Weiland kopen: een goede investering?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 januari 2021

Koop geen kat in een zak

Nu grond almaar schaarser wordt, overwegen meer en meer mensen om weiland te kopen. Ze doen dat veelal met het idee om hun tuin te verlengen of om de grond te verhuren aan een landbouwer of iemand die er dieren op wil houden. Maar mag je weiland wel zomaar als tuin gebruiken? En is weiland verhuren werkelijk zo’n interessante investering? We plozen het voor je uit!

koeien in een weiland

Aandachtspunten bij de aankoop van weiland

Net zoals bij bouwgrond, zijn er heel wat factoren die de waarde van een stuk weiland bepalen. Eerst en vooral hangt veel uiteraard af van de regio. Vraag je verder ook zeker af:

  • Hoe zit het met de kwaliteit (vruchtbaarheid) van de grond?
  • Ligt het weiland in overstromingsgebied?
  • Wordt het weiland op dit moment verpacht?
  • Geldt er misschien voorkooprecht voor Natuur & Bossen?

Weet ook dat de gemiddelde prijs per vierkante meter hoort te dalen naarmate een lap grond groter wordt. Voor weiland dat grenst aan een tuin, woning of bouwgrond is de vraagprijs doorgaans wel hoger dan die voor een meer afgelegen stuk grond. En dat is niet onlogisch, gezien de meerwaarde die je ermee voor je woning kunt creëren.

Extra stukje tuin

Goed nieuws voor wie eraan zou twijfelen: je mag wel degelijk weiland kopen om je tuin uit te breiden. Maar juich nog niet te vroeg. Als je op je stukje weiland een zwembad wil aanleggen of het écht als tuin wil inrichten (met verharde paden, speeltuigen voor de kinderen, …), dan zul je die plannen helaas moeten opbergen. Je mag op je weiland ook geen tuinhuis, carport of gelijkaardige constructies neerpoten. Een serre of stal mag je wel plaatsen mits een bouwvergunning.

Waarvoor mag je weiland dan wél gebruiken?

Je mag gerust een moestuintje (voor eigen gebruik) inrichten op je weiland. Uiteraard mag je er ook koeien en paarden of kleiner vee en pluimvee op houden. Je kunt je weiland ook met bomen beplanten, maar vergeet dan niet dat je een kapvergunning nodig hebt als je de bomen later wil vellen. Tot slot mag je van je weiland ook een boomgaard (fruitbomen), wijngaard of hooiland maken.

Weiland kopen om te verhuren

Omdat de grondprijzen de laatste jaren exponentieel zijn gestegen, huren de meeste boeren vandaag hun weiland liever dan het zelf aan te kopen. De kans dat je uit een herverkoop veel winst zult halen, is dus vooralsnog klein. Maar denk wel twee keer na voor je je weiland verhuurt. Een pachtovereenkomst moet namelijk minstens negen jaar duren. Als je zo’n langdurige verbintenis niet meteen ziet zitten, kun je je weiland wel verhuren aan iemand die er dieren op houdt zonder ermee te fokken of te kweken. In dat geval is de gewone huurwetgeving van tel.

Dit artikel delen

Suggesties voor u