Waaraan denken als je kasteelheer wordt?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
14 januari 2021

Leven als een kasteelheer, leven als God in Frankrijk

Wonen in een kasteel, dat is iets waar velen van dromen. Eenmaal geconfronteerd met de prijzen, komen we echter weer met beide voeten op de grond te staan. Aangezien een kasteelheer heel wat kosten heeft, kunnen we ons afvragen of een kasteel kopen een goede investering is op lange termijn. Zou jij op een dag in een kasteel kunnen wonen en kasteelheer worden?

kasteel
Kasteel aan de rand van een lac

Een kasteel kopen: deze kosten moet je voorzien

Voor wie zou twijfelen, een kasteel kopen en een huis kopen zijn twee verschillende dingen. De aankoop van een kasteel vraagt namelijk heel wat engagement en motivatie. Kasteelheer worden betekent niet dat je in je luie zetel kan gaan zitten, want je moet met heel wat zaken rekening houden. Of je nu gepassioneerd bent door geschiedenis of een investeerder bent, je zal veel tijd en geld moeten opofferen om een kasteel te kopen en te onderhouden.

Eens je een kasteel gekocht hebt, is het noodzakelijk om het continue te restaureren en te onderhouden. De kosten om een kasteel te renoveren kunnen snel oplopen, behalve als je een kasteel koopt dat reeds gerenoveerd is. Afhankelijk van de ouderdom van het kasteel, zal je bijvoorbeeld elektrische installaties, verwarming en loodgieterij moeten vervangen.

De grote oppervlakte van een kasteel heeft zeker zijn charmes, maar betekent eveneens een regelmatig en consequent onderhoud. De vele ruimtes van het gebouw onderhouden vereisen heel wat werk, vandaar dat een goede organisatie onmisbaar is. Het zou immers jammer zijn dat het kasteel na enkele jaren zijn glorie verliest.

Kasteelheer worden: voordeel halen uit je kasteel

Er zijn meerdere redenen om te investeren in een kasteel, waarvan sommige al meer rendabel zijn dan andere. Om te helpen bij de financiering van de verschillende werkzaamheden, kunnen geschiedenisliefhebbers hun kasteel openstellen voor het publiek. Investeerders zullen eerder kiezen voor de opties om in het kasteel verschillende kamers te verhuren. Houd er wel rekening mee dat je in elk geval veel tijd en geld zal moeten investeren vooraleer je de winsten van je project ziet.

Eens je kasteelheer bent, kan je verschillende evenementen organiseren op deze historische plaats. Een kasteel is de gedroomde locatie voor bijvoorbeeld recepties, bruiloften, doopfeesten of culturele activiteiten. Maar een kasteel kan ook een leuke locatie zijn voor films, aarzel dus niet om je kasteel in de kijker te plaatsen en ter beschikking te stellen van regisseurs.

Dit artikel delen

Suggesties voor u