Vastgoed in Nieuwpoort en Oostduinkerke

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
3 maart 2021

Eind maart 2017 plantte Nieuwpoort op de markt een opvallende boom voor de toekomst. Die staat eigenlijk symbool voor de frisse vernieuwingswind die door de stad waait en die zich vertaalt in heel wat infrastructuurwerken  die ook de vastgoedmarkt ten goede komen.  Nieuwpoort-Bad en Nieuwpoort-Stad raken beter verbonden, er zijn tal van nieuwbouwprojecten die inspelen op de hang naar meer comfort, het winkelaanbod wordt diverser en de jachthaven wordt straks de grootste van Europa. Het zijn allemaal ontwikkelingen waarover Jean-Pierre Lebon en Annelies Pylyser (Portus), Jurgen Pollet (Danneels), Brecht Gorré (Aedimar) en Adriaan Logier (Vlaemynck) zich erg tevreden tonen. “Nieuwpoort krijgt steeds duidelijker een eigen karakter”, zeggen ze in koor.  

Nieuwpoort

Aantrekkelijke badplaats

In het Vlaamse kustlandschap neemt Nieuwpoort een karakteristiek plekje in omdat de badplaats met zijn zowat 12.000 inwoners tussen Koksijde en Middelkerke, bestaat  uit twee delen: Nieuwpoort-Stad en Nieuwpoort-Bad. In Nieuwpoort mondt de rivier de IJzer uit in de Noordzee. Vanwege deze ligging heeft Nieuwpoort de ruimte voor de grootste jachthaven aan de Belgische kust . Er is plaats voor 2.400 plezierboten en daarmee is het nu al de grootste jachthaven van Noordwest-Europa. Bovendien wordt de haven nog eens met 600 plaatsen uitgebreid, waardoor het de grootste jachthaven van Europa wordt. Hij biedt voor veel nieuwbouwprojecten een fantastisch uitzicht. De jachthaven is echter lang niet de enige blikvanger van Nieuwpoort. Ook de vismijn, de authentieke markt, de stadshallen en het gevarieerde winkelaanbod zijn troeven.  Nieuwpoort-Stad wordt omringd door De Ganzenpoot, een volkse benaming voor het sluizencomplex  waar 6 waterlopen samenkomen en via 3 sluizen, met de havengeul verbonden zijn.

Daarnaast heb je het Albert I monument met daaronder het nieuwe museum ter nagedachtenis van de Groote oorlog.  Dit hypermoderne bezoekerscentrum pal onder het 2.500 m² grote terras van het monument is de uitgelezen plaats om het verhaal van de onderwaterzetting tijdens de eerste wereldoorlog te vertellen.  Er is zelfs een interactief computerspel waarin de bezoekers de sluizen van 1914 kunnen bedienen. Ook de staketsels in de zee springen natuurlijk in het oog. Het Westerstaketsel, gebouwd in 1865, heeft een lengte van 490 meter, terwijl het Oosterstaketsel, uit hetzelfde jaar, 543 meter in zee steekt. Op de hoofden dragen zij een signaallantaarn en een misthoorn, ze lijken op vuurtorens in miniatuur. Tijdens de twee Wereldoorlogen werden de staketsels zwaar beschadigd maar ze werden telkens mooi heropgebouwd. Toeristen en inwoners van Nieuwpoort komen er lekker uitwaaien en turen er mijmerend naar de schepen op zee. En daarmee is over Nieuwpoort nog niet alles gezegd, want de Albert I-laan wordt als winkelkstraat wel eens de Meir van de Belgische kust genoemd, terwijl Nieuwpoort ook een paradijs is voor actieve sportievelingen die hun hart hebben verpand aan surfen en zeilen.

Infrastructuurwerken zorgen voor een boost

  “Nieuwpoort heeft altijd al veel troeven gehad”, zegt Jean-Pierre Lebon, “maar ze bleven soms misschien een beetje verborgen. Door de vele verfraaiings- en vernieuwingsinitiatieven wordt de stad echter een stuk hipper. De verbinding tussen Nieuwpoort-Stad en Nieuwpoort-Bad met veel groen en ruimte om te genieten en te ontspannen, de verfraaiing van de markt, het nieuweamfitheater in de Hevengeul zijn maar enkele   voorbeelden die aangeven dat de gezelligheidsfactor verhoogt. Meer dan in het verleden krijgt Nieuwpoort een eigen “smoel”. Er worden ook inspanningen gedaan om meer uitgaansmogelijkheden te creëren voor de jeugd. Kortom, Nieuwpoort is volop aan het leven, en de vernieuwing zet zich ook door op de vastgoedmarkt.”

“Natuurlijk zijn er nog heel wat oude appartementen die te koop worden aangeboden en die het niet gemakkelijk hebben om in volle vernieuwingsgolf met ook tal van nieuwbouwprojecten een koper te vinden”, vult Annelies Pylyser aan. “Speciaal daarvoor hebben wij de Switch House-formule ontwikkeld. Die komt erop neer dat de verkopers al hun zorgen de verkoop van hun oude appartement aan ons kunnen overlaten. Portus neemt de verkoop van de bestaande eigendom aan zee voor zijn rekening en zoekt naar een nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement. Dankzij deze formule verlenen we extra services en voordelen met zekerheid op vijf vlakken: juridisch, financieel, fiscaal, logistiek en voor de verkoop. Op juridisch vlak bijvoorbeeld vallen nieuwbouwwoningen aan zee onder een specifieke wetgeving. Dankzij onze jarenlange ervaring in het notariaat weten wij op welke pijnpunten kopers moeten letten. Als onafhankelijke makelaar werken wij in het belang van de kopers en zorgen wij ervoor dat zij een nieuwbouwwoning of nieuwbouwappartement met een gerust hart kunnen kopen.”

Toekomstboom als symbool van de vernieuwing en het groen  

Dat het Nieuwpoort menens is met de vernieuwing kwam ook al eind maart tot uiting. Toen plantte de stad op het Marktplein een 8 meter hoge linde, die als “boom van de toekomst” geldt.   Vooraleer de stam in de gegraven opening verdween, werd er ook een tijdscapsule ingelegd met boodschappen van de inwoners aan de toekomstige inwoners van de stad in 2117. Burgemeester Geert Vanden Broucke stopte bij de tijdscapsule ook een fles champagne als relatiegeschenk voor de toekomstige bewoners. De boom komt uit het Duitse Kaldenkirchen en werd verwelkomd door kinderen uit de kleuter- en basisscholen van Nieuwpoort.  Ondertussen krijgt de vernieuwingsdrang van Nieuwpoort ook concreet gestalte, onder meer met een nieuwe look voor de Franslaan. Zo is in de eerste jaarhelft in een eerste fase gewerkt tussen de  Albert I-laan en de IJzerstraat. Na het zomerseizoen komt het gedeelte tussen de IJzerstraat en de Lefèbvrestraat aan de beurt. Ondergronds zullen de nodige nutsvoorzieningen zoals de rioleringen worden vernieuwd en dat aan weerszijden van de laan. Voor de uitvoering van deze werken kan de stad Nieuwpoort rekenen op de nodige subsidies.

De Franslaan zal er bovengronds in de toekomst ook helemaal anders uitzien. In de middenzone komt er een dubbele bomenrij en tussen de bomen is er langparkeren mogelijk. Burgemeester Van den Broucke maakt er geen geheim van dat de stad ook voort volop blijft inzetten op groen. Het  Prins Mauritspark speelt daarbij een prominente rol.  Het Keunepark  zoals het in de volksmond heet, werd in 1977 aangelegd. Het vormt een groene buffer tussen de havengeul en de bebouwing langsheen de Albert I-laan, die evenwijdig loopt met de havengeul. In 2000 werd het park omgedoopt naar “Prins Mauritspark”, en dit naar aanleiding van de herdenking van de Slag bij Nieuwpoort in 1600. Ook het park ontsnapt niet aan de vernieuwingsdrang in Nieuwpoort en heeft op verschillende plaatsen al een verfrissendere look gekregen.

Algemene kwaliteitsupgrade

Door de vernieuwingsdrang is er in Nieuwpoort eigenlijk sprake van een algemene kwaliteitsupgrade. “En dat past perfect in de tijdsgeest”, zegt Brecht Gorré. “Eigenlijk zijn de inspanningen van het stadbestuur daardoor gelijklopend met die van ontwikkelaars die met diverse projecten voor een kwaliteitsinjectie zorgen. Comfort en woonkwaliteit staan meer en meer centraal. Mensen verlangen terecht waar voor hun geld. Wij merken ook dat mensen heel hard bezig zijn met de energienormenDegelijke architectuur, energiezuinigheid en een kwalitatieve afwerking moeten gewoon een evidentie zijn. Die stonden ook voorop in ons project Dukdalf, een nieuwbouwresidentie met 25 appartementen met een keuze van één tot drie slaapkamers. Dat is nu al voor meer dan 70% verkocht.”

Brecht Gorré verwacht overigens dat de prijzen de komende jaren niet alleen omwille van de forse vernieuwing in Nieuwpoort, die de badplaats nog aantrekkelijker maken dan ze al was,  in stijgende lijn zullen gaan. “De vraag blijft toenemen”, zegt hij”, “maar je kan geen nieuwe projecten blijven ontwikkelen. Zeker voor de projecten met zeezicht wordt de ruimte stilaan beperkt. Daarom zullen mensen ook in de zogenaamde tweede en derde lijn steeds meer mogelijkheden zoeken.”  

Communitygevoel

Ook Adriaan Logier beaamt de grote belangstelling én de hang naar comfort. “Ons exclusieve project Storms’ Harbour met 178 appartementen voor exclusief wonen is een enorm succes gebleken. In die mate zelfs dat we nu met een nieuw project starten onder de naam Boardwalk dat opnieuw 40 exclusieve appartementen zal aanbieden. De appartementen van Storms’ Harbour zijn voornamelijk gekocht door Vlamingen als tweede verblijf. Ze bieden immers de mogelijkheid om vlak bij huis en in een echte vakantiemood alle stress van zich af te zetten. Het zicht op de jachthaven vanaf de brede terrassen is werkelijk uniek en moet niet onderdoen voor wat Saint-Tropez te bieden heeft.” 

Met Storms’ Harbour creëert Vlaemynck ook een community die een sterke band schept tussen de bewoners. “We vinden het belangrijk”, zegt Adriaan Logier nog, “dat mensen elkaar leren kennen. Daarom organiseren we elk jaar voor de bewoners een groot feest, de nacht van Storms’ Harbour.  En dit jaar krijgt dat nog een spin off in de vorm van de allereerste Storms’ Harbour Classic Rally, een oldtimersrit voor wagens die in 1985 of eerder zijn gebouwd. Een verzorgd roadbook zal de deelnemers op 20augustus met hun parade van iconische wagens via landelijke wegen van Tielt naar de site van Storms’ Harbour brengen.”

Voor elk wat wils

Een grote troef van Nieuwpoort is dat er qua immobiliën voor elk wat wils is. De vernieuwing beperkt zich niet tot alles wat spectaculair oogt. Zo biedt ook Oostduinkerke een mooie cocktail voor mensen die vooral een rustige badplaats willen. Maar dat betekent allerminst dat het een totaal vergrijsde kustgemeente is. Want momenteel zoeken vooral jonge gezinnen en veertigplussers een stekje, hetzij als vaste verblijfplaats, hetzij als tweede verblijf.

Wij zijn ervan overtuigd”, zegt Jurgen Pollet, “dat we in kustgemeentes als Nieuwpoort en Oostduinkerke nog mooie nieuwe woonbuurten kunnen ontwikkelen. Zo bieden wij met het project Nieuwe Spoorwegstraat een interessante opportuniteit. Het gaat om 22 nieuwbouwwoningen in hedendaagse bouwstijl in een rustige straat op de grens van Nieuwpoort met Koksijde. Wie hier komt wonen, heeft alle voorzieningen van Nieuwpoort-Stad bij de hand, geniet via de achtertuin van een mooi agrarisch uitzicht, woont op 4 kilometer van de zeedijk én heeft een vlotte verbinding met de E40. Wij zijn dan ook trots op deze halfopen of gesloten woningen met een plat dak in een moderne architectuur. Voor de buitenafwerking gebruiken we een combinatie van witte en grijsbruine gevelstenen, donker buitenschrijnwerk en strakke aluminium gevelbekleding in dezelfde kleur. In de eerste verkoopfase bieden we vier halfopen en vier gesloten woningen aan. Eind september beginnen we met de bouwwerkzaamheden.” 

Conclusie 

Het zal duidelijk zijn dat er een frisse wind waait door Nieuwpoort, die de aantrekkingskracht van de stad nog doet toenemen. De toekomst van de stad als aantrekkelijke woonstad lijkt verzekerd. De toekomstboom op het marktplein is daar elke dag de stille getuige van. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u