Wonen in Deinze

Geschreven door Logic-Immo.be
8 maart 2021

Bewoners kunnen mee profiteren van inspanningen rond citymarketing

De nabijheid van de Leie, de inspanningen om er een echte winkelstad van te maken en zo een alternatief te bieden voor onder meer Gent, en de relatief betaalbare prijzen zijn maar enkele van de troeven die vastgoed in Deinze erg aantrekkelijk maken voor de bewoners. De nakende fusie met Nevele zal Deinze nog beter op de kaart zetten. Ook de focus op citymarketing en de vele stadsvernieuwingsprojecten die nu aan het lopen zijn en op stapel staan, hebben hetzelfde positieve effect en trekken een interessante mix van jongere en oudere bewoners aan.

Deinze

Sinds begin dit jaar al meer dan twintig nieuwe handelaars

Deinze zet al sinds enige tijd sterk in op de ruime shoppingmogelijkheden die de stad te bieden heeft. Winkelen in Deinze is voor veel mensen uit de Gentse regio dan ook een waardig alternatief voor een dagje shoppen in de Arteveldestad waar het circulatieplan over het algemeen wel positief werd onthaald en stilaan zijn weg vindt, maar waar toch nog soms de perceptie heerst dat de stad moeilijker bereikbaar is.  

Met  Deinze, winkelstad aan de Leie vzw is in Deinze in ieder geval ook een structurele samenwerking opgezet tussen de handelaars en het stadsbestuur. Chris Verghote is de centrummanager die het reilen en zeilen van deze vzw in goede banen leidt. Zijn dynamische aanpak met onder meer een nieuwe website en een digitale klantenkaart en een campagne onder de naam “Start je eigen droomzaak”, werpt vruchten af.  Op die manier zijn sinds begin 2017 al meer dan twintig nieuwe handelaars in Deinze met een zaak begonnen, waaronder ook een Syrische kapper. De vzw is ook de drijvende kracht achter braderieën en modeshows die allemaal sterk de beleving benadrukken die met winkelen in Deinze mogelijk is.  

Ruimte voor groen

Volgens historici, verwijst de naam van Deinze, dat momenteel zo’n 30.000 inwonders heeft naar “dunsa”, wat wel eens mosrijk gebied zou kunnen betekenen. Ook vandaag is er in Deinze nog veel groen. Samen met de hoger genoemde inspanningen om de stad te profileren als shoppingstad met veel beleving, de goede uitvalswegen naar Gent en Kortrijk en de ligging aan de Leie is dat een belangrijke troef. De Leiestreek zorgt nu eenmaal voor een onvergelijkbare sfeer.

Inwoners van de stad kunnen trouwens net als toeristen verpozing vinden in het prachtige kasteel van Ooidonk, dat sinds 1944 een beschermd monument is. De Franse tuinen rond het kasteel en de vele openluchttentoonstellingen maken er één van de grootste aantrekkingspunten van Oost-Vlaanderen van.

Nakende fusie  

Vanaf 1 januari 2019 zal Deinze ook groter worden, aangezien de stad fuseert met Nevele. De naam blijft Deinze, maar de stad zal met “Land van Nevele” ook een baseline krijgen. Voor bewoners van de stad is dat minder belangrijk dan de belastingverlaging die met de fusie gepaard gaat. Het is immers de   bedoeling om de belastingen in elke gemeente gelijk te schakelen naar het laagste niveau.

De aanvullende personenbelasting bedraagt in Deinze 7,7 en in Nevele 7,2%. Dit wordt dus 7,2% en dat betekent winst voor de Deinzenaars. In Nevele zijn de opcentiemen op de onroerende voorheffing dan weer veel hoger (1.575). Die worden verlaagd naar  het niveau van Deinze (1.100), en dat betekent winst voor de Nevelaars. In afwachting wordt in Deinze niet stil gezeten en zijn tal van stadsvernieuwingswerken aan de gang. De Markt, het kerkplein en het Rheinbachplein worden heraangelegd. De site van de Bloemmolens wordt een levendig nieuw stadsdeel, met woningen en een aantrekkelijk park.

Er komt een modern Administratief Centrum aan de Leie, de oprichting van een Cultuurcentrum is in onderzoek. Het Kaandelpark krijgt een flinke opknapbeurt als veelzijdig stadspark. Daar komt ook het nieuwe dienstencentrum kinderopvang. De Peter Benoitlaan, de Gentpoortstraat en de Leon Declercqstraat worden heringericht voor een echt verkeersveilige schoolomgeving. De campus voor de twee kunstacademies wordt omgebouwd. De hele stationsbuurt krijgt op lange termijn een nieuw elan. Het zijn stuk voor stuk projecten die Deinze in de komende jaren een heel stuk aantrekkelijker zullen maken om te wonen, te winkelen, te werken, naar school te gaan en te bezoeken.

Interessante nieuwbouwprojecten

Nabij het centrum van Deinze ontwikkelt Immo Francis De Meester  het prachtige nieuwbouwproject, Residentie Casa Verde. De nieuwbouwappartementen zijn gelegen op de verbindingsweg tussen Deinze en Gent en in de onmiddellijke omgeving van winkels, openbaar vervoer. Het project omvat een commerciële ruimte (822m²) met privéparkings, magazijn/ atelier (436m²) en 8 appartementen met berging en garage. Alle appartementen bestaan uit een leefruimte met open, ingerichte keuken, berging, badkamer, apart toilet en 1, 2 of 3 slaapkamers.  

Potrell wijst dan weer op een project met drie nieuwbouwwoningen in de stadsrand van Deinze, van waaruit het gemakkelijk is om winkels en scholen te bereiken.  Elke woning beschikt over een inkomhal met gastentoilet, een berging en een leefruimte met open keuken. Via het schuifraam is er zicht op de tuin. Op de eerste verdieping bevinden zich een ingerichte badkamer met bad en douche, een apart toilet, de wasplaats en één slaapkamer. Op d tweede verdieping bevinden zich nog twee slaapkamers.  

Dit artikel delen

Suggesties voor u