Waar in België vind je de laagste huizenprijzen?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
16 maart 2021

Prijsevolutie in de immosector

De meesten onder ons willen op termijn graag een eigen huis kopen. Maar dat is tegenwoordig niet meer zo eenvoudig. De banken staan niet te springen om een lening te geven en bovendien stegen de huizenprijzen de laatste jaren enorm. Het mag dan ook niet verbazen dat vele mensen op zoek gaan naar een zo goedkoop mogelijk huis, dat toch het nodige comfort kan bieden. Maar waar zijn de huizenprijzen nu eigenlijk het laagst? 

clés

Kies ik voor een appartement, villa of woonhuis?

Laten we om te beginnen de prijzen van de verschillende types vastgoed bekijken. De voorbije tijd stegen de vastgoedprijzen in België zeer sterk. Sinds vorig jaar is er wel een stabilisatie of zelfs een lichte daling merkbaar in de prijzen van villa’s. Daartegenover staat dat de prijzen voor appartementen nog steeds blijven stijgen. Ook de prijzen voor woonhuizen stijgen, maar minder snel.

Deze trend valt te verklaren doordat oudere mensen hun villa’s verkopen en inruilen voor een appartement, terwijl ook jongeren om financiële redenen eerder voor een appartement kiezen. Deze schaarste doet de prijzen stijgen. Een appartement zal door zijn kleinere oppervlakte vaak goedkoper zijn, maar wie op vlak van prijs-kwaliteitsverhouding het maximum uit zijn geld wil halen, kiest dus beter voor een villa.

De huizenprijs is afhankelijk van de ligging

Elke immobiliënmakelaar zal het beamen: de belangrijkste factoren die invloed hebben op de prijs van een huis zijn locatie, locatie en locatie. Hierdoor kunnen de huizenprijzen sterk variëren naargelang de ligging. Vooral woningen in de buurt van steden of met een strategische ligging in de buurt van autosnelwegen of een station zijn erg in trek, en dat uit zich in de prijzen. Ook in verschillende stadswijken of zelfs straten kunnen de prijzen voor koopwoningen sterk variëren.

Prijs woonhuis in Vlaanderen: gemiddeld 215.268 euro

Volgens cijfers van de FOD Economie zijn de huizenprijzen het hoogste in de randgemeenten rond Brussel. De gemiddelde huizenprijzen zijn in Wallonië opmerkelijk lager dan die in Vlaanderen, met uitzondering van de provincie Waals-Brabant. Dat blijkt ook uit de gemiddelde prijs voor gewone woonhuizen. In 2013 bedroeg die in het Brussels Gewest 374.654 euro, in het Vlaams Gewest 215.268 euro en in het Waals Gewest slechts 150.911 euro. Wie een zo goedkoop mogelijk huis wil, moet dus misschien overwegen om de overstap naar de andere kant van de taalgrens te maken.

De laagste huizenprijzen in Limburg en Luxemburg

Wanneer we naar de provincies kijken, zien we dat wie een goedkoop huis wil kopen in Vlaanderen, het beste uitwijkt richting Limburg. In Vlaams-Brabant zijn de huizenprijzen dan weer het hoogste. Wat Wallonië betreft, kost een huis in Waals-Brabant het meeste. Wie echt een goedkoop huis wil, kiest maar beter voor de provincie Luxemburg. Meer interessante gegevens over de huizenprijzen in België vind je in deze mooie infographic.

Dit artikel delen

Suggesties voor u