Wonen in de Antwerpse Kempen: veengebieden en boeiende stadjes

Geschreven door Logic-Immo.be
8 maart 2021

Immo in de Antwerpse Kempen is niet goedkoop, maar je krijgt er veel voor terug

De Antwerpse Kempen is de naam van de streek die grofweg ten oosten van de stad Antwerpen gelegen is. Het is een vlak gebied met zanderige grond, waardoor het in de Antwerpse Kempen ‘s zomers vaak een paar graden warmer is dan in de rest van het land. De streek nodigt uit tot sportieve activiteiten, maar er zijn ook heel wat steden te ontdekken. 

Kempen

Wat zijn de Antwerpse Kempen?

De Antwerpse Kempen beginnen al aan de stadsgrenzen van Antwerpen, in gemeenten zoals Schoten en Brasschaat. Ze strekken zich uit tot de Nederlandse grens in het oosten en reiken in de andere windstreken tot net over de Antwerpse provinciegrenzen. Snelwegen E19 en E34 doorkruisen het gebied en daarnaast zijn er ook heel wat grote banen, zodat je snel in Antwerpen staat.

Zandgrond en veengebieden

De Kempen staan bekend om hun aparte natuur. Doordat de bodem er voornamelijk uit zand bestaat, is de natuurlijke begroeiing er vooral heide, eikenbos, vennen en veengebieden. Tegenwoordig is de meeste oppervlakte bebouwd of omgevormd tot landbouwgebied. Toch zijn er nog heel wat prachtige natuurgebieden te ontdekken in de Antwerpse Kempen, zoals de Kalmthoutse Heide, het Turnhouts Vennengebied, De Teut in Zonhoven of de duinen van de ‘Sahara’ in Lommel.

De steden in de Kempen

De uitgestrekte natuurgebieden zijn ideaal voor een tocht te voet of, indien toegestaan, zelfs te paard. Maar ook een fietstocht is natuurlijk mogelijk. Hou je van fietsen? Fiets in dat geval via de natuurgebieden van stad naar stad. Want ook op vlak van cultuur valt er in de Antwerpse Kempen heel wat te ontdekken. De steden Turnhout, Geel en Lier behoren tot de grotere plaatsen. Zo staan het belfort en het begijnhof van Lier bijvoorbeeld op de UNESCO lijst voor Werelderfgoed. Maar ook kleinere plaatsen zoals Kasterlee, Herentals en Zandhoven zijn het ontdekken waard.

Immo in de Antwerpse Kempen

De prijzen voor immo in de Antwerpse Kempen lopen sterk uit elkaar. Wie dicht bij Antwerpen wilt wonen, betaalt wat meer. Zo bedraagt de gemiddelde woningprijs in Brasschaat 288.000 euro, in Schilde loopt dit zelfs op tot 303.000 euro. Deze dure vastgoedprijzen vallen echter te verklaren doordat deze gemeentes zeer veel villawijken tellen. Je krijgt er dus ook waar voor je geld.

Wonen in de andere gemeentes in de Antwerpse Kempen is betaalbaarder, maar ook hier blijven de woningprijzen meestal boven het Vlaams gemiddelde van 212.000 euro. Antwerpen is na Vlaams-Brabant immers de duurste provincie om in te wonen. In de Antwerpse Kempen geniet je echter van een wondermooie natuur en een ligging niet ver van Antwerpen, wat veel goed maakt. Bovendien is immo in deze streek een zeer goede investering. De goedkoopste woningen in de Antwerpse Kempen, die vind je in Hulshout. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u