Wonen in De Haan

Geschreven door Logic-Immo.be
8 maart 2021

Mondaine badstad met een vleugje nostalgie

De Haan neemt in het Belgische kustlandschap omwille van zijn lange zandstranden, de pittoreske architectuur, de wandel- en fietspaden in de natuur en het feit dat er niet echt hoogbouw aanwezig is, een aparte plaats in en blijft nog altijd veel kopers van tweede verblijven bekoren. Geen wonder dat mensen die hier hun vaste verblijfplaats hebben wel eens worden benijd. Deze badplaats heeft dan ook iets aparts, een “je ne sais quoi” dat aanspreekt en blijft aantrekken. Niet voor niets is het een geliefkoosde pleisterplaats van onder meer Duitse en Franse toeristen. 

De Haan

Belle Epoque

De Haan is een bijzonder plaatsje. Het is rond de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw uit het niets opgebouwd als badplaats voor de zeer welgestelden. Er verrezen rond een station voor de kusttram luxehotels, een casino en villa’s in een merkwaardige stijl, die wel eens als namaak-Normandisch is omschreven. Veel van de gebouwen die in De Haan zijn opgetrokken hebben puntdaken met helder rode dakpannen. Wie door de villawijk van De Haan loopt, stapt door de droomwereld van de rijken uit de Belle Epoque. Ook het Belgische koningshuis had belangstelling voor de aanleg van De Haan. Leopold II heeft de opdracht gegeven voor het planologisch ontwerp van de badplaats, en hij heeft er, naar men zegt, ook een huis gekocht voor zijn minnares.

De zomer van Einstein

Het is ook in De Haan dat de beroemde wetenschapper Albert Einstein de zomer van 1933 doorbracht, terwijl hij zich beraadde over zijn toekomst. Hij woonde niet ver van het strand in de kleine aangename villa Savoyarde  en maakte er kennis met de bekende kunstschilder Alfred Blomme, die hem in zijn eigen villa ook enkele kamers ter beschikking stelde om er rustig te kunnen lezen of viool te kunnen studeren.  Via Blomme kwam Einstein ook in contact met andere kunstenaars, zoals James Ensor, die toen in België al een nationale beroemdheid was. Dat De Haan voor Einstein een inspirerende omgeving was, is ergens nog altijd op een bepaalde manier te voelen en draagt ook bij tot de aantrekkingskracht van de badplaats.    

Dorpsgevoel en charme

De Haan is een gemeente die een soort thuis- en dorpsgevoel geeft die je eigenlijk in geen andere kustplaats aantreft. De dijk is niet volgebouwd met uitbatingen en omdat er zo goed als geen hoogbouw is, blijven er bij goed weer altijd ergens wel zonnestralen priemen. De Haan geeft ook bijna nooit het gevoel dat het er echt superdruk is en zelfs in dat geval moet je maar vijf minuten stappen om weer naar de rust terug te keren. Maar dat wil niet zeggen dat de kustgemeente alleen maar de nostalgische toer opgaat. Zo zijn ook hier de jongste jaren enkele beach bars gekomen die het mogelijk maken om te genieten in het kwadraat. Zowel de toeristen als de permanente bewoners zijn niet alleen gecharmeerd van de architectuur en de geschiedenis van De Haan, maar ook van de Duinbossen De Haan. Dat gebied bestaat uit  drie delen en is 152 hectare groot. Je vindt er zowel open duinlandschap met de typische fauna en flora van de kust, als uitgestrekte beboste duinen. Kinderen kunnen er naar hartenlust ravotten in één van de 3 speelzones en er zijn mooie en verrassende wandelpaden.

Mooie nieuwbouwprojecten

Misschien omdat alles er zo vertrouwd is, en het er voor de vaste bewoners en vaste tweede verblijvers goed is zoals het is, draait de vastgoedactiviteit er op een iets lager pitje dan in de andere kustgemeentes. Volgens de Notarisbarometer zou de gemiddelde prijs van appartementen op 183.000 euro liggen. Gezien de charme van  De Haan is dat echt wel vrij behapbaar. 

Dat betekent niet dat er geen interessante nieuwbouwprojecten zijn. Op een absolute toplocatie met open zicht op duinen, zee en de Royal Ostend Golf, ontwikkelt Immo François de Villaresidentie Royal Golf Garden. Deze residentie biedt haar bewoners een unieke combinatie van afzonderlijk wooncomfort en tijdloze architectuur. De vier afzonderlijke villaresidenties in één groot appartementsblok zorgen niet alleen voor minder bouwvolume, maar ook voor  veel groenruimte. Het maakt de appartementen ook kwalitatiever met meer lichtinval en ruime terrassen. Gezien de gunstige zuidwestoriëntatie hebben alle terrassen een diepte van minimum 2 meter en een gemiddelde oppervlakte van 15 m². Deze luxeappartementen hebben een bruikbare oppervlakte van 75m² tot 152 m².

Vastgoedspecialist Huysman ontwikkelt dan weer een project met zes nieuwbouwwoningen met een goede bereikbaarheid op drie kilometer van het strand en in de buurt van Klemskerke.  En in een nieuwe sfeervolle buurt tussen de Nieuwdorpstraat en de George Vanhoorenstraat in Vosseslag ontwikkelt Danneels  14 charmante koppelwoningen in een landelijke architectuur.

Er werd gekozen voor een stijlvolle combinatie van lichtgrijze gevelstenen, blauwe hardsteen, Brugse dakpannen en antraciet buitenschrijnwerk. Elke woning heeft 3 of 4 mooie slaapkamers, een ruime keuken, een lichtrijke woonkamer, een complete badkamer en een zuid(west)gerichte tuin. Voor wie deel wil uitmaken van een mondaine badplaats die nog altijd nostalgie en cultuur ademt, blijven in De Haan dus ruime mogelijkheden aanwezig. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u