Als je vastbesloten bent je droomwoning te kopen, maakt het je allicht niet zoveel uit volgens welke formule je dat doet. Toch zijn er verschillen tussen verkoop uit de hand (ook wel onderhandse verkoop genoemd) en kopen via een makelaar, waar je je als koper zeker goed bewust van moet zijn.
Bij verkoop uit de hand komen de verkoper en koper rechtstreeks overeen om de woning te verkopen tegen een bepaalde prijs. Met deze formule geniet je dus geen begeleiding van een immo-makelaar. Omdat particulieren de prijs van hun woning weleens durven overschatten, is het zaak om bij een verkoop uit de hand altijd naar een schattingsverslag te vragen. Maak ook je huiswerk en vergelijk de vraagprijs met die van gelijkaardige woningen in de buurt. Het zal je tijdens het bieden sowieso goed van pas komen!
Een woning kopen doe je (hopelijk) niet van de ene dag op de andere. Er komt veel wikken en wegen bij kijken, en dat weet de verkoper uiteraard ook. Kortom, aarzel niet om bedenktijd te vragen. De meeste verkopers zullen bereid zijn om je die te geven in de vorm van een optie, op voorwaarde dat je een bod doet waar ze zich in kunnen vinden.
Door jou een optie op de woning te geven, verbindt de verkoper zich ertoe de woning gedurende een bepaalde periode aan niemand anders te verkopen. Uiteraard houdt niets je tegen om zelf een beslissingstermijn vast te pinnen, maar de optie móét in elk geval wel beperkt worden in tijd – een woning kan tenslotte niet eeuwig te koop blijven staan. Het is overigens niet ongewoon dat een verkoper je enkel in ruil voor een vergoeding een optie wil toekennen.
Is de kogel door de kerk en sta je op het punt om de optie te ‘lichten’ (lees: schriftelijk aan de koper laten weten dat je de woning zult kopen)? Weet dan dat de verkoop meteen definitief zal zijn: de verkoopovereenkomst komt dan automatisch tot stand. Precies daarom is het zeer belangrijk om bij het aankondigen van je wens tot optie ook al de verkoopsvoorwaarden en -modaliteiten (de prijs, de betalingstermijn, opschortende voorwaarden, …) nauwkeurig te vermelden. Als de koper een vergoeding heeft betaald om de optie te krijgen, zal het bedrag verrekend worden als eerste voorschot.
Opties zijn niet ongebruikelijk in de immowereld, maar toch spring je er beter niet lichtzinnig mee om. Als je een optie hebt genomen en uiteindelijk besluit om de woning toch niet te kopen, dan mag de verkoper het bedrag dat je hem betaalde, gewoon houden bij wijze van schadevergoeding. Ten slotte hoef je de verkoper niet expliciet in te lichten over je beslissing om niet te kopen – al is het natuurlijk wel zo beleefd. Zodra de optie is verlopen, kan de verkoper zijn woning sowieso weer verkopen aan wie hij wil.