Vlamingen steken almaar vaker de grens over naar Zeeland

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
17 februari 2021

Een huis kopen in Nederland?

Els werkt in Brugge en is op zoek naar een betaalbare woning. Ook Johan uit Gent en Amir uit Antwerpen zoeken naar een huis of een bouwgrond. Wat ze gemeen hebben? Ze gaan alledrie op zoek gaan naar een stekje in Zeeland, wat in elk van de drie gevallen goed haalbaar is qua afstand. Jaarlijks trekken zo’n 600 à 700 Vlamingen naar Zeeuws-Vlaanderen. De hoofdreden? Een huis kost hier gemiddeld 40 procent minder dan in Vlaanderen.

een huis kopen in nederland

Zeeuws-Vlaanderen

Zeeuws-Vlaanderen is het meest zuidelijke deel van de Nederlandse provincie Zeeland. Het ligt ten zuiden van de Westerschelde, die het van de rest van Nederland scheidt. Het hoeft dus niet te verbazen dat Zeeuws-Vlaanderen historisch sterke banden heeft met Vlaanderen en nog altijd onlosmakelijk verbonden is met het economische en ruimtelijke weefsel van West- en Oost-Vlaanderen en Antwerpen.

Campagne van Zeeuws-Vlaamse ondernemers oogst succes

Om de banden te versterken, en investeringen in Zeeuws-Vlaanderen aan te moedigen, begon de Stichting Zeeuws&Vlaanderen in 2011 campagne te voeren in ons land. De stichting is een consortium van Zeelandse investeerders, projectontwikkelaars, makelaars, banken, verzekeraars en notarissen, die uiteraard baat hebben bij een instroom van welvarende Vlamingen.

De campagne oogstte al snel succes: in 2011 staken er 450 Vlamingen de grens over naar Zeeuws-Vlaanderen. In 2012 werden dat er 708 en in 2013 ontving de streek 648 Belgen. Sindsdien trekken er elk jaar zo’n zes- Ă  zevenhonderd Vlamingen naar Zeeuws-Vlaanderen.

Goedkoper wonen

Dat de campagne zoveel succes boekt, heeft vooral te maken met de lagere huizenprijzen. Je vindt er kwalitatieve woningen en vakantiehuizen die gemiddeld 40.000 euro goedkoper zijn dan in Vlaanderen. De notaris- en registratiekosten bedragen bovendien zo’n 75 minder dan in België. Andere redenen om naar Zeeuws-Vlaanderen te verhuizen, aldus de Stichting, zijn de beschikbare ruimte, weidse zichten, rust, privacy en veiligheid.

Huis kopen in Nederland – en toch niet ver

Zeeuws-Vlaanderen lijkt misschien veraf, maar is eigenlijk relatief dichtbij. Van in Oostburg sta je op 40 minuten in Brugge. De rit van Terneuzen naar Gent bedraagt drie kwartier. En van Hulst tot in hartje Antwerpen bedraagt de reistijd zo’n 40 minuten. De gemiddelde pendel in de dichtbebouwde Vlaamse Ruit is zeker niet beter.

Dit artikel delen

Suggesties voor u