Voor- en nadelen van “alternatieve” vastgoedbeleggingen

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
4 november 2021

Terwijl een woning verwerven door de stijging van de huizenprijzen voor veel mensen almaar moeilijker wordt, is er natuurlijk ook nog altijd een grote groep mensen die juist over heel wat centen beschikken om in vastgoed te beleggen. De groep van de lottowinaars blijft klein, maar denk bijvoorbeeld ook aan de babyboomers die met pensioen gaan en hun groepsverzekering opstrijken, of ondernemers die geen opvolgers vonden om de familiale onderneming voort te zetten en dus hun zaak hebben verkocht. 

Tot voor kort associeerden de meeste mensen een belegging in vastgoed spontaan in de eerste plaats met een huis of appartement, en in de tweede plaats met commercieel vastgoed, waarmee winkels en kantoren worden bedoeld. Maar ondertussen is een brede waaier aan mogelijkheden ontstaan om vastgoedbeleggingen in te diversifiëren. Van assistentiewoningen en studentekamers tot bouwgronden, garages en hotelkamers.  We zetten alvast summier enkele voor- en nadelen op een rij. In de volgende edities van onze nieuwsbrief gaan we dieper op die voor- en nadelen van “alternatieve” vastgoedbeleggingen in.

Kantoren en winkels

Investeren in een winkel of in een gebouw dat geheel of gedeeltelijk uit kantoren bestaat blijft zeker een goed plan, ondanks het feit dat het wat langer kan duren dan bij residentieel vastgoed om huurders te vinden. Maar wie erin slaagt goede en solvabele huurders te vinden, kan die voor langere tijd aan zich binden en loopt minder risico dat ze niet betalen, zodat de opbrengsten een stuk hoger liggen bij de verhuur van residentieel vastgoed. 

Assistentiewoningen voor senioren

De almaar voortschrijdende vergrijzing zorgt maakt een investering in een assistentiewoning voor senioren of serviceflat interessant. Het te investeren bedrag is bij de start hoger, maar als de flat demografisch gezien in een goede regio ligt en als de uitbater uitblinkt in dienstverlening is dit een vastgoedinvestering die veel kan opbrengen en weinig beheerinspanningen vraagt. Bovendien kan een investering in een erkende serviceflat tegen een verlaagd BTW-tarief van 12% in plaats van 21% en is ze vrijgesteld van roerende voorheffing.  

● Studentenkamers

Investeren kan al met een lage instapkost, maar het rendement is wel voor een groot stuk afhankelijk van de initiatieven van hogescholen/universiteiten in de buurt. Zij kunnen stevige concurrentie vormen met gloednieuwe panden.

 ● Bouwgronden

Er is een schaarste aan bouwgronden in Vlaanderen, maar weet wel dat een bouwgrond geen maandelijkse positieve cashflow met zich meebrengt. Meer en meer steden en gemeenten beginnen ook onbebouwde percelen te belasten dus let daar zeker voor op.

● Garages en parkeerplaatsen

De aankoop van een garage of van een parkeerplaats heeft een lage instapkost, maar is ook zeer locatiegevoelig.

● Hotelkamers & vastgoedbeleggingsfondsen

Beide kunnen mooie rendementen opleveren, maar het nadeel is dat je geen impact hebt op het beheer, de dagelijkse werking of in het geval van fondsen, welke bedrijven er in je fonds zitten.

Geert Degrande

Dit artikel delen

Suggesties voor u