Voor het eerst een huis kopen: Wat je moet weten

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
7 januari 2021

Dit moet je weten

Heb je na jaren van huren besloten om een huis te kopen? Niet onverstandig, want met een eigen woning investeer je in je toekomst. Het is dan ook cruciaal om niet over één nacht ijs te gaan. Als je voor het eerst een huis koopt, word je geconfronteerd met tal van vragen en zul je heel wat knopen moeten doorhakken. In dit artikel vertellen we graag waaraan je je mag verwachten.

koppel die heeft de sleutel van hun eerste huis

Bepaal je budget

Natuurlijk heeft iedereen een idee van hoe zijn of haar droomhuis eruit moet zien. Toch is het belangrijk om je beide voetjes op de grond te houden en uit te kijken naar een woning die binnen je budget past. Voor je op zoek gaat naar een geschikte woning is het dan ook cruciaal om na te gaan welk bedrag je maximaal aan je woning kunt besteden.

Je totale budget bestaat uit:

  • Jouw beschikbare middelen (spaargeld dat je kunt/wilt uitgeven)
  • Eventueel: de middelen van een partner met wie je de woning samen wilt kopen
  • Je leencapaciteit: het bedrag dat je (opnieuw al dan niet samen met een partner) kunt lenen bij een financi√ęle instelling

De maximale leencapaciteit die een bank je zal toestaan hangt af van je (gezamenlijke) inkomsten en maandelijkse kosten. De meeste banken of kredietinstellingen hanteren de stelregel dat het afbetalingsbedrag van je lening niet hoger mag liggen dan één derde van je inkomsten.

Op zoek naar een geschikte starterswoning

Je eerste woning kan zowel een nieuwbouwwoning als een bestaande woning zijn, die je al dan niet nog moet renoveren. Er zijn heel wat makelaars en projectontwikkelaars die starterswoningen aanbieden en daarnaast vind je uiteraard online een ruim aanbod.

Hou bij je zoektocht altijd je budget voor ogen en wees je ervan bewust dat er, naast de verkoopprijs, nog andere kosten bij de aankoop van een woning komen kijken. Zo betaal je in Vlaanderen voor een gezinswoning zeven procent registratierechten. Het ereloon van de notaris wordt dan weer bepaald in functie van de aankoopprijs volgens een degressieve schaal van percentages. Daarnaast moet je betalen voor het opzoekwerk van een notaris.

Behalve de prijs is natuurlijk de ligging van de woning cruciaal. Vraag je af of de afstand tot het centrum, je werk en de school van je kinderen acceptabel is. Ook belangrijk: in welk soort wijk kom je terecht? Is de woning gunstig geori√ęnteerd?

Maar d√© belangrijkste vraag die je jezelf moet stellen is uiteraard of je graag zou wonen in het huis of appartement dat je¬†bezichtigt. Als je geen ‚Äėklik‚Äô hebt met de woning, kijk je beter nog even verder.

Voor het eerst een woning kopen

Ben je helemaal overtuigd van de woning die je bezocht hebt? Dan kun je een bod uitbrengen. Staar je niet blind op de vraagprijs, maar baseer je bod op de prijs van gelijkaardige woningen in dezelfde regio. Door goed te onderhandelen, kun je misschien nog een gunstigere prijs uit de brand slepen. Tien à vijftien procent van de vraagprijs afdingen is niet abnormaal. 

Heb je een akkoord bereikt met de verkoper? Bezegel de deal dan zo snel mogelijk met een verkoopovereenkomst of compromis.

De laatste stap bij de aankoop van een woning is de¬†notari√ęle akte¬†of authentieke akte. Deze wordt maximaal¬†vier maanden na de verkoopoverkomst¬†‚Äėverleden‚Äô. Zo‚Äôn notari√ęle akte legt ondubbelzinnig vast dat jij de nieuwe eigenaar van de woning bent. Na de ondertekening van de akte bezorgt de notaris deze aan verschillende overheidsinstanties.

Meestal wordt tegelijk met de verkoopakte een aparte hypotheekakte ondertekend. Die regelt de hypothecaire lening waarmee je je woning financiert.

Dit artikel delen

Suggesties voor u