Wonen in Aalter

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
8 maart 2021

Stedelijk en landelijk gaan hand in hand

Aalter bevindt zich precies halfweg tussen Brugge en Gent. Alleen al die locatie is voor heel wat kandidaat-kopers bijzonder interessant. Maar Aalter, waarvan historici hebben kunnen achterhalen dat het er 5.000 jaar geleden al goed toeven was, heeft nog heel wat meer te bieden: flink wat lokale werkgelegenheid, een rijke natuur, winkels, een snuifje cultuur en veel ruimte en rust, zowel in het centrum als in de deelgemeenten. 

Aalter

Nu de kogel voor de fusie met Knesselare helemaal door de kerk is, wordt Aalter trouwens straks nog een beetje groter. Dat biedt nog meer kansen om iedereen er zijn gading te laten vinden. Ook de aangekondigde belastingverlaging zal door de huidige en toekomstige bewoners natuurlijk positief worden onthaald. 

Een stad met alle voorzieningen

Aalter beantwoordt goed aan het beeld dat nogal wat mensen van het zogenaamde “nieuwe wonen” hebben en dat de voordelen van een stadscentrum combineert met rust en ruimte. Het marktplein van Aalter aan de Sint-Corneliuskerk met zijn vele terrasjes heeft alvast iets heel uitnodigends. Het is bijzonder gezellig om van daaruit te flaneren en de winkels te bezoeken. En er is in Aalter ook een behoorlijk cultureel aanbod. Voor oudere mensen is een flat in het centrum van Aalter dan ook een droom, maar ook voor jonge gezinnen is de locatie met de aansluiting naar Gent en Brussel aan de ene kant en Brugge en de kust aan de andere kant niet te versmaden.  

Poekekasteel, Kraenepel en Hooggoedbos: drie unieke plaatsen om tot rust te komen

In de deelgemeenten is onder meer het kasteelpark van Poeke – een bosrijk park van 56 hectaren  met een  schitterend kasteel in neoclassicistische stijl – een enorme blikvanger. Naast het prachtige kasteel met zijn roze gevels zijn in het domein ook nog een koetshuis, paardenstallen en een Franse en Engelse tuin te bewonderen. 

De Kraenepoel, een 22 hectaren grote vijver op de grens tussen Aalter en de deelgemeente Bellem, is dan weer beschermd natuurgebied. Als het in de winter hard genoeg heeft gevroren voor een dikke ijslaag, is de vijver open voor schaatsers. Door een optimaal aangepast beheer is de flora en fauna op en rond de Kranepoel uniek en dus een walhalla voor natuurliefhebbers. 

Wie van wandelen houdt, kan in Aalter ook niet voorbij aan het Hooggoedbos. Het domeinbos is sinds 1985 eigendom van de Vlaamse Gemeenschap en bestaat voornamelijk uit naald- en loofbos en ook hier treffen de wandelaars twee kastelen aan:  het kasteel Blekkervijver en het Hooggoedkasteel. Op de grens van de dorpen Poeke en Kanegem staat voorts ook nog de prachtig gerestaureerde Artemeersmolen, de laatste nog beroepsmatig actieve molen in Oost-Vlaanderen. 

Nakende fusie met Knesselare

Aalter is met zijn deelgemeenten Bellem, Lotenhulle en Peoke en met zijn dorpen Maria-Aalter en Aalter-Brug nu al behoorlijk groot, maar wordt straks door de fusie met Knesselare nog wat groter. Volgens Pieter De Crem, bekend als minister en staatsecretaris en al sinds jaren titelvoerend burgemeester in Aalter, zoals zijn vader dat lang voor hem was, biedt de fusie grote voordelen. De belangrijkste ervan voor de bewoners is de verlaging van de gemeentebelastingen tot op het laagste niveau van 5,9%., 

In elk dorp blijft overigens ook wel een dienstencentrum aanwezig voor de afhandeling van de administratieve zaken. In ieder geval wordt Aalter na de fusie, na Gent en Beveren met een oppervlakte van 119,19 vierkante kilometer de derde grootste gemeente van Oost-Vlaanderen.  De belangrijkste troeven voor de huidige en toekomstige bewoners blijven betaalbaar wonen, veilige en gezellige dorpsstraten, duurzame mobiliteit,  een bruisend verenigingsleven en ruimte.

Interessante nieuwbouwprojecten

Gezien de hier opgesomde troeven is het niet onlogisch dat nogal wat nieuwbouwprojecten in Aalter het levenslicht zien. Zo pakt Eurimmo uit met de residentie White Corner die bestaat uit verschillende ruime appartementen met een kwalitatieve afwerking op wandelafstand van de markt van Aalter. Urbis pakt dan weer uit met de tweede fase van het project De Smedenpoort, dat de nieuwe buurt nabij het centrum en het station echt tot leven wekt.  Het gaat om 41 appartementen met 1-,2- of 3 slaapkamers, afgewerkt met hoogwaardige materialen, die de kopers ook de kans bieden hun eigen smaak tot uiting te laten komen. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u