een troef, want ook vanuit de Vlaamse Ardennen zijn Gent, Brussel, Kortrijk en Rijsel gemakkelijk te bereiken.” 

Ook Agence De Ville pakt trouwens uit met een project dat ongetwijfeld kandidaat-kopers zal aanspreken. “Residentie ’t Oud Gemeenteschooltje in Lierde is een prachtig  nieuwbouwproject”, zegt Lesley De Ville “met 23 appartementen met twee of drie slaapkamers. Elk appartement is voorzien van terras of tuintje. De liften maken de appartementen gemakkelijk toegankelijk. Er is ook een gemeenschappelijke tuin met petanquebaan. De zeer rustige ligging én het feit dat de school, het station, de bakker en de slager zich op wandelafstand bevinden zijn zeker extra troeven.” 

Bijzonder inspirerende omgeving voor thuiswerkers

Wat tegenwoordig ook meespeelt, is dat steeds meer mensen ook steeds vaker van thuis uit kunnen werken. En wat kan er dan inspirerender zijn om productief en creatief aan de slag te gaan terwijl je vanuit je thuiskantoor zicht hebt op het glooiende groen van de Vlaamse Ardennen? En te weten dat je, als je de deur uitgaat om een frisse neus te halen, prachtige wandelwegen vindt? 

Niet voor niets blijven de Vlaamse Ardennen immers ook een schitterende toeristische parel met meer dan 300 kilometer wandelwegen. Iedereen die levenskwaliteit hoog in het vaandel voert – en doen we dat niet allemaal ? – droomt er toch van om in een dergelijk idyllisch kader te kunnen wonen. Door de huidige dynamiek in de vastgoedmarkt in de regio én door de lage rente, is die ambitie voor velen ook haalbaar.

Dit artikel delen

Suggesties voor u