Wonen in de Vlaamse Ardennen

Geschreven door Logic-Immo.be
11 maart 2021

Voor de natuurliefhebbers!

Voor de natuurliefhebbers! De glooiende heuvels van de Vlaamse Ardennen trekken niet alleen fietsers, wandelaars en eendagstoeristen aan. Steeds meer Belgen kiezen er bewust voor om in deze streek te gaan wonen. De rust en het groene karakter zijn zonder twijfel de grote troeven van de regio. 

Vlaamse Ardennen

Maar dat de huizen er nog aanzienlijk goedkoper zijn dan in de meeste andere Vlaamse gemeenten en steden, is een ander pluspunt. En precies dat geeft menig koper het benodigde duwtje in de rug om in de Vlaamse Ardennen een stekje te zoeken…De Vlaamse Ardennen is een ietwat verborgen parel van Vlaanderen. Wie geen fervente fietser of wandelaar is, kent de streek wellicht enkel van de grote wielerwedstrijden op tv. Nochtans is het een regio die zijn gelijke niet kent. De naam ‘Vlaamse Ardennen’ spreekt voor zich: glooiende heuvels waar de Dender en Schelde doorheen stromen, een schat aan bossen en natuurdomeinen, pitoreske dorpjes en steden, talrijke wandel- en fietsroutes, verschillende recreatiedomeinen,… Iedereen die ook maar ietwat van de natuur houdt, verliest al na één bezoek zijn hart aan de streek. 

Steeds meer interesse

Tot vijf à tien jaar geleden bleef het meestal bij een ‘vakantieliefde’. Maar het afgelopen decennium gaan steeds meer Belgen uit alle windhoeken van het land een lange termijn relatie met de Vlaamse Ardennen aan door er hun ‘thuis’ van te maken. Lesley De Ville van Agence De Ville: “Het is één van de weinige streken die niet is volgebouwd. Meer nog, er is een groot aanbod van woningen met een tuin die op de velden uitloopt. Die openheid geeft veel mensen het gevoel weer te kunnen ademen, zowel in letterlijke als figuurlijke zin. We bemerken dat het gros van de kopers echte natuurliefhebbers zijn. Ze trekken naar de Vlaamse Ardennen voor de natuur, maar ook omdat ze een grote tuin willen. Niet alleen om er gezellig in te toeven, maar ook en vooral om eigen groenten te telen en zelfs dieren te houden.” Christophe Verstraete van Avaronne: “Daarnaast zijn er verschillende kleinere steden waar het gezellig vertoeven is. Ronse, Geraardsbergen, Zottegem en Oudenaarde verenigen het typische stadsleven met veel groen en veilig wonen. Dit heeft een grote aantrekkingskracht op mensen die graag de natuur opzoeken, maar toch niet zo’n voorstander van het platteland zijn.”

Goedkoop wonen

En hiermee komen we op de andere troef van de Vlaamse Ardennen: de betaalbaarheid van de huizen. Christophe Verstraete: “De prijzen liggen minstens 10 à 20% lager dan in andere regio’s. Zelfs in de Vlaamse Ardennen zijn er aanzienlijke verschillen. Zo is de grond in en rond Oudenaarde tot 60% duurder dan in Ronse.” Lesley De Ville: “Voor 250.000 euro heb je hier al een kleine villa. Bovendien heeft quasi elk huis een mooie tuin, zelfs in de steden!”

Voor elk wat wils

Nog een voordeel: de Vlaamse Ardennen is een ‘zelfbedruipende’ regio. Met andere woorden: in een straal van 15 kilometer vind je er alle mogelijke soorten winkels. Ook qua scholen is het aanbod erg groot. Dagen kamperen om je kind in te schrijven, is in deze regio gewoonweg onbestaand. Op het vlak van recreatie is er eveneens heel wat te doen. Sophie Beguin van Immo Beguin: “Er zijn talrijke sportcentra, natuurdomeinen zoals De Gavers, De Kaaihoeve en de Donkvijver. Maar het is eveneens een regio die graag feest: De Bommels, de Fiertelommegang, de Bierfeesten in Oudenaarde, de Eierfeesten in Kruishoutem zijn maar enkele voorbeelden van de vele evenementen.”

Geliefd bij jonge gezinnen

Door al deze troeven trekt de Vlaamse Ardennen vooral een publiek van jonge gezinnen aan. Wegens de nabijheid van Wallonië is het in sommige gemeentes ook een bonte mix van Vlaamse en Waalse mensen. Maar eveneens vinden buitenlanders uit alle windrichtingen hun weg naar de streek. In tegenstelling tot de meeste andere gebieden in Vlaanderen, gaan ‘oude’ huizen nog altijd vlotjes van de hand. Blijkbaar is het een regio waartoe doe-het-zelvers zijn aangetrokken. “Ook dit heeft natuurlijk weer met de verkoopprijs te maken,” vertelt Lesley De Ville. “Ben je bereid om serieus te verbouwen, dan kan je hier nog gemakkelijk onder de 100.000 euro een huis met tuin kopen.” Toch zijn er eveneens veel nieuwbouw of volledig afgewerkte woningen op de markt. “Er zijn hier heel wat kleine verkavelingen – drie tot tien percelen – die recentelijk door bouwpromotoren van een mooie woning werden voorzien. Daarnaast zijn er nog vrij veel gronden beschikbaar, waar mensen dan zelf een nieuwbouw op plaatsen.” Appartementen zijn wat minder gemakkelijk terug te vinden, alhoewel de regio op dit vlak met een inhaalbeweging bezig is, en dit zowel in de steden als de dorpen. Op het platteland worden deze vooral door de lokale bevolking gekocht, aangezien jonge gezinnen niet naar de Vlaamse Ardennen komen om in een klein appartementje te wonen. Maar in de steden zijn de kopers van dergelijke woningen heel divers van aard: oud, jong, lokaal, uit andere regio’s, …

Ver weg, maar toch centraal

Sommige mensen vinden dat de Vlaamse Ardennen zich toch wel een beetje in een uithoek van Vlaanderen bevinden. Toegegeven, het is een eindje rijden om op een autosnelweg te geraken. Maar de expresswegen maken veel goed. Vandaar dat weinig kopers zich hierdoor laten afschrikken. Lesley De Ville: “De streek kent een grote aantrek van pendelaars die in Brussel, Gent of Kortrijk werken. Want er zijn stations in Zottegem, Lierde, Geraardsbergen, Ronse en Oudenaarde met een erg vlotte verbinding naar deze drie (en ook andere) steden. Bovendien kent de streek geen fileproblemen en ligt ze heel centraal. Rij je van pakweg Lierde naar Gent, dan ben je er op een half uurtje. Van Ronse naar Kortrijk doe je er 45 minuten over. En Geraardsbergen-Brussel kan je ook op 45 minuten doen. In het begin is het misschien wel wat wennen dat je een relatief grote afstand op een express of steenweg doet. Maar je rijdt wel, en het is een ontspannend traject op de terugweg. Want wanneer je de heuvels in de verte ziet, krijg je steeds weer een beetje een vakantiegevoel.”

Ronse: ‘complete make-over’

Een stadje in de Vlaamse Ardennen waar woningen heel erg zijn gegeerd, is Ronse. Het is ooit anders geweest, want deze faciliteitengemeente kampte jarenlang met een erg negatieve reputatie van armoede, verval, troosteloosheid en zelfs onveiligheid. Maar onder impuls van Burgemeester Luc Dupont onderging Ronse de laatste jaren een ware metamorfose. De stadskern werd volledig heringericht en vernieuwd, er worden tal van activiteiten georganiseerd en de (ver)bouwwoede is er in alle hevigheid toegeslagen. Sophie Beguin: “De immobiliënmarkt in Ronse is ongelofelijk aantrekkelijk. Voor 100.000 euro vind je er al een instapklare rijwoning. Een mooie, volledige gerenoveerde rijwoning kost om en bij de 160.000 euro. Voor een afgewerkte halfopen bebouwing betaal je ongeveer 220.000 euro en vanaf 250.000 euro heb je een villa. Investeren in een pand hier, is echt wel de moeite waard. Want Ronse wordt een toplocatie in Vlaanderen: je voelt het enthousiasme van het stadsbestuur en de inwoners om er een ongelofelijk aangename buurt van te maken.” 

Opmerkelijke stadsvernieuwing

Eén van de projecten die het enthousiasme van het stadsbestuur van Ronse mooi weerspiegelt, is de privaat-publieke samenwerking ‘De Stadstuin’. Het gaat om een opmerkelijk stadvernieuwingsproject op een terrein van 11 hectare, pal in het centrum van Ronse (op honderd meter van de grote markt). In de komende acht à tien jaar zullen er 330 woningen en appartementen worden gebouwd, allen volgens een unieke, hedendaagse architectuur. Christophe Verstraete van Bouwpromotor Avaronne: “Het project straalt een zekere duurzaamheid uit omwille van de ligging: bewoners hoeven hun wagen niet te nemen als ze willen shoppen, op restaurant gaan of een activiteit beoefenen. Daarnaast proberen we zoveel mogelijk lokale bouwmaterialen te gebruiken, waardoor we de CO2-uitstoot van de bouw reduceren. Alle woningen worden via de geldende energienormen opgetrokken en de bewoners zullen regenwater voor hun sanitair kunnen aanwenden. Kers op de taart is een park van acht hectare dat zich in het midden van de woonzone situeert en zelfs een groen amfitheater bevat. Dit zorgt ervoor dat de ‘Stadstuin’ het groene karakter van de stad accentueert en een ontmoetingsplaats voor iedereen wordt. En ook dat de woningen zelf geen grote tuin meer behoeven, want de bewoners hebben voldoende mogelijkheden om in het groen te zitten en hun kinderen te laten spelen. Hierdoor passen de woningen in ieders budget: een appartement met één slaapkamer kost 137.000 euro, huizen zijn verkrijgbaar vanaf 200.000 euro en voor 350.000 euro kan je een penthouse van 150 m² met een terras van 100 m² hebben. Allemaal volledig afgewerkt!”  

De Vlaamse Ardennen

De Vlaamse Ardennen is een heuvelachtige streek in het zuiden van Oost-Vlaanderen. Ze ligt op een hoogte die varieert van 88 tot 145 meter. De streek loopt van het arrondissement Oudenaarde tot Zottegem, Geraardsbergen en het Henegouwse Pays des Collines. In totaal bevat ze 17 Vlaamse gemeentes en steden: Brakel, Gavere, Geraardsbergen, Horebeke, Herzele, Kluisbergen, Kruishoutem, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Oudenaarde, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Wortegem-Petegem, Zingem, Zottegem en Zwalm. Met een gemiddelde bevolkingsdichtheid van 212 inwoners per vierkante kilometer is de Vlaamse Ardennen één van de dunst bevolkte regio’s van heel Vlaanderen (gemiddeld 449,4 inwoners per vierkante kilometers). Meer dan de helft van de oppervlakte is in landbouwgebruik. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u