Vastgoed kopen: de 10 meest voorkomende fouten

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
2 februari 2021

Vastgoed kopen

Nieuw vastgoed aankopen is een complex proces, waarbij niet zelden bepaalde elementen uit het oog worden verloren. Anderzijds kan er aan andere elementen te vĂ©Ă©l belang worden gehecht. Century 21 hoorde haar makelaars uit en stelde aan de hand daarvan een aantal praktische tips op.

renovatieprimes

1. Ik wil voor de zomer verhuizen

Staar u bij de zoektocht naar een nieuwe woning niet blind op een deadline. Als u dit wel doet, bestaat de kans dat u een overhaaste beslissing zou kunnen nemen waar u later spijt van krijgt.

2. Ik wil een instapklaar huis met een grote woonkamer en keuken, 3 supergrote slaapkamers, in een aangename buurt

Hou rekening met uw financiële mogelijkheden en de toekomstmogelijkheden die elk pand biedt. Algemeen wordt aangenomen dat u ongeveer één derde van uw maandinkomen aan de huur of afbetaling van uw lening mag spenderen. Ook uw gezinssituatie speelt natuurlijk een rol.

3. De eerste woning heeft maar 2 slaapkamers, de tweede heeft geen ingerichte keuken, en de derde beschikt niet over een garage…

U loopt het risico om mooie opportuniteiten aan uw neus te zien voorbijgaan, als u panden selecteert op basis van wat u niet wilt… Stel op voorhand wel een aantal onmisbare criteria op. Kijk bijvoorbeeld zeker naar de nabijheid van openbaar vervoer.

4. De voorzijde van dat huis staat me niet aan

Beoordeel een huis niet enkel van de buitenkant, maar neem zeker ook een kijkje aan de binnenzijde. Misschien is de binnenkant van het huis wel volledig gerenoveerd. Of word u stapelverliefd op de prachtige tuin!

5. De ligging

Hou steeds rekening met de locatie van een woning, vooraleer u beslist een koopakte te tekenen. De afstand tot uw werk en tot de school zijn factoren waar u rekening mee moet houden. Een bakker of slager op wandelafstand is ongetwijfeld een groot voordeel.

6. Rustige buurt: voor- of nadeel?

Het kan gebeuren dat uw woning in een zonevreemd gebied ligt. Als dat het geval is, kan de gemeente na een tijdje beslissen om de zone waarin u woont om te vormen tot bijvoorbeeld een energiewinnings- of overstromingsgebied. Bekijk dus zeker ook het gewestelijk bestemmingsplan en ruimtelijk uitvoeringsplan voor de zone waarin uw woning zich bevindt.

7. Ik wil graag de mening van mijn ouders, broer, beste vriendin…

Natuurlijk wil u graag de raad van enkele verwanten, wanneer u een huis op het oog heeft. Maar vorm vooral uw eigen mening. Niet iedereen hecht belang aan dezelfde aspecten.

8. Spijtig, dat huis ligt net boven ons budget. Ik zou er wel kunnen wonen

Leg zeker een maximumbudget vast. Maar kijk ook eens naar panden die net boven uw vooropgestelde prijsklasse liggen. Het kan geen kwaad om een bod uit te brengen. Wie weet kan u zo een huis kopen voor een lagere prijs dan de vraagprijs.

9. Alles in rekening gebracht?

Wanneer u een definitieve keuze maakt, hou dan ook rekening met de notariskosten, brandverzekering en onroerende voorheffing… Bekijk ook mogelijke renovatiekosten en spreid eventuele werken.

10. Ik ga er toch een nachtje over slapen

Laat u vooral niet leiden door emotie. Als het gevoel goed zit, dan… go for it!

Dit artikel delen

Suggesties voor u