Wonen in Boortmeerbeek

Geschreven door Logic-Immo.be
8 maart 2021

Ontdek wat deze gemeente in de Dijlevallei te bieden heeft

Op zoek naar een nieuwe stek in Vlaams-Brabant? Ontdek in dit artikel de troeven van Boortmeerbeek, een landelijke gemeente gelegen in de groene Brabantse Kempen.

Boortmeerbeek

Rijke geschiedenis

In Boortmeerbeek vond tijdens de Tweede Wereldoorlog een definiërende verzetsdaad plaats, waaraan een gedenkteken nabij het treinstation vandaag nog altijd herinnert. Jonge verzetslui hielden er een treintransport (het zogenaamde XXste konvooi) tegen en redden daarmee een aantal joden van hun deportatie naar Auschwitz. Het was het enige jodentransport dat kon worden tegengehouden in Europa – het herdenken waard dus.

Boortmeerbeek, gelegen in een ‘Straffe Streek’

Boortmeerbeek behoort tot de Straffe Streek-gemeenten. Dat zijn plaatsen in Vlaams-Brabant die actief streekproducten promoten. Liefhebbers van het goede leven zitten met andere woorden goed in deze gemeente, want je kunt er vlotjes proeven van een groot aantal producten die in de provincie Vlaams-Brabant gemaakt en verdeeld worden. Wat dacht je bijvoorbeeld van grondwitloof, asperges, Hagelandse wijnen, lambiekbieren uit het Pajottenland, witloofjenever uit het Dijleland, straffe bieren uit de Brabantse kouters of pralines uit Leuven? Inderdaad: om je vingers bij af te likken!

Het cultuurhuis van Boortmeerbeek

Voor cultuur hoef je niet altijd naar de stad te trekken (al zou je dat wel kunnen doen, want Boortmeerbeek ligt op tien kilometer van Mechelen). De oude pastorie van Boortmeerbeek werd in de jaren negentig grondig gerenoveerd en doet nu dienst als cultuurhuis waar workshops, cursussen, lezingen, tentoonstellingen en gespreksavonden plaatsvinden.

Wandelen langs de Leuvense vaart

Ook als je tot rust wil komen in de natuur hoef je niet ver weg te trekken van Boortmeerbeek. Een deugddoende wandeling langs de Leuvense vaart laadt je gegarandeerd weer op. En vergeet niet om daarbij de achttiende-eeuwse sluis van Boortmeerbeek te gaan bezichtigen …

Dit artikel delen

Suggesties voor u