Wonen in België, werken in Nederland

Geschreven door Logic-Immo.be
8 maart 2021

Grensarbeider in Nederland

Is je woning in België gelegen, maar werk je enkele dagen per week in Nederland? Dan word je een grensarbeider genoemd. Een voorwaarde hierbij is dat je minimum één keer per week naar je woonplaats in België terugkeert. Indien dit niet het geval is, ben je gedetacheerd. Ieder lid van de Europese economische ruimte (EER) kan in een andere lidstaat van de EER, en dus ook in Nederland, gaan werken. Er zijn echter wel enkele zaken waarmee je rekening moet houden. 

Wonen in Belgie

Waar betaal je je belastingen?

Grensarbeiders moeten, voordat het arbeidscontract afgesloten is, een burgerservicenummer aanvragen in één van de bevoegde gemeenten in Nederland. Omdat je een inkomen verwerft in Nederland, ben je meestal in Nederland belast. Beide landen hebben een belastingverdrag opgesteld om dubbele belastingheffing te voorkomen. Je moet echter wel in beide landen een aangifte doen. In Nederland word je dan belast als buitenlandse belastingplichtige. In België geef je je inkomen aan als wereldinkomen en gebeurt er een aftrek ter voorkoming van dubbele belastingheffing. Deze informatie wordt daarna gebruikt om de gemeentebelasting te bepalen. Deze kost betaal je namelijk nog steeds in België.

Bij grensarbeid wordt ook de sociale zekerheid in het land van tewerkstelling geregeld. Voortaan betaal je dus in Nederland je sociale premie of bijdragen. Je moet je bovendien aanmelden bij een Nederlandse zorgverzekeraar waar je een maandelijkse nominale premie betaalt. Indien je ook in België verzekerd wil blijven, sluit je je het best ook aan bij een Belgisch ziekenfonds.

Waar woon je als grensarbeider het best?

Ben je net op zoek naar een huis in België? Dan kies je je locatie het best in functie van de plaats waar je werkt. Moet je bijvoorbeeld elke dag naar Amsterdam? Een woning dicht bij het treinstation van Brussel-Zuid is dan een oplossing. Ga je elke keer met de auto naar Nederland? Kies dan voor een woonplaats dicht bij de Nederlandse grens zoals Maasmechelen, Maaseik of Dilsen-Stokkem. In deze gemeenten betaal je voor een woning bovendien een stuk minder dan het Vlaamse gemiddelde van 212.230 euro. Ook in de Oost-Vlaamse gemeenten zoals Sint-Laureins lag de gemiddelde verkoopprijs in 2013 aan de lage kant, met 179.314 euro. Woon je liever in de provincie Antwerpen? Dan zijn gemeenten zoals Essen, Mol en Turnhout een goed idee. Denk op voorhand dus goed na over je woonplaats als je in Nederland gaat werken.

Dit artikel delen

Suggesties voor u