Wonen aan de Leie

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 maart 2021

Idyllisch maar prijzig…

De ‘Leiestreek’ is bekend als het grondgebied tussen Kortrijk en Gent waar de Leie doorheen loopt. De rivier ontspringt in Frankrijk en mondt 202 km verder uit in de Schelde in Gent. Een groot deel vormt een natuurlijke grens met Frankrijk, maar zo’n 109 km stroomt kronkelend doorheen West- en Oost-Vlaanderen. De rivier dankt zijn bijnaam ‘de Gouden Rivier’ aan de tijd dat er vlas werd geroot (door de glans die het vlas had). In totaal vormen 28 steden en gemeentes de ‘Leiestreek’, waarvan  Kortrijk, Roeselare, Menen, Nazareth, Anzegem, Avelgem, Deinze, De Pinte en Sint-Martens-Latem wellicht de bekendste zijn. Wonen aan de Leie kan dus zowel landelijk als stedelijk, en zelfs dan zijn er nog aanzienlijke verschillen. Maar één rode draad die wonen aan de Leie kenmerkt is het schitterende uitzicht op het water in combinatie met een groene omgeving.

Leie

Streek ondergaat make-over

 In de meeste van de steden en gemeentes van de Leiestreek liggen de vastgoedprijzen niet of weinig hoger dan in andere vergelijkbare gebieden in België. Een totaal ander verhaal geldt echter voor wie uitzicht op de Leie wil. De streek van Sint-Martens-Latem staat al jaren bekend omwille van haar hoge vastgoedprijzen. Maar andere gebieden aan de stroom, en dan voornamelijk in West-Vlaanderen, zijn met een inhaalbeweging bezig. “Destijds waren er in Kortrijk weinig mensen happig op om naast de Leie te komen wonen,” aldus Gunther De Coninck van Vastgoed Huizinge. “Niet alleen was er overstromingsgevaar. Ook was de omgeving op veel plaatsen esthetisch weinig aantrekkelijk. Het stadsbestuur heeft echter heel wat inspanningen geleverd om de buurt op te knappen. Het overstromingsgevaar is geweken, er werden fietspaden en dokken aangelegd, de waterkwaliteit is er gigantisch op vooruit gegaan, de bruggen werden vernieuwd en met sfeerverlichting uitgerust, de natuur werd in ere hersteld, … De investeerders deden eveneens hun duit in het zakje. De laatste jaren werden heel veel oude panden afgebroken en door gloednieuwe appartementen vervangen. Geen betonnen dozen, maar architecturale pareltjes die zich naadloos in het landschap integreren. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat de omgeving aan de Leie een moderne, strakke uitstraling heeft gekregen die rust, veiligheid en standing uitademt.” 

Groeiende interesse

 De nieuwe look van de Leie in de regio van Kortrijk blijkt alvast op heel wat interesse te kunnen rekenen, en niet alleen van lokale burgers die naar een nieuwe stek op zoek zijn. “Het is een trekpleister geworden voor mensen uit heel diverse regio’s,” aldus Gunther De Coninck. “Kaderleden van Noordfranse bedrijven, lokale 50-plussers en in toenemende mate ook begoede dertig- en veertigers uit anders steden, zoals Gent. Dit heeft vooral te maken met het feit dat de vastgoedprijzen in Kortrijk nog altijd 20 à 25% lager liggen dan in andere steden. Het is er trouwens ook goed wonen: de binnenstad is de laatste jaren serieus opgeknapt en er valt van alles te doen. Er zijn twee shoppingcentra, een groot aanbod aan parkeerplaatsen, veel horeca-etablissementen, sportinfrastructuur, diverse scholen, … Een grote troef is de nabijheid van de E19 en E403, maar er is tevens een snelle verbinding met talrijke steden via het openbaar vervoer. Tegelijkertijd heeft Kortrijk een landelijk karakter: tien minuten fietsen en je bent omringd door de natuur. Wanneer je dan nog eens aan de Leie woont, leef je in een oase van rust, terwijl je toch quasi midden in de stad zit. Je hebt een prachtig zicht op het water en de bootjes, je kan alles met de fiets bereiken, je hebt wandel/fietspaden en groen vanaf het moment je uit de deur komt,…” 

Vooral 50-plussers

 Hoewel zowat alle lagen van de bevolking interesse heeft om aan de Leie te wonen, blijkt het vastgoed toch voornamelijk door 50-plussers te worden gekocht. Daar zijn verschillende redenen voor. Eerst en vooral is er natuurlijk het prijskaartje: vanaf 350 à 400.000 euro plus BTW voor een modaal appartement, tot +/- 1 miljoen euro voor de chiquere en grotere wooneenheden. Enige financiële slagkracht is dus nodig om een stekje aan het water te bemachtigen. Daarnaast worden hoofdzakelijk (ruime) appartementen aangeboden: precies wat 50-plussers zoeken. Gunther De Coninck: “Ze komen op een leeftijd dat de kinderen het huis uit zijn en de gezinswoning te groot wordt. Velen willen gaan reizen en hebben geen zin meer om veel te tuinieren. Vandaar dat wonen aan de Leie een ideaal compromis is: er is heel veel natuur, maar ze moeten het zelf allemaal niet onderhouden. Tenslotte zoeken 50-plussers ook naar omgevingen waar ze rustig kunnen wandelen en fietsen, zonder dat ze eerst de auto of het openbaar vervoer moeten nemen.”  

Interessante investering

 Hoewel het aanbod relatief groot is (veel nieuwbouw) en nog steeds toeneemt, blijkt het vastgoed aan de Leie in Kortrijk en omgeving als zoete broodjes van de toonbank te gaan. Gunther De Coninck: “De vraag is nog steeds groter dan het aanbod, en dat zal in de toekomst niet veranderen. Het is dan ook een erg interessante investering om in dit gebied vastgoed aan te kopen. Want we gaan ervan uit dat steeds meer mensen, in hun drukke bestaan, de rust van groen en water zullen willen opzoeken, zonder dat ze daarvoor de voordelen van het leven in de stad moeten opgeven… 

En wat met Sint-Martens-Latem?

 Een soortgelijk verhaal horen we bij Vastgoedkantoor IRRES dat zich vooral op de steden en dorpen rond Sint-Martens-Latem richt. Ook daar zijn de rust, de natuur en het pittoreske zicht op het water in combinatie met de brede waaier van dagdagelijkse voorzieningen en een goede bereikbaarheid dé grote beweegredenen om naar deze regio van de Leiestreek te verhuizen. Het grootste verschil met Kortrijk ligt in het prestige dat deze buurt uitstraalt, en in samenhang daarmee ook het type van huis dat er wordt gekocht of gebouwd. Want in tegenstelling met de appartementen in Kortrijk staan er quasi uitsluitend villa’s aan de oevers van de Leie. Dirk Jansens: “Gemiddeld gaat het over terreinen van zo’n 3.000 m², met zelfs uitschieters van één hectare. Dit zorgt ervoor dat de bewoners een privacy hebben die je nog maar zelden in het drukbebouwde België terugvindt, toch niet als je een goede bereikbaarheid met openbaar vervoer en autosnelwegen wenst.” 

Veel nieuwbouw

 Helaas heeft de medaille wel een keerzijde: de prijzen swingen redelijk de pan uit. Dirk Jansens: “Je moet al snel op 350 euro per m² rekenen. Aangezien de grootte van de domeinen, is het dus moeilijk om nog iets onder het miljoen euro te vinden.  En met dat budget ben je er lang nog niet. Want het meeste vastgoed dat wordt aangeboden, is sterk verouderd en vereist een grondige renovatie om aan de huidige esthetische en energetische normen te voldoen. De laatste tijd bemerken we zelfs dat veel van die panden met de grond gelijk worden gemaakt om ze vervolgens door een gloednieuwe villa te vervangen. Want dat blijkt in veel gevallen goedkoper te zijn dan de vereiste grondige renovatie. Nadeel hiervan is natuurlijk wel dat het authentieke karakter van de streek wat wordt aangetast, wat wel jammer is. Maar evolutie kan je niet tegenhouden… Wil je trouwens een volledig afgewerkte woning kopen, dan mag je erop rekenen dat je gemakkelijk twee à drie miljoen en meer zal moeten neertellen.” Moeilijk om iets te vindenOndanks de hoge prijzen zijn de meeste huizen aan de Leie al verkocht zonder zelfs op de immobiliënmarkt te verschijnen. “De vraag naar villa’s aan de Leie is veel en veel groter dan het aanbod,” vertelt Dirk Janssens. “Eens je daar woont, wil je er niet meer weg. Als er iets vrijkomt wegens een sterfgeval of omdat de bewoners op hun oude dag naar een rustoord of appartement willen verhuizen, dan is het veelal iemand van de familie of uit de vriendenkring die het huis koopt. Het is dan ook een hele goede investering: de waarde van de panden en gronden in dit gebied blijven stijgen. Een andere piste is de verkoop via netwerking. Gezien de hoge prijzen van het vastgoed, zijn het vooral topmanagers, eigenaars van bedrijven, showbizz-mensen en personen uit de gegoede klasse die in deze streek komen wonen. Zij hebben allemaal hun eigen netwerken, dus is het maar normaal dat veel van de verkopen langs deze weg worden gerealiseerd. Wil je een huis aan de Leie in Sint-Martens-Latem, dan moet je er meteen opspringen als je hoort dat er iets vrijkomt. Anders kan je heel lang wachten vooraleer je je droomstekje kan kopen!” 

Geen compromissen

 Dirk Janssens wil nog het volgende meegeven. “Het is een heel bewuste keuze om aan de Leie te komen wonen. We zien dat dit type kopers geen toegevingen wil doen: het is aan het water of helemaal niet. Vooral het stuk waar de overkant van de Leie niet is bebouwd, is heel erg gegeerd. Want daar heerst natuurlijk de totale rust en privacy. We zien dan ook dat mensen uit alle windstreken naar deze streek verhuizen, zelfs vanuit het buitenland. Dit geeft de regio trouwens een extra toegevoegde waarde. Want het is verrijkend om in een populatie te wonen die erg divers is, maar toch dezelfde manier van leven nastreeft. Verder speelt het culturele erfgoed een belangrijke rol in de aantrekkingskracht. Er zijn talrijke musea, kastelen en parken die publiek toegankelijk zijn. Ook de horeca is kwalitatief hoogstaand, want restaurants en bars spelen natuurlijk op de wensen van de omwonenden in. Zonder dat je naar de stad moet, kan je bovendien genieten van talrijke scholen, sportfaciliteiten, winkels, …. De handel houdt trouwens rekening met het drukke bestaan van de inwoners, want steeds meer winkels zijn ook op zondag open. Een troef die nog maar recent is ontstaan, is de mogelijkheid om per boot naar Gent of andere locaties te varen. Mensen genieten op die manier van een rustgevende rit en hoeven op hun eindbestemming niet naar een parkeerplaats te zoeken. Al deze pluspunten zorgen ervoor dat veel mensen aan de Leie willen wonen. Maar helaas zijn er maar weinig begadigden die er effectief in slagen… En zo zal het wel altijd blijven, want de lokale overheid zit te springen om de grote terreinen te verkavelen. De authenticiteit van dit stukje Leie zal volgens ons dan ook niet snel veranderen…”

Dit artikel delen

Suggesties voor u