Wat is verwarmd glas en wat zijn er de voordelen van?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
15 maart 2021

Verwarmd glas: een perfecte warmtebron en isolator

We streven allemaal naar een energiezuinige woning waar zo min mogelijk energie verloren gaat. Maar energie gaat niet enkel verloren door gebrekkige isolatie of door nonchalant om te springen met ventilatie of water. 

verre

Wist u dat Ă©Ă©n van de grootste energieverliesposten de ramen zijn? Zelfs met het moderne hoogrendementsglas gaat er nog steeds heel wat energie via de ramen verloren. Een alternatieve oplossing hiervoor is het verwarmd glas.  

Verwarmd glas mag dan wel futuristisch klinken, het wordt tegenwoordig steeds meer toegepast. Verwarmd glas is een perfecte isolator en warmtebron, wat betekent dat het glas warmte afgeeft langs binnen en warmte tegenhoudt langs buiten. Hoe dit werkt leggen we wat verder uit. Bij een woning met verwarmd glas gaat slechts 5% van de warmte via de ramen verloren. Bovendien zorgt verwarmd glas voor een aangenaam temperatuurcomfort doorheen de hele ruimte. Verwarmd glas kan perfect als bijverwarming of als hoofdverwarming dienen.

Hoe werkt verwarmd glas?

Bij verwarmd glas worden er twee speciale coatings aangebracht aan de dubbele beglazing. Het binnenste glasblad van de beglazing krijgt een doorzichtige metaalcoating. Als de coating onder spanning wordt gezet, warmt deze op en zorgt voor warmtestraling. Het buitenste glasblad wordt voorzien van een isolerende coating. Hierdoor wordt de warmtestraling naar binnen gereflecteerd wat zorgt voor een hoog rendement door het kleine verlies. De elektrische leidingen van de verschillende ramen komen samen in een sturingskast die door een transformator wordt aangestuurd en het op zijn beurt mogelijk maakt de temperatuur op kamerniveau te regelen.

Voordelen verwarmd glas

  • Optimale thermische prestatie: er gaat slecht 5% warmte verloren, wat het verwarmde glas naast economisch ook ecologisch maakt.
  • Hoog comfortniveau: geen koude of warme hoeken, de temperatuur is gelijkmatig verdeeld. 
  • De temperatuur is instelbaar per ruimte.
  • Stofreductie: er is geen stofcirculatie, wat de beglazing interessant maakt voor onder meer astmapatiĂ«nten.
  • Onzichtbaar, esthetisch en ruimtebesparend: er is geen plaats meer nodig voor  verwarmingselementen aan de muur.
  • Geluidsisolerend en filtert schadelijk UV-licht.
  • Condens- en onderhoudsvrij

Ecologisch verwarmen

De ideale situatie om verwarmd glas te gebruiken is een passiefwoning die zijn eigen elektriciteit produceert. Door verwarmd glas te combineren met fotovoltaĂŻsche panelen wordt de woning ecologisch verwarmd en de alsmaar betere isolatie zorgt er op zijn beurt voor dat er een minimum aan warmte verloren gaat. Zo kan verwarmd glas op een volledig ecologische manier worden toegepast in een woning.

Dit artikel delen

Suggesties voor u