Vastgoed kopen: is nu het ideale moment?

Geschreven door Logic-Immo.be
12 maart 2021

De pro’s en contra’s op een rijtje

Is nu hét ideale moment om vastgoed te kopen? Het is een veelgestelde vraag die je niet op één-twee-drie beantwoordt. Enerzijds is de rentevoet nog altijd heel voordelig, maar anderzijds is de beperking van de woonbonus een streep door de rekening van de kopers. Er zijn verschillende factoren in het spel die we in dit artikel op een rijtje zetten. 

un homme réfléchit à investir dans l'immobilier

Aantrekkelijke prijzen

De prijzen op de vastgoedmarkt zien er nog altijd aantrekkelijk uit. Er is sprake van een stagnatie, vooral sinds vorig jaar bekend werd dat de woonbonus drastisch wordt ingeperkt. Mensen kunnen via de belastingaangifte heel wat minder van hun hypotheeklening recupereren, waardoor het totale financiële plaatje er minder rooskleurig uitziet. Voor een gemiddelde lening gaat het over een bedrag van 10.000 tot 15.000 euro. Daardoor leggen mensen minder geld op tafel, wat zich doet gevoelen op de woningmarkt.

Historisch lage rentevoet

De historisch lage rentevoet is dan weer heel goed nieuwe voor de kopers. Banken zijn bereid om geld ter beschikking te stellen tegen een intrestvoet van 2,5% (of minder!). Sinds vorig jaar is er sprake van een stormloop op de banken door mensen die de rentevoet van hun lening willen laten herzien. Banken worden letterlijk overstelpt met aanvragen. Als je een nieuwe woning wil kopen, geniet je uiteraard ook van de voordelige rentevoeten.

In welke richting evolueert de vastgoedmarkt?

Veel mensen kijken de kat nog even uit de boom en gaan ervan uit dat de prijzen op de Belgische vastgoedmarkt zullen dalen. Maar het blijft koffiedik kijken. De evolutie van de markt hangt af van een aantal moeilijk te voorspellen micro- en macro-economische factoren.

Vastgoed kopen is een moeilijke evenwichtsoefening: maak je het verlies door de woonbonus goed met de voordelige rente? Of wacht je nog even totdat de prijzen van de woningen dalen? Je persoonlijke voorkeur en situatie geeft de doorslag.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u