Waarom een schattingsverslag nuttig is

Geschreven door Logic-Immo.be
8 februari 2021

Verkoop je woning tegen een eerlijke prijs

Je staat op het punt om een huis te kopen of verkopen? Dan doe je er goed aan een onafhankelijk schattingsverslag te laten opmaken. Op die manier verzeker je jezelf ervan dat je niet te veel betaalt of dat je te weinig vraagt. Daarnaast kan je ook beroep doen op enkele andere tools om de waarde van je woning of van de woning die je op het oog hebt, correct in te schatten.

Belang van een deskundigenrapport gesymboliseerd door een miniatuurhuis

Je woning laten schatten: zo gaat dat in zijn werk

Een professionele schatter licht je woning volledig door en geeft een zo objectief mogelijke schatting van je woning op basis van verschillende criteria. De schatter houdt daarbij bijvoorbeeld rekening met het bouwjaar, de oppervlakte, het type woning, de energiezuinigheid en de vastgoedprijzen in de buurt.

Hoe accuraat is een schattingsverslag?

Ondanks die objectieve criteria is een schattingsverslag niet altijd even accuraat. Uit onderzoek blijkt dat schattingen voor dezelfde woningen erg ver uit elkaar kunnen liggen, soms tot wel 30 procent verschil. Toch wil dat niet zeggen dat een schattingsverslag niet nuttig is! Een schattingsverslag geeft een goede indicatie van de waarde van je woning, maar meer ook niet. De waarde van een woning schatten, is geen exacte wetenschap. Er zijn tal van factoren waar een schatter geen rekening mee kan houden: dan denken we bijvoorbeeld aan persoonlijke elementen zoals de tijdsdruk, geldnood en het opgebouwde sociale leven.

Zelf de waarde van je woning schatten?

Zie je het toch niet zitten om een professionele schatter te laten langskomen? Dan kan je natuurlijk ook zelf op onderzoek gaan en zelf een schatting maken! Bekijk wat de prijs ongeveer bedraagt voor woningen die in je buurt te koop staan, hoeveel je destijds hebt betaald en zet de troeven van je woning op een rijtje. Heb je renovatie- of verbeteringswerken uitgevoerd destijds? Ook dat verhoogt de waarde van je huis!

Je kan ook gebruik maken van enkele online tools om de waarde van je woning nog beter in te schatten.

Dit artikel delen

Suggesties voor u