Vastgoed kopen: steeds meer eigen inbreng vereist

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
7 januari 2021

Bedrag van eigen inbreng met 24% gestegen

Wie vastgoed wil kopen, moet tegenwoordig steeds meer eigen inbreng hebben. Zo vroegen de banken in 2013 gemiddeld 85.000 euro eigen inbreng aan jonge gezinnen die hun eerste woning wilden kopen. Dat betekent een stijging van 24% over de laatste twee jaar, terwijl de vastgoedprijzen slechts met 6% stegen.

aankoop van onroerend goed

Banken dekken niet langer notariskosten

De reden waarom de banken meer eigen inbreng eisen, heeft gedeeltelijk te maken met het feit dat banken niet langer de notariskosten dekken. Die notariskosten komen al vaak neer op zo’n 15% van de totaalprijs van een woning. Daarnaast moeten de kredietnemers kunnen aantonen dat ze goede spaarders zijn. Ze moeten in staat zijn om eigen middelen op tafel te leggen vooraleer ze kunnen lenen bij de banken.

In het totaal vereisen de banken al snel een bedrag van 30% van de totale kostprijs van de woning. Wie een woning wilt kopen van 261.000 euro, zal 280.000 euro betalen inclusief kosten. Dat betekent dat je dus 85.000 euro uit eigen zak moeten betalen.

Kortere looptijd voor kredieten

Daarnaast vereisen de banken steeds meer inbreng, omdat kredietnemers vaker kiezen voor een lening met kortere looptijd. Tegenwoordig bedraagt de gemiddelde looptijd ongeveer 23 jaar, terwijl dat 3 Ă  4 jaar geleden nog 25 tot 26 jaar was. Banken verstrekken nog amper kredieten op 30 jaar.

Lage rentevoeten

Ten slotte liggen de rentevoeten van de Europese Centrale Bank nog steeds extreem laag. Daardoor worden de banken niet gestimuleerd om woonkredieten toe te kennen. Ze hebben immers andere manieren om geld in het laatje te brengen, bijvoorbeeld door middel van de zeer rendabele staatsobligaties.

Ouders investeren in vastgoed van de kinderen

Omdat de banken steeds meer eigen inbreng vragen, wordt het voor jonge koppels en gezinnen steeds moeilijker om een goed woonkrediet te vinden. Veel ouders kiezen er dan ook voor om hun geld te investeren in het vastgoed van hun kinderen in plaats van het op de spaarrekening te laten staat die amper iets opbrengt.

Dit artikel delen

Suggesties voor u