Wonen in een jaren 30 huis

Geschreven door Logic-Immo.be
19 januari 2021

De charme van toen, het comfort van nu

Appartementen en woningen uit de jaren 30, daar ontbreekt het niet aan op de Belgische huizenmarkt! Zowel in de grote steden als Brussel als op het plattenland staan tal van oude gebouwen, gekenmerkt door de prachtige architectuur. Nochtans wordt de leeftijd van deze gebouwen bij de verkoop ervan zelden als een pluspunt vermeldt. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Verenigde Staten, waar de eigenschap “Pre-war” als prestigieus wordt beschouwd. Deze woningen hebben dan ook heel wat charme te bieden!

Interieur van een huis uit de jaren 30

De kenmerken van een woning uit de jaren 30

Woningen en appartementen uit de jaren 30 stralen een discrete maar gemakkelijk te herkennen charme uit. Ze worden gekenmerkt door hoge plafonds (al zijn die minder hoog dan nog oudere gebouwen), houten parketvloeren, lijstwerk, grote gebogen deuren en zwarte tegels van graniet of zwarte en witte tegels in dambordpatroon.

De deuren zijn ingelijst, met soms ook beglazing in het bovenste gedeelte. De glazen deuren binnen en de ramen worden vaak gebrandschilderd, zoals je dat ook in kerken ziet.

Veel van de oude woningen worden ook gekenmerkt door prachtige marmeren schouwen, die steeds zeldzamer worden in België.

De muren zijn erg dik, maar de scheiding tussen de verdiepen bestaat vaak uit niets meer dan het parket. De geluidsisolatie is daardoor niet altijd optimaal.

Huizen en appartementen uit de jaren 30 zijn veelal gebouwd volgens de art deco stijlbeweging.

Modern comfort in een oude woning

Koop je een appartement of woning uit de jaren 30, dan moet je mogelijk wel de nodige renovatiewerken uitvoeren. Dat kan trouwens perfect zonder de charme van dit type woningen te verliezen! Meestal is het voldoende om centrale verwarming en een betere isolatie te plaatsen. Ook het installeren van een warmtepomp is mogelijk. We raden je hoe dan ook aan om beroep te doen op een adviesbureau dat je zicht kan geven op waar de grootste warmteverliezen zich voordoen, zodat je daar iets aan kan doen.

Dit artikel delen

Suggesties voor u