Wat is de rol van de bouwpromotor?

Geschreven door Logic-Immo.be
26 januari 2021

Nieuwbouwproject in goede banen leiden

Als je bij de aankoop van een huis geen zin hebt in renoveren en je kostbare vrije tijd op te offeren, kan je in zee gaan met een bouwpromotor (of projectontwikkelaar). Wat doet zo’n bouwpromotor eigenlijk precies? Hij neemt je in feite alles uit handen, draagt de volledige verantwoordelijkheid en houdt zich op eigen risico bezig met de realisatie en de verkoop van een nieuwbouwproject. Dikwijls gaat het om een totaalproject met een hele reeks huizen of een appartementsgebouw.

een stel spreekt met zijn aannemer

Bouwpromotor moet woning tijdig opleveren

Aangezien een bouwpromotor volledig verantwoordelijk is en alles in goede banen moet leiden, zijn de risico’s niet te onderschatten. Bovendien wordt de koper van een huis op plan of een ‘sleutel-op-de-deur-huis’ beschermd door de Wet Breyne, die garandeert dat de woning op tijd wordt opgeleverd en volgens de afspraken zoals bepaald in het contract. Het beroep van projectontwikkelaar is complex. Er is een financieel risico aan verbonden wanneer niet alle woningen op tijd verkocht worden.

Juiste partijen verzamelen

De koper heeft de bouwpromotor als enige aanspreekpunt. Hij verzamelt de nodige externe partijen (zoals een architect, aannemer, …) om het project tot een goed einde te brengen. Het is niet evident om huizen of appartementen op plan te kopen omdat de woning nog niet live zichtbaar is in het straatbeeld. En voor de projectontwikkelaar is dat is eigenlijk wel nodig om de nodige fondsen te verzamelen. In de praktijk wordt de rol van de bouwpromotor tegenwoordig dikwijls overgenomen door algemene aannemers. Zij stellen een ploeg samen en zorgen ook voor de promotie en de verkoop.

Bouwpromotor fungeert als coördinator

De bouwpromotor volgt het volledige project op en treedt op als coördinator. Hij overlegt met de architect en de bouwheer of aannemer en volgt het project strikt op. Het is namelijk belangrijk dat het tijdig wordt opgeleverd en de kwaliteit is gegarandeerd. Een projectontwikkelaar zorgt er ook voor dat de werkzaamheden elkaar perfect opvolgen zodat er geen kostbare tijd wordt verloren. Verder houdt hij de kopers op de hoogte. In de meeste gevallen organiseert hij ook werfbezoeken zodat de kopers de voortgang van hun woning mee kunnen volgen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u