Verkoopprijs woning

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
4 maart 2021

Vermijd overwaardering en kies de juiste verkoopprijs

Staat u op het punt uw woning te verkopen? Uiteraard wilt u er dan de beste prijs voor krijgen. In België heeft u immers het recht om zelf de verkoopprijs van uw woning te bepalen. Het is echter aangeraden om de verkoopprijs zoveel mogelijk te laten overeenstemmen met de echte waarde van uw woning. Indien niet, spreken we van een â€˜overwaardering van de verkoopprijs’ en dat kan potentiële kopers ontmoedigen en extra kosten met zich meebrengen. Zorg dus voor een juiste verkoopprijs en vermijd overwaardering!

acheter

Of u de kostprijs van uw woning nu zelf berekend heeft, of u geholpen werd door een vastgoedkantoor, de gevolgen van een overwaardering van vastgoed kunnen catastrofaal zijn. Om te spreken van een geslaagde verkoop is de juiste verkoopprijs onontbeerlijk.

De gevolgen van een overwaardering van je woning

We spreken van een overwaardering van vastgoed als de verkoopprijs 10% of meer bedraagt van de werkelijke waarde van de woning. Een overwaardering heeft twee gevolgen: u bereikt de verkeerde doelgroep en u verliest dus potentiële kopers. Bovendien riskeren de kopers een kredietweigering.

  • Verlies van potentiële kopers

Een woning met correcte verkoopprijs is meestal binnen de 100 dagen verkocht. Is de termijn van 100 dagen verstreken? Dan is het dringend tijd om eventuele verkoopproblemen te onderzoeken en de verkoopprijs te verlagen. In de dagen die dan reeds voorbij zijn, heeft u mogelijk al verschillende kopers mislopen. Men stelt immers vast dat in geval van overwaardering, kandidaat kopers rekenen op een prijsdaling vooraleer ze hun interesse in een pand bekendmaken. Het komt slechts zelden voor dat potentiële kopers zelf het initiatief nemen om hun bod te verlagen.

  • Kredietweigering

Laten we van de veronderstelling uitgaan dat een woning verkocht wordt aan de correcte prijs van 140.000 euro. Kopers accepteerden die prijs en gingen een hypothecaire lening aan voor dit bedrag. Geen probleem dus.

Werd deze woning echter overgewaardeerd en is deze woning in werkelijk slechts 120.000 euro waard, dan zal de bankexpert dat mogelijk merken en zullen de kopers geconfronteerd worden met kredietweigering, tenzij ze de 20.000 euro verschil uit eigen zak betalen.

Waarom kregen de kopers in dit laatste geval geen krediet? De banken gingen er in dit geval vanuit dat de hypotheek (de gekochte woning) niet volstond ter garantie van de hypothecaire lening die de kopers aangingen. De bankexpert ontdekte namelijk een verschil van 20.000 euro tussen verkoopprijs en de werkelijke waarde van de woning. Proportioneel betekent dat immers een verschil van 16%, een stuk hoger dus dan de 10% die algemeen als maximum gesteld wordt.

Wat is dan de juiste verkoopprijs?

Om de correcte verkoopprijs te bepalen doet u best beroep op een expert of een vastgoedmakelaar. Vermijd agenten die uw woning willen overwaarderen om u als klant te verwerven. Heeft u twijfels over de betrouwbaarheid van uw vastgoedagent? Aarzel niet om meerdere vastgoedkantoren te contacteren! 

Dit artikel delen

Suggesties voor u