Wonen in de heuvelachtige Vlaamse Ardennen

Geschreven door Logic-Immo.be
8 maart 2021

Heuvelachtige streek met goede ligging

De Vlaamse Ardennen is een groene, heuvelachtige streek in het zuiden van de provincie Oost-Vlaanderen. De regio is vooral bekend om zijn kleine dorpjes, die verspreid liggen in het mooie landschap en verbonden zijn door veldweggetjes. Wonen in één van de dorpen of steden van de Vlaamse Ardennen is dan ook heel aantrekkelijk!

Ardennes Flamandes

Vlaamse Ardennen: groen en bereikbaar

Een strak gedefinieerde streek kan je de Vlaamse Ardennen bezwaarlijk noemen. Men bedoelt het heuvelachtige zuiden van Oost-Vlaanderen met deze benaming. Zo valt het volledige arrondissement Oudenaarde eronder, net als Zottegem, Ronse en Geraardsbergen. Ook de vele kleinere gemeenten en dorpen die tussen deze steden liggen, behoren logischerwijze tot de Vlaamse Ardennen. De streek loopt ook door aan de andere kant van de taalgrens in de provincie Henegouwen, waar ze Pays des Collines genoemd wordt. De Vlaamse Ardennen liggen niet zo ver van Kortrijk, Gent, Aalst en Brussel, waardoor het een ideale plek is voor wie van rust en groen houdt maar toch niet te afgelegen wil wonen.

Genieten van het mooie landschap

Omwille van het mooie landschap bloeit het toerisme in de streek. Je kan er heerlijk wandelen tussen de velden of door de bossen, terwijl het heuvelachtige landschap ook voor fietsers en mountainbikers voldoende uitdagingen biedt. Vanop de heuveltoppen heb je trouwens een prachtig uitzicht over het groene golvende landschap dat zo kenmerkend is voor de Vlaamse Ardennen.

Daarnaast telt de streek heel wat bezienswaardigheden, monumenten en musea zoals de Sint-Hermescrypte in Ronse, de Klepmolen in Balegem, de Sint-Bartholomeuskerk in Geraardsbergen of het Europees Cartoon Centrum in Kruishoutem. De Vlaamse Ardennen tellen ook heel wat natuurgebieden en parken die de moeite waard zijn, enkele voorbeelden zijn de Kaaimeersen in Meilegem het Brakelbos in Brakel en Provinciaal Domein De Gavers in Onkerzele.

Immo in de Vlaamse Ardennen

De vastgoedprijzen in de Vlaamse Ardennen vallen goed mee. Terwijl een gemiddelde woning in Vlaanderen zo’n 212.000 euro kost, betaal je in deze streek wat minder. Een gemiddeld huis in Oudenaarde wisselt voor 192.000 euro van eigenaar, in Zottegem voor 185.000 euro. Geraardsbergen is de uitzondering: immo is er nog erg goedkoop. Voor een gemiddeld huis tel je er slechts 147.000 euro neer. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u