Wonen in de Vlaamse Ardennen steeds meer gegeerd

Geschreven door Logic-Immo.be
8 maart 2021

De troeven van de Vlaamse Ardennen zijn bekend: pittoreske dorpjes, die je, nochtans vlakbij enkele belangrijke steden, nog altijd het gevoel geven dat de tijd er stil heeft gestaan en dat je er de rust kan vinden waarnaar iedereen in deze hectische tijden naar snakt, wegen die steeds meer wielertoeristen en fietsliefhebbers van over de hele wereld aantrekken en culinaire topverwennerij met tal van streekproducten om duimen en vingers van af te likken.

Vlaamse Ardennen

Toch zijn er nog meer redenen die steeds meer mensen overtuigen om in vastgoed in de Vlaamse Ardennen te investeren. Lesley De Ville (Agence De Ville), Cedric Lietaer (Vastgoed Lietaer) en Eefje D’hondt (Immo D’hondt) bevestigen alvast dat vastgoed in de Vlaamse Ardennen een echte boom beleeft.

Notarisbarometer  

Uit de notarisbarometer van juni 2018 blijkt dat de prijs van de appartementen in de hele provincie Oost-Vlaanderen, zo goed als stabiel is gebleven in vergelijking met juni 2017. Maar dat algemene cijfer zegt niet alles. Want de prijs van nieuwbouwappartementen is met zowat 4% gestegen en door de grote vraag naar woningen ten zuiden van Gent, tot voorbij Oudenaarde, zijn de prijzen van nieuwe flats er met 9,5% toegenomen tot gemiddeld 210.000 euro. Maar die prijs blijft toch nog flink wat lager dan de 248.000 euro die kopers gemiddeld moeten neertellen voor een nieuw appartement in Gent.

Kopersmarkt

Er is duidelijk sprake van een zeer sterke kopersmarkt”, zegt Eefje D’hondt van het gelijknamige bedrijf dat al drie generaties ervaring heeft in interieurvormgeving, bouw en ontwikkeling. “We merken een grote belangstelling, zowel bij jonge mensen die op zoek zijn naar een woning in de Vlaamse Ardennen & Zuid-West-Vlaanderen als bij investeerders die de aanhoudende lage rente nu wel onderhand beu zijn en dus op zoek gaan naar alternatieven om hun centen te doen opbrengen. Er is echt sprake van een zeer grote interesse voor appartementen, en in tegenstelling tot de perceptie die soms nog leeft, zeker niet enkel bij de al wat oudere klantengroep. Ons project ‘Residentie De Craeye’ was bijvoorbeeld bijzonder snel uitverkocht. We starten nu met een nieuw project ‘Paddenhoek’ in Kluisbergen met 18 energiezuinige appartementen met twee of drie slaapkamers. We zijn ervan overtuigd dat ook dat project een groot succes zal worden, zeker ook omdat wij de kopers een zeer grote vrijheid laten qua afwerking, zodat ze hun eigen smaak tot haar recht kunnen laten komen. Dat we het onszelf daarmee niet gemakkelijker maken, speelt geen rol, want het gaat tenslotte om de woning van de klant en die staat bij ons centraal. Eén van onze grote troeven is dat we een familiaal bedrijf zijn, die projectbouw, verkoop en syndicdiensten onder één dak kunnen aanbieden en we voelen heel sterk dat dit in de markt bijzonder wordt geapprecieerd. Want vastgoedtransacties behoren niet alleen tot de belangrijkste beslissingen die mensen in hun leven nemen, ze zijn ook behoorlijk complex.”

Complex

Cedric Lietaer  is met zijn kantoren in Oudenaarde en Waregem als beëdigd landmeter en schatter-expert en handelsingenieur eveneens goed geplaatst om klanten bij te staan bij de steeds complexere aspecten die gepaard gaan met vastgoedtransacties. “Ook de stedenbouwkundige aspecten worden almaar belangrijker”, geeft hij aan. “Als studiebureau hebben wij een stevige reputatie uitgebouwd in stedenbouwkundige dossiers. Gelukkig groeit het besef dat mensen zich best kunnen laten bijstaan door specialisten. Daarom blijven wij ook continu opleidingen volgen zoals het postgraduaat vastgoedkunde, rond financiële, bouwtechnische en juridische aspecten, zodat wij onze klanten optimaal kunnen bijstaan. Ook in ons kantoor merken wij in ieder geval een zeer levendige markt. Er is grote belangstelling voor wonen in de Vlaamse Ardennen en de kandidaat-kopers vinden een ruim aanbod, van zowel bestaande woningen en appartementen als van tal van nieuwe projecten. In Ronse bijvoorbeeld is de herbestemming van het cinemacomplex ‘Familia’ een schitterend project met diverse appartementen, die gelegen zijn in het historisch centrum van de stad. Ook de groene binnenkoer, de groene stadsparking achter het gebouw vormen belangrijke troeven. De appartementen liggen vlakbij De Passage, het Bruulpark, de Grote Markt, verschillende scholen, dokters, ziekenhuis, warenhuizen, bakkerijen en horeca.” 

 Prijzen blijven betaalbaar  

Lesley De Ville onderstreept dat de grote belangstelling voor nieuwbouw niet mag doen vergeten, dat er ook nog altijd heel wat bestaande woningen te koop worden aangeboden.  “Verkopers zijn niet over dezelfde kam te scheren”, zegt ze.  “Het gaat bijvoorbeeld niet enkel over oudere mensen die kleiner gaan wonen en liever naar een appartement in één van de steden verkassen, maar ook om jonge mensen die voor een andere woonomgeving willen opteren. En ook in dit verband is diversiteit troef. De markt is volop in beweging, ook omdat mensen minder honkvast zijn dan vroeger, en omdat in een wereld waarin alles tegen een razendsnel tempo verandert, die veranderingen ook een impact hebben op de vastgoedsector. Zo komen er heel wat woningen op de markt van mensen die scheiden. Scheidingen komen nu eenmaal een stuk vaker voor dan vroeger. In Zuidwest-Vlaanderen en de Vlaamse Ardennen blijven vraag en aanbod in ieder geval goed op elkaar afgestemd. Vandaar ook dat de prijshausse die normaal met de grotere belangstelling gepaard zou moeten gaan, relatief goed onder controle blijft, al blijft het er natuurlijk altijd op aankomen elke woning of appartement op zijn eigen mérites te beoordelen, maar over het algemeen vertaalt de grotere belangstelling voor wonen in de Vlaamse Ardennen zich volgens ons inderdaad zeker nog niet in exuberante prijsstijgingen. En zo lang dat niet het geval is, verwacht ik dat het aantal mensen dat in de Vlaamse Ardennen een stekje zoekt of een appartement wil kopen als investering, zal blijven toenemen.” 

Dit artikel delen

Suggesties voor u