Wonen in een garage, mag dat?

Logic-Immo.be
Geschreven door Logic-Immo.be
2 februari 2021

Je garage inrichten als tijdelijke woning

Je ziet het wel vaker op het platteland: mensen gaan een nieuwe woning bouwen en om kosten te besparen wonen ze eerst in de garage, tot de eigenlijke woning is afgewerkt. Maar mag dat wel, tijdelijk in een garage wonen? En wat zijn de mogelijke gevolgen voor het kadastraal inkomen en de BTW?

Garage

Wonen in je garage

Een garage achteraan op een bouwperceel, met een deur, ramen en binnenin een provisoir ingerichte leefruimte: je hebt het waarschijnlijk ook al opgemerkt, of misschien heb je zelf wel een tijdje in een garage gewoond? Heel wat mensen nemen namelijk tijdelijk hun toevlucht tot hun garage, tot hun nieuwbouw is afgewerkt. Op die manier sparen ze nog wat geld, voor ze aan het grote werk beginnen.

Mag dat?

Eigenlijk is het in BelgiĂ« verboden om in een garage te wonen, maar er bestaat een gedoogbeleid voor mensen die hun garage als tijdelijk verblijf inrichten. Noch de gemeente en de dienst stedenbouw, noch het kadaster en de BTW-diensten zullen hier in de praktijk moeilijk over doen.

Kadastraal inkomen en BTW

Je zal aanvankelijk enkel een KI toegekend krijgen voor je garage en een voorlopige inkomenscode. Je zal vervolgens jaarlijks controle krijgen van de diensten van het kadaster, die zullen nakijken hoever het staat met de afwerking van je woning. Afhankelijk van het resultaat, zal je KI aangepast worden.

Zolang je geen definitief kadastraal inkomen hebt gekregen, hoef je niets te ondernemen voor de BTW. De BTW-diensten kunnen echter wel komen controleren of er geen zwartwerk verricht wordt op de bouwwerf. 

Dit artikel delen

Suggesties voor u